Huub Everstijn
Huub Everstijn Software 17 april 2021 1reactie
Leestijd: 2 minuten

Parallels-concurrent VMware brengt Windows 10 naar je M1 Mac

Eerder maakte we er al melding van dat ‘die andere’ grote Windows-emulator Parallels ondersteuning biedt voor M1 Macs. VMware kon natuurlijk niet achterblijven. Topman Michael Roy tweette gisteren dat, als alles goed gaat, het bedrijf zijn plannen voor Apple Silicon volgende week zal onthullen.

De ‘net-niet’ aankondiging van VMware kwam kort nadat Parallels bekendmaakte dat het met versie 16.5 van Parallels Desktop ook de M1 Macs ging ondersteunen. Bezitters van de allernieuwste Macs hebben binnenkort dus (weer) twee manieren om Windows  te kunnen draaien.

VMware loopt één stapje achter op Parallels

De concurrentiestrijd tussen VMware en parallels lijkt te zijn losgebarsten. Roy deelde in zijn tweets een paar steken uit naar Parallels: “Ja, het is een nieuwe markt, dus iedereen zet er vol op in … Maar, je kunt Windows voor ARM niet eens kopen. Mensen die het gebruiken en geen OEM zijn, overtreden dus de gebruikersovereenkomst. En dat alleen voor een persbericht … ”

De VMware-topman heeft het wel bij het rechte eind. Microsoft verkoopt momenteel helemaal geen Windows 10 voor ARM aan de consument. Het bedrijf verkoopt alleen Windows 10 Home, Windows 10 Pro en Windows 10 Pro voor werkstations aan. (Hoewel er andere manieren zijn om Windows 10 gratis of goedkoop te krijgen.) Er zijn dan ook niet veel PC’s die Windows 10 voor ARM ondersteunen. Toch biedt de M1 Mac zeker potentieel voor meer compatibiliteit. En VMware Fusion kan daarbij de helpende hand bieden.

Geen Boot Camp meer

Er is echter wel extra software, zoals Parallels en VMware voor nodig, om Windows op een M1 Mac te draaien. Apple biedt namelijk geen equivalent voor Boot Camp aan voor Macs met een M1 chip. Dat betekent dat het voor een grote gebruikersgroep belangrijk is voor die bedrijven de Windows-ondersteuning voor de M1 goed en degelijk uitvoeren.

Gelukkig is dat geen reden tot bezorgdheid. Parallells zei dat de prestaties op M1 Macs flink verbeterd waren en Roy tweeted dat zijn MacBook Air binnen VMware Fusion “momenteel 5 virtual machines draait, elk met 4 cores en 8 GB RAM zonder dat zijn Mac echt moet zwoegen” .

De strijd tussen VMware en Parallels

Voor wat VMware betreft gaat het hier dus om een aankondiging. Zo gauw het bedrijf zijn emulatie-software ook daadwerkelijk beschikbaar heeft voor de consument, zullen we hier weer op terugkomen. Dat de concurrentiestrijd tussen de VMware en Parallels in alle hevigheid is losgebarsten, is alleen maar gunstig voor de consument, zowel qua prijs als voor de kwaliteit en functionaliteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

zwah
zwah

Sinds ik nu een week of 8 geleden ben begonnen met het gebruik van een Mac mini met M1, zie ik eerlijk gezegd geen enkele rede waarom ik Windows op mijn Mac zou moeten installeren. Het 1e wat mij opviel is dat MacOs veel stabieler is dan Windows en ik mis helemaal niks van Windows wat ik met de mini niet zou kunnen. Het was even wennen en zoeken omdat ik voorheen altijd een Windows PC heb gehad. Inmiddels gebruik ik ook gewoon het Office programma van Apple en voor mij voldoet dit prima. In principe gebruik ik nu helemaal niks meer van Microsoft en Windows en de 2 PC’s die ik daarvan had, liggen inmiddels op de vuilnisbelt. (na mij eerst te hebben uitgeleefd op het binnenwerk van beide apparaten). Nou heb ik nooit echt veel problemen met Windows gehad, vandaar ook dat het lang heeft geduurd voor ik de overstap naar MacOs maakte maar tot op heden geen seconde spijt van gehad.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reacties 0
Reageer op artikel:
Parallels-concurrent VMware brengt Windows 10 naar je M1 Mac
Sluiten