Mark Hofman
Mark Hofman Review 8 mei 2021 1reactie
Leestijd: 5 minuten

[REVIEW] Apple AirTag: 5 dingen die je moet weten voor je aankoop

Tijdens het Spring Loaded evenement heeft Apple de nieuwe AirTag uit de doeken gedaan. Het gaat om een tracker die samenwerkt met de U1-chip en de Zoek Mijn-app van je iPhone. Erg handig, maar hoe goed zijn ze in de praktijk?

Ik heb de afgelopen week vijf verschillende AirTags getest en geef je het antwoord in dit artikel.

Apple AirTag: 5 dingen die je moet weten

Het idee van de AirTag is alles behalve nieuw. Sterker nog: Tile brengt al sinds 2013 soortgelijke producten op de markt en heeft er veel succes mee. De vraag die veel mensen aan me stellen is dan ook: “wat is er nu zo goed aan dat product van Apple?”. Een goede vraag die ik met één simpel woord kan beantwoorden: “gemak”.

Ik heb de afgelopen week met vijf verschillende AirTags rondgelopen. Twee verschillende rugzakken, een portemonnee en twee sleutelbossen waren gewapend met de trackers van Apple. Aan de hand van vijf dingen probeer ik je uit te leggen wat je er precies aan hebt.

#1 Ontzettend makkelijk in te stellen

De Apple AirTag is ontzettend makkelijk in te stellen. De tracker maakt namelijk automatisch verbinding met je iPhone op het moment dat hij nog niet gekoppeld is. Net als bij de AirPods is het mogelijk om het product dicht bij je smartphone te houden. Deze al de AirTag vervolgens detecteren, waardoor jij hem kunt koppelen. Je kiest vervolgens wat voor een product het is, geeft het een bijpassende Emoji en koppelt je gegevens met de Zoek Mijn-app.

Ontwerper uit Delft introduceert eerste AirTag accessoire voor je fiets

Dat laatste is overigens wel erg handig. Het zorgt er namelijk voor dat, wanneer je AirTag in Verloren-modus staat, andere mensen de tracker terug kunnen brengen. Ik zou als tip mee willen geven dat je dit alleen doet wanneer je de tracker echt kwijt bent, want het lijkt me niet zeer prettig dat iedereen die langs de tracker loopt een pop-up krijgt met je naam en telefoonnummer.

#2 Het Apple-ecosysteem uitstekend ingezet

Zoals ik net al even even aangaf is de AirTag makkelijk in te stellen en kun je hem vanaf je smartphone in een Verloren-modus zetten. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt doordat het ecosysteem van Apple uitstekend wordt ingezet voor het product. Dankzij de U1-chip in de iPhone 11 en iPhone 12 serie is het mogelijk om je spullen tot op de centimeter te tracken. Dit is mogelijk wanneer je gebruikmaakt van de navigatie-modus binnen de Zoek Mijn-app.

Apple AirTag
Navigeren naar je spullen! (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Zoals je hierboven ziet krijg je een pijl in beeld die naar een wit stipje wijst. Dat witte stipje is je bestemming en de pijl laat zien welke kant je op moet lopen. Onderin zie je vervolgens hoever je van het product verwijderd bent, waardoor je hem snel weer terug kunt vinden. Mocht je hem dan alsnog niet kunnen vinden, is het mogelijk om de AirTag een geluidje af te laten spelen.

#3 AirTag niet toegankelijk voor iedereen

Het navigeren naar je spullen is ontzettend handig, maar helaas niet voor iedereen te gebruiken. Ten eerste valt iedereen met een Android-smartphone al af. Het is mogelijk om iemand zijn verloren AirTag te scannen met een NFC-chip, maar verwacht niet dat jij het product ook zelf kunt gaan gebruiken. Iets dat zeker niet geldt voor mensen met een oudere iPhone, maar er is wel iets om rekening mee te houden.

Net als zoveel producten binnen de Zoek Mijn-app is de AirTag gewoon te gebruiken wanneer je beschikt over een iPhone met iOS 14.5. Al is het dan niet mogelijk om tot op de centimeter te navigeren naar je tracker. Om dit voor elkaar te krijgen maakt Apple gebruik van de U1-chip. Zoals gezegd zit die chip in de iPhone 11 serie en in de iPhone 12 serie. Wanneer jij dus beschikt over een iPhone XS, SE (2020) of iPhone 8 is het niet mogelijk om (toch wel) de fijnste functie te gebruiken. Hou daar dus zeker rekening mee.

#4 AirTag-accessoire onnodig en duur

Ondanks het feit dat de AirTag een handige manier is om je spullen terug te vinden, moet je wel rekening houden met extra kosten. Wanneer jij de Apple-tracker aan je sleutelbos wil hangen dan moet je bijvoorbeeld wel een bijpassende accessoire kopen. De AirTag is namelijk niet voorzien van een gaatje om hem door het ringetje te halen.

Apple AirTags
De sleutelhanger (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Wanneer je aan de slag wil gaan met de producten van Apple zelf, dan kan dat gegeven wel een beetje pijn doen. De AirTag is namelijk voor €35 op de kop te tikken. Wanneer je het hoesje voor je sleutelbos wil gebruiken, dan komt daar nog eens €39 bij. De mogelijkheid om de tracker aan je sleutelbos te hangen is dus duurder dan het product zelf. Gou daar zeker rekening mee.

#5 De batterij is vervangbaar

Over de batterij kunnen we kort, maar krachtig zijn. De AirTag is een jaar te gebruiken op een enkele batterij, maar moet uiteindelijk dus vervangen worden. Wees niet bang dat je vanaf dat moment direct een nieuwe moet kopen, want de batterij is te vervangen. Draai de achterkant van de AirTag simpelweg los, haal de oude batterij eruit en stop de nieuwe CR2032 batterij erin!

5 AirTag functionaliteiten die deze tracker de moeite waard maken

Apple AirTag: antwoorden op veelgestelde vragen

De Apple AirTag is een ontzettend handige gadget om je verloren spullen weer terug te vinden. Is het concept nieuw? Nee, dat zeker niet! Apple gaat echt Tile-achterna en pakt heel veel zaken hetzelfde aan. Maar dan wel met het gemak van de U1-chip en het Zoek Mijn-netwerk erbij. Iets dat ervoor zorgt dat de uitvoering weer genieten is.

Apple AirTag
Met de paarse iPhone 12 mini (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Op ons forum stelde ik ons publiek de vraag of er zaken zijn die we in de gaten moeten houden en moeten testen. Daar kwamen best wel wat leuke reacties op. Met ingang van dit weekend zal ik deze vragen, door middel van toegewijde artikel, beantwoorden. Hou de website dus goed in de gaten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

matador
matador

Wat je ook moet weten: ze ziften in no time vol krassen (na één wee gebruik is het Apple logo al half weg).

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.