Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Apple Music 4 mei 2021 2reacties

Apple Music gaat eindelijk veelgevraagde upgrade krijgen

We hebben er lang op moeten wachten, maar het lijkt nu dan toch echt te gaan gebeuren: lossless audio via Apple Music. De geruchten zongen al enige tijd rond en nu is er behoorlijk solide bewijs dat Apple de audio kwaliteit omhoog gaat gooien.

9to5Mac is in de code van de eerste iOS 14.6 beta gedoken en vond daar verwijzingen naar Apple Music HiFi. Zo werden er termen als Dolby Audio en Lossless gebruikt. Inmiddels is er een tweede beta verschenen en daar zijn deze termen opeens niet meer te vinden. De verwijzingen zouden een fout geweest kunnen zijn, maar het is aannemelijker dat Apple de release van lossless audio nog even wil uitstellen.

Eindelijk lossless audio op Apple Music

Deze verbetering zou een logische stap zijn voor de muziekstreamingdienst. Concurrent Tidal biedt al langere tijd muziek aan via het lossless FLAC format. Daarnaast kondigde ook de grootste concurrent, Spotify, aan dat ze binnenkort met een speciaal HiFi abonnement gaan komen. Apple kan natuurlijk niet achterblijven en dus lijkt het slechts een kwestie van tijd totdat ook Apple met HiFi op de proppen komt.

Apple Music
Apple Music (Afbeelding: 9to5Mac)

Op dit moment maakt Apple gebruik van ACC met een bitrate van 256 kbps. Dat is beter dan vergelijkbare MP3 bestanden, maar haalt het niet bij een dienst als Tidal. Daar heb je, afhankelijk van je abonnement, de beschikking over 320 kbps en lossless HiFi van 1.411 kbps. Ook Spotify zit op 320 kbps en krijgt daar binnenkort een 1.411 kbps optie bij.

Goedkoper dan Tidal en Spotify

Apple Music loopt op dat punt dus achter, maar de streamingdienst heeft mogelijk een geheim wapen achter de hand om zich terug te knokken. In de afgelopen periode verschenen er berichten dat je niet hoeft bij te betalen voor deze hogere kwaliteit. Lossless audio wordt volgens deze geruchten onderdeel van het standaard abonnement. Dit betekent dat je 9,99 euro gaat betalen voor de hoogste kwaliteit, en dat is een stuk minder dan bij Tidal en Spotify.

Spotify richt pijlen op Apple Podcasts en introduceert abonnementen

Dat Apple Music HiFi er gaat komen, lijkt zo goed als zeker. Alleen de prijs en ook de lanceringsdatum zijn nog in nevelen gehuld. Er is een goede kans dat Apple deze verbetering tegelijkertijd gaat doorvoeren met de lancering van de vernieuwde Podcasts-app. Beiden lijken onderdeel te zijn van iOS 14.6. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem wordt ergens halverwege mei verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 2

frimo
frimo

Bring it on! :+1:

zwah
zwah

Bij Tidal betaal je € 19,99 per maand, net als bij Qobuz maar bij deze streamers krijg je naast CD kwaliteit ook MQA (studio kwaliteit). 24-Bit met 192 kHz. Als je thuis een beetje fatsoenlijke muziekinstallatie hebt staan waarmee je ook kunt streamen dan is dit absoluut het geld waard. Ik verwacht niet dat je met Apple Music ook via een systeem als BluOs kunt streamen, maar wie weet. Verder zit er onderling tussen de streamers best wel een kwaliteitsverschil in het streamen, ondanks dat ze dezelfde type bestanden aanbieden. Daarom kwam ik uit bij Qobuz. Heeft wellicht ook te maken met de afstand van de servers waarvan de muziek vandaan moet komen. (Tidal servers staan in Amerika, Qobuz servers in Frankrijk). Alle muziekdiensten hebben een gratis probeertijd en het is aan te raden om daar gebruik van te maken om de juiste keuze te kunnen maken. Afspeellijsten zijn altijd heel gemakkelijk over te zetten via de website: Tune My Music. Ook Deezer heeft HiFi kwaliteit (16 Bit) voor € 14,99 per maand.

Reageer op artikel:
Apple Music gaat eindelijk veelgevraagde upgrade krijgen
Sluiten