Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn Apple Music 17 mei 2021 9reacties

Apple Music rolt gratis Dolby Atmos en Lossless Audio ondersteuning uit

De geruchten gingen al enige tijd rond en Apple kwam zelfs met een teaser, maar nu is het dan echt officieel: Apple Music krijgt Lossless Audio en Spatial Audio met Dolby Atmos ondersteuning. Dat betekent nog hogere geluidskwaliteit, zonder extra kosten. Apple houdt de prijzen namelijk zoals ze zijn.

Dat is vooral goed nieuws voor audiofielen. Zij waren lange tijd aangewezen op streamingdiensten zoals Tidal en later ook Spotify. Nu komt dit formaat dus ook naar Apple Music. Je moet alleen nog wel heel even geduld hebben. Lossless Audio is vanaf juni beschikbaar. Wat dit betekent is dat je vanaf die maand toegang krijgt tot grotere muziekbestanden die vergelijkbaar zijn met de kwaliteit die je kent van een CD.

Apple Music krijgt eindelijk Lossless Audio

Streamingdiensten hebben lange tijd geen gebruik gemaakt van deze hoge kwaliteit. Muziekbestanden werden verkleind om zo data te besparen. Inmiddels heeft bijna iedereen een smartphone met veel geheugen of een onbeperkt data-abonnement. Het formaat van bestanden speelt daardoor een minder grote rol, dus willen mensen nu van de hoogste kwaliteit genieten.

Apple Music Lossless Audio Spatial Audio Dolby Atmos
Lossless Audio en Dolby Atmos in Apple Music. (Afbeelding: Apple)

De gehele catalogus van Apple Music (meer dan 75 miljoen nummers) zal vanaf juni gebruikmaken van ALAC (Apple Lossless Audio Codec). Apple belooft hiermee dat iedere bit van het originele audiobestand behouden blijft. Je hoort dus precies datgene wat de artiest gemaakt heeft in de studio. Beter gaat het niet worden, en daar hoef je dus niet extra voor te betalen. Concurrenten Tidal en Spotify rekenen wel extra kosten voor deze hogere kwaliteit.

Dolby Atmos komt naar je Apple-apparaten

Iedereen die Apple Music gebruikt, kan naar de instellingen van Apple Music gaan en dit aanzetten. Hier heb je de keuze uit 16-bit/44.1kHZ tot 24-bit/48kHZ. Ben je een echt audiofiel? Ga dan voor 24-bit/192kHZ voor de ultieme Hi-Resolution Lossless luisterervaring.

En dat is nog niet alles. Naast Lossless audio komt ook Spacial Audio met Dolby Atmos ondersteuning naar Apple Music. Dolby Atmos biedt een revolutionaire en meeslepende luisterervaring. Artiesten kunnen hiermee hun muziek zo mixen dat het voelt alsof het geluid van alle kanten komt. Zelfs van boven. Een unieke ervaring die naar nagenoeg al je Apple apparaten komt. Van koptelefoons en AirPods met een H1 of W1 chip tot de speakers van recent verschenen iPhone, iPad en Mac-modellen.

Hogere kwaliteit, geen extra kosten

Vanaf juni zijn duizenden nummers op Apple Music al beschikbaar met Dolby Atmos, en Apple belooft dat er nog heel veel meer gaan bijkomen. Net als Lossless Audio zit ook deze verbeterde Spacial Audio inbegrepen bij Apple Music. Je gaat dus niet meer betalen, maar wel een stuk meer horen.

Reacties: 9

zwah
zwah

Tidal en Qobuz zie ik niet als directe concurrenten voor Apple Music, zij bedienen een andere doelgroep dan Apple. De 1e twee zijn meer bedoeld voor mensen met een goede streaming geluidsapparatuur. Spotify zit wel in dezelfde doelgroep als Apple Music. Zelf heb ik een NAD versterker met BluOs module. Via een app van deze BluOs module op de MAC, iPhone en iPad zie ik afspeellijsten van Qobuz van mijn verzamelde muziek. Met Apple Music zou ik alleen muziek kunnen afspelen via Airplay omdat Apple Music niet is voorgeprogrammeerd om in te kunnen loggen via een BluOs of andere streaming module. Ook las ik elders dat zij ALAC bestanden zullen gebruiken, dus puur gericht op IOS apparatuur. Zelf ben ik lid van Qobuz omdat ik na veel uitproberen de kwaliteit van streaming van Qobuz het beste vond, (beter dan Tidal) want ook daar zit verschil in. Apple doet er goed aan om geen meerprijs te gaan vragen want er zullen ook veel gebruikers zijn die zeggen geen verschil te horen, mede omdat hun apparaat de hoge kwaliteit niet ondersteund. Ik pieker er niet over om Qobuz in te gaan ruilen voor Apple Music, met wat ik er nu van weet.

fatboysmart
fatboysmart

Is AirPlay ook lossless of wordt er dan toch weer een compressie toegepast? Weet iemand dat?

tov
tov

Ik lees dat Apple haar eigen ALAC format gebruikt. Dit wordt ondersteund door Bluesound en de hogere bitrates worden ook door Airplay2 ondersteund. Ik volg echter verschillende nieuwssites om dat bevestigd te krijgen. Ik hoop dat dat zo is want dan kan ik in hoge kwaliteit muziek streamen vanaf mijn iPhone (Apple Music) naar mijn Bluesound Powernode, waar vervolgens 2 fijne speakers op zijn aangesloten. Kom maar op met de hi-res muziek-streaming!

mcd44n
mcd44n

@Thomas 25-bit geluid bestaat niet, is een typ-o.
En als je toch bezig bent, fix dan even ‘behouden’, 1x is genoeg… :+1:

zwah
zwah

Met Airplay heb je geen kwaliteitsverlies, is hetzelfde als internet en het loopt ook via je eigen netwerk.

Thomas
Thomas

Oeps, dat is inderdaad een bit te veel. Thanks voor het opmerken!

Night
Night
hans-dorsman
hans-dorsman

Ik hoop toch dat Blue Sound Apple high resolution muziek gaat ondersteunen, hoewel ze zelf zeggen dat ze Apple music niet kunnen ondersteunen. Wel raar, want Sonos ondersteunt het wel. We zullen zie over een maand of zo.

Goderikus
Goderikus

De echt nuttige informatie ontbreekt intussen.
AirPlay wordt helemaal niet genoemd en zou (via ALAC 16/44.1) toch lossless t.e.m. CD kwaliteit moeten ondersteunen, in aanvulling op de vage bekabelde oplossing waarvoor elke  ondersteuning verder vrolijk achterwege blijft

Reageer op artikel:
Apple Music rolt gratis Dolby Atmos en Lossless Audio ondersteuning uit
Sluiten