Mark Hofman
Mark Hofman App Store 7 mei 2021 0reacties

Apple geeft sommige ontwikkelaars toegang tot extra App Store-features

Apple heeft een lijst aan ontwikkelaars die toegang krijgen tot een aantal unieke App Store-functionaliteiten. Dat wordt duidelijk tijdens de vierde dag van de rechtszaak tussen het bedrijf en Epic Games. Hierdoor lijkt de positie van Apple een beetje te verzwakken.

Het bedrijf heeft het al lang over het gelijke speelveld-principe. Sterker nog: het principe werd gisteren gebruikt als aanval op Epic Games. De uitkomst van vandaag geeft overigens de indruk dat Apple zelf zich ook niet altijd aan dat principe houdt.

Apple en Epic Games de rechtbank in: 5 dingen die je moet weten

Apple geeft ontwikkelaars extra functionaliteiten

Apple heeft een aparte lijst met ontwikkelaars die toegang krijgen tot unieke App Store functionaliteiten. Deze zijn voornamelijk gericht op het beheren en aanbieden van abonnementen. Zo hebben de ontwikkelaars meer controle en kunnen ze mensen van een IAP overzetten naar, bijvoorbeeld, Hulu billing. Dat is in ieder geval een voorbeeld dat gegeven wordt in een e-mail tussen Apple’s Matt Fischer (App Store VP) en Cindy Lin (Director of Program Management). De App Store VP vroeg namelijk hoe Hulu dit zou kunnen doen. Dat de streamingdienst op een aparte lijst staat kwam vervolgens naar buiten door de nieuwsgierigheid van Phil Schiller.

Toen de App Store baas achter het gesprek kwam vroeg hij zich af wat er precies aan de hand is. Iets waar Cindy Lin een verhelderend antwoord op gaf:

“Hulu is onderdeel van een speciale lijst met ontwikkelaars die toegang hebben tot een abonnement annuleer/vergoeding API.”

Een test met ontwikkelaars

Deze speciale API is afkomstig uit 2015 en werd aan ontwikkelaars gegeven voor meer controle. “In 2015 werd deze gebruikt om abonnementen direct op te waarderen, gezien we die mogelijkheden nog niet hadden toegevoegd aan de App Store”, laat Lin verder weten. In de rechtszaal werd Matt Fischer overigens gevraagd of er onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende partijen. Het antwoord op die vraag was ‘nee’, al werd wel toegegeven dat sommige bedrijven de kans krijgen om functionaliteiten eerder te testen. Op die manier luistert Apple naar de feedback van de ontwikkelaars en kunnen ze functionaliteiten op een goede manier uitrollen.

Epic Games doet opvallende uitspraak: “speciale deal Apple hadden we geaccepteerd”

Iets dat volgens Fischer ook gebeurt is met Epic Games. De ontwikkelaar vroeg aan Apple of het beleid voor in-app gifting veranderd kon worden in de App Store. Apple heeft dit uiteindelijk gedaan en voerde de verandering door voor alle ontwikkelaars. Daarnaast maakt Fischer ook duidelijk dat het bedrijf “alles heeft laten vallen” om het Travis Scott concert destijds te promoten. Simpelweg “omdat het een erg cool concept was”.

 

AppleInsider

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Apple geeft sommige ontwikkelaars toegang tot extra App Store-features
Sluiten