Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 20 mei 2021 4reacties

App Store: Apple heeft schandalig goed verdiend aan Epic Game’s Fortnite

Apple heeft naar verluidt meer dan 100 miljoen dollar omgezet door Fortnite. Dat gebeurde toen het spel nog in de App Store te vinden was. Dat getal is naar buiten gekomen dankzij de rechtszaak tussen Epic Games, de maker van de game, en Apple, de winkeleigenaar. Dat is een hoop geld voor één videogame waar Apple zelf niet verantwoordelijk voor is.

Dat getal is bekendgemaakt door Michael Schmid. Schmid is bij Apple verantwoordelijk voor business development voor videogames in de App Store. De man heeft geen exact getal naar buiten gebracht. Schmid wilde niet bevestigen of het spel meer dan 200 miljoen dollar opgebracht heeft, omdat dat “ongepast is” dergelijke info te delen.

Fortnite bracht App Store groene cijfers

Fortnite van Epic Games was sinds 2018 te downloaden uit de App Store, totdat Apple het spel vorig jaar verwijderde. De eigenlijke omzet ligt waarschijnlijk een stuk hoger. Spelers hebben namelijk voor 1,2 miljard dollar aan digitale aankopen gedaan in het spel via de digitale winkel. Dat is goed voor een omzet van 354 miljoen dollar.

App Store 16x9 iOS
Dé plek voor je apps en games (Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Die gegevens zijn dan weer afkomstig van Sensor Tower, een marktanalist voor apps en appwinkels. Dat getal is niet moeilijk te achterhalen. Apple rekent namelijk een commissie van dertig procent over elke aankoop in de App Store, van dertig procent. Dat is bovendien het verdienmodel dat nu onder meer ter discussie staat.

Apple investeerde ook in Fortnite

Schmid maakt verder bekend dat Apple ook 1 miljoen dollar geïnvesteerd heeft in Fortnite. Dat bedrag is besteed aan marketing in de App Store. Dat bedrag werd de laatste elf maanden dat Fortnite in de downloadwinkel aanwezig was besteed. De advocaat van Epic Games omschrijft dat vervolgens als een “goede deal”.

Mocht Apple inderdaad tenminste 100 miljoen dollar verdiend hebben aan Fortnite, dan is dat slechts een druppel in een emmer water voor het bedrijf. Sensor Tower schat dat de iPhonemaker in 2020 22 miljard dollar omgezet heeft met de Store. Voor heel het bedrijf was er destijds een omzet van 275 miljoen dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bloomberg

Reacties: 4

Peer
Peer

Goede zaak van fortnite; Het wordt tijd dat Apple wordt aangepakt op zijn autoritair gedrag zonder weerspraak. De Apple store maakt teveel winst op de verkopen en je kan er niet omheen, of je laat de helft van de markt liggen.

Apple is een blackbox, je moet ze maar geloven op hun woord.
Waar is de onafhankelijke controle bij dit soort bedrijven ( Google, Facebook, Amazon etc) ?
Die zou er moeten zijn, gezien de macht die ze hebben en uitoefenen.
Apple werpt zich op tegen trackers maar is juist trackers is gaan verkopen…?
Wat is daar de logica van?

PS eindredactie? fouten en kromme zinnen

Apple rekent namelijk een commissie van dertig procent over elke aankoop in de App Store, van dertig procent.

zwah
zwah

Goede zaak van Apple want hoeveel is de omzet van Fortnite geweest. Oh, wat zijn ze toch zielig;
Daarnaast rekent Apple geen commissie van 30% bij elke aankoop, dat is alleen bij bedrijven die een miljoen en meer omzet halen per jaar. Bedrijven die daar onder zitten betalen 15%. Maar de beste stuurlui staan altijd an wal en denken de dienst uit te kunnen maken voor andere bedrijven vanachter hun toetsenbord.

Goderikus
Goderikus

Dat er mensen achter een toetsenbord zitten wil nog niet zeggen dat ze geen kritiek mogen hebben (of wil jij dat achter jouw toetsenbord bepalen ?)
De verdiensten van Apple staan in geen enkele relatie tot haar werkelijke operationele lasten of tot de inzet/investeringen die door de developers gedaan zijn. Daarbij is  een bedrijf dat zelf al lang uit de kosten is, en inmiddels een hele andere schaal van economie en opereren heeft.
Daarmee heeft zij zichzelf dus precies in de positie gemanouvreerd die bedoeld wordt en onderwerp is van (kritische) anti-trustwetgeving.
Het is dus aan haar om rustig te zitten en te wachten tot ze geschoren wordt - bij gebrek aan betere argumentatie dan Tim Cook tot nu toe heeft gegeven.
Want dat is tot nu toe weinig soeps.

zwah
zwah

Kritiek hebben is wat anders dan willen bepalen hoe Apple te werk zou moeten gaan. Apple is geen stichting maar een commercieel bedrijf. Dat de verdiensten van Apple in geen enkele relatie staan tot de werkelijke operationele lasten kan jij zeker niet bepalen, ook al denk je dat te weten. Je wilt toch niet zeggen dat Fortnite met goede argumentatie komt? Heel duidelijk puur eigenbelang, temeer daar zij in de eigen App Store dezelfde regels hanteren als welke Apple doet. Ze zouden zichzelf moeten aanklagen.

Reageer op artikel:
App Store: Apple heeft schandalig goed verdiend aan Epic Game’s Fortnite
Sluiten