Night
Night Nieuws 6 mei 2021 0reacties

Apple haalt met M1 iMac HP in als grootste leverancier van ‘all-in-ones’

Met alle nieuws rond de M1 iMac, zou je haast vergeten dat Apple lang niet de enige fabrikant van ‘all-in-one’ computers is. Zo leveren HP en Lenovo ook flinke aantallen iMac-achtige PCs’.  Toch is de komst van de M1 iMac reden voor Apple om zichzelf op de borst te kloppen. Het bedrijf zou HP namelijk inhalen om ‘s werelds grootste alles-in-één pc-maker te worden. Dat beweren bronnen uit de industrie, volgens een nieuwsbericht van DigiTimes.

Het nieuwsbericht gaat over het wereldwijde tekort aan processors, dat alle industrie-takken teistert. Zelfs Apple waarschuwt dat het deze impact zal gaan voelen. Hoewel Apple zijn eigen processors maakt, maakt het bij zijn producten ook gebruik van andere processors. Die worden dan gebruikt voor taken die niet worden verricht door de M1-chip.

Sterke positie dankzij de M1

De bronnen van Digitimes zeggen dat andere PC-merken hierdoor eerder in zwaar weer terecht komen dan Apple. Dat komt omdat leveranciers prioriteit geven aan high-end klanten – zoals in dit geval dus aan de maker van de M1 iMac: Apple.

Daarnaast is er in het artikel ook sprake van, dat het aantal verzonden iMacs, dat van de HP ‘all-in-ones’ in het eerste kwartaal van 2021 zou hebben overtroffen. Ter vergelijking – in het laatste kwartaal van 2020 scoorde Apple nog ‘slechts’ een tweede plek, achter HP, in de markt voor AIO’s:

FabrikantVerzonden aantal
'All-in-ones'
HP925.000 stuks
Apple860.000 stuks
Lenovo731.000 stuks

Schaarste treft high-end ‘all-in-ones’ minder

High-end computers – zoals de M1 iMac – hebben nauwelijks last van de component-tekorten. Producten in lagere prijsklassen worden veel harder getroffen. “Verschillende ODM’s hebben hun productie voor AIO-pc’s al stopgezet vanwege een tekort aan componenten, maar de productie van iMac blijft onaangetast”, staat te lezen in het Digitimes artikel.

Nieuwe iMac
De nieuwe iMac. (Afbeelding: Apple / Screenshot)

Dat de nieuwe M1 iMac al direct na de presentatie tot één van de populairste computers is verworden, zal voor niemand een verrassing zijn. Vorige maand vermeldde Digitimes dit ook al over de M1 iMac verkopen: “Quanta Computer zal dit jaar het aantal AIO (All-In-One) leveringen zien toenemen door de populaire nieuwe iMac-serie van Apple.”

M1 iMac scoort goed

Volgens IDC stegen de Mac-verkopen in het eerste kwartaal van 2021 met 111,5% dankzij de M1 iMac. Maar ook de MacBooks doen het goed. Volgens TrendForce stijgt het aandeel van Apple in de notebook-markt dit jaar van 0,8% naar 7% dankzij de M1 processor.

De nieuwe M1 iMac: heeft Apple de plank een beetje misgeslagen?

Voor zover de verkoopcijfers van de M1 iMac. Maar Apple doet zelf ook nog een zegje. Zo zou volgens het bedrijf de Mac-klanttevredenheid in het eerste kwartaal van 2021 tot maar liefst een 91% gestegen zijn. Ongeveer helft van de klanten, die in dat interne onderzoek zijn opgenomen, kochten in dat kwartaal voor het eerst een Mac of iPad. “De laatste drie kwartalen van de Mac-verkopen waren de beste kwartalen voor de Mac, in de geschiedenis van Apple, ooit.” volgens CEO Tim Cook.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Apple haalt met M1 iMac HP in als grootste leverancier van ‘all-in-ones’
Sluiten