Mark Hofman
Mark Hofman Apple Inc. 6 mei 2021 0reacties

Apple deed alles om Netflix te behouden, maar waarom is dat erg?

Zoals de hele week al het geval is zorgt de strijd tussen Epic Games en Apple voor een hoop interessante verhalen. Zo kwamen we er gisteren achter dat het beleid van de App Store helemaal niet zo bijzonder is en horen we vandaag iets bijzonders over Netflix.

De streamingdienst verkoop sinds 2018 zijn abonnementen niet meer via de App Store. Iets wat Apple in dat jaar wilde voorkomen en Netflix bijna smeekte om niet te vertrekken. Maar waarom is dat eigenlijk zo’n groot probleem?

Epic Games doet opvallende uitspraak: “speciale deal Apple hadden we geaccepteerd”

Apple ging volledig voor Netflix

Sinds 2018 zijn Netflix-abonnementen niet meer te koop via de App Store. Dat is het resultaat van een onderzoek dat de streamingdienst destijds deed. Het viel op dat abonnees die via de digitale winkel van Apple binnenkwamen ook snel weer wegingen. Sneller dan mensen die via een andere weg een abonnement afsloten. Volgens e-mails, die via 9to5Mac het daglicht hebben gezien, kreeg Apple al snel lucht van de zaak. Of moeten we zeggen: geen lucht meer door de zaak.

De e-mails tussen verschillende Apple executives hebben vannacht in de rechtszaal het daglicht gezien. Ze tonen aan hoe ver het bedrijf wilde gaan om Netflix van gedachten te laten veranderen. Apple had namelijk weinig trek in het verlies van de inkomsten die Netflix het bedrijf opleverde. Daarom bedacht het een plan om de streamingdienst in huis te houden.

Er werd een presentatie opgemaakt met daarin punten die Apple wilde doorvoeren om de streamingdienst niet te verliezen. Zo wilde het bedrijf Netflix overhalen door reclame te maken voor de streamingdienst in de eigen Apple Stores. Daarnaast zou een deel van de commissie gebruikt worden om te betalen voor advertenties in de zoekresultaten en was er zelfs een plan om Netflix te bundelen met andere Apple-diensten. Iets wat het bedrijf, naar ons idee, overigens niet zou doen als het Apple TV+ al in het achterhoofd had gehad.

Apple Netflix
Apple ging er helemaal voor (Afbeelding: 9to5Mac)

Waarom in probleem in de App Store?

Apple heeft er dus alles aan gedaan om de in-app aankopen van Netflix te behouden. Beter gezegd: een groot bedrijf heeft zijn uiterste best gedaan om een deal met een ander groot bedrijf in stand te houden. Veel mensen zullen dit direct zien als zakendoen, maar het roept eigenlijk alleen maar vraagtekens op. Zeker nu deze situatie wordt gebruikt in de rechtszaak tussen Epic Games en Apple.

Fortnite is in augustus 2020 uit de App Store geschopt, omdat Epic Games besloot zijn in-app aankopen niet meer via de App Store te laten lopen. Iets wat Apple niet deed toen Netflix dit ook besloot. Sterker nog: toen Netflix erover nadacht om aankopen via de digitale winkel links te laten liggen, deed het bedrijf er alles aan om dit te voorkomen. Alleen niet door Netflix uit de App Store te trappen, maar simpelweg door het alles te geven wat het wilde hebben. Een opvallende keuze voor een bedrijf dat zegt dat de regels van de digitale winkel voor iedereen gelijk zijn.

Apple en Epic Games de rechtbank in: 5 dingen die je moet weten

Waar gisteren de positie van Epic Games aanzienlijk verslechterd werd, lijkt het vandaag voornamelijk Apple te zijn die zich wederom moet verdedigen. Na drie dagen strijd kunnen we wel stellen dat de komende drie weken uiterst interessant zullen worden.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Apple deed alles om Netflix te behouden, maar waarom is dat erg?
Sluiten