Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Software 15 april 2021 2reacties

Windows 10 draaien op je M1 Mac? Dat kan nu eindelijk

Het is vanaf nu mogelijk een versie van Windows 10 te installeren en te gebruiken op een Mac die de M1-processor aan boord heeft. Dat kan dankzij de applicatie Parallels Desktop. Dat komt mooi uit, aangezien Apple eerder besloot Boot Camp niet te ondersteunen op Macs met de M1-chip onder de motorkap.

Parellels brengt een update uit voor de Desktop virtual machine-software, waardoor eigenaren van een M1 Mac Windows 10 kunnen installeren. Parellels Desktop 16.5 heeft hiervoor de native ondersteuning aan boord. Dat komt goed uit, aangezien Apple dat eigenlijk niet toe laat door een gebrek aan Boot Camp.

Windows 10 op M1 Mac

Dankzij deze mogelijkheid is het voor eigenaren van de recent gelanceerde Mac-modellen mogelijk Windows 10 op Arm-apps of traditionele x86-apps te draaien naast Mac- of iOS-applicaties op Big Sur. Je moet echter wel rekening houden met enkele beperkingen die bij Windows 10 op ARM horen.

Windows 10 op M1 Mac
Windows 10 op M1 Mac (Afbeelding: Corel)

Dat heeft te maken met de manier waarop de software geëmuleerd wordt. Binnenkort ondersteunt het besturingssysteem echter ook x64-applicaties, waardoor de mogelijkheden dus alweer verder uitgebreid worden. Daarover lees je meer op de website van Microsoft, in een blogpost van eind vorig jaar.

Verbeteringen in nieuwe versie

Daarnaast laat maker Corel weten dat er flink wat verbeteringen doorgevoerd zijn, in vergelijking met de versie die op Intel Macs draait. Zo gebruikt update 16.5 op de M1 Mac 250 procent minder energie dan de versie die op een Intel MacBook Pro draait.

Ook is er de belofte dat er voor zestig procent betere prestaties is voor DirectX 11. Evenals een toename van dertig procent als het gaat om de prestaties van de virtuele machine. Je draait dan een Arm-versie van Windows 10 op je M1 Mac, in plaats van een virtuele machine op een Intel MacBook Pro.

Zelf proberen

Het nadeel van de nieuwe update is dat je gedwongen wordt een preview-versie van het besturingssysteem van Microsoft te gebruiken. Microsoft geeft alleen licenties van die versie van Windows aan pc-makers, dus je kunt vooralsnog zelf geen eigen kopie kopen van het OS. Die versie kun je hier downloaden.

Ook Linux

Naast Windows 10 ondersteunt Parallels ook nog diverse Linux versies. Het gaat om onder andere de Ubuntu 20.04, Kali Linux 2021.1, Debian 10.7 en Fedora Workstation 33-1.2 distributies. Dit is iets waar vele Linux fanaten al langer naar uit hebben gekeken, nu blijkt dat native ondersteuning op een M1 Mac toch nog wel enige tijd op zich laat wachten.

Corel

Reacties: 2

kuifje007
kuifje007

Hoe weet je of je een M1 chip hebt?

rmens
rmens
  • Klik op je Mac linksboven op het Apple-icoontje
  • Kies voor ‘Over deze Mac’
  • Kijk wat er in het tabblad ‘Overzicht’ als processor staat.

Als er een Intel-processor staat, heb je geen M1-chip. Als er Apple M1, heb je een Mac met een M1-chip.

Reageer op artikel:
Windows 10 draaien op je M1 Mac? Dat kan nu eindelijk
Sluiten