Huub Everstijn
Huub Everstijn OMT Guides 4 april 2021
Leestijd: 9 minuten

Tip: zo check je hoeveel iCloud opslag je nog hebt

Krijg je ook wel eens de melding “Je iCloud opslag is bijna vol”? We laten hier zien hoe je snel je iCloud opslagruimte kunt controleren en eventueel stappen kunt ondernemen om dit op te lossen.

De iCloud-service van Apple is een geweldige manier om foto’s, documenten en back-ups in de cloud op te slaan. Die opslagruimte is echter niet onbeperkt. We laten hier zien hoe je kunt controleren hoeveel vrije ruimte je nog hebt in je iCloud-account. Dat is eenvoudig te doen op een iPhone, iPad of Mac. Daarnaast laten we zien hoe je iCloud opslagruimte kunt vrijmaken.

Allereerst gaan we kijken hoe je je  iCloud-opslagruimte op iPhone kunt controleren.

Op je iPhone of iPad

Het controleren van uw beschikbare iCloud-opslagruimte is eenvoudig op een iPhone of iPad.

 1. Open de app Instellingen.
 2. Tik op je avatar of naam van jouw Apple-account. Het kan nodig zijn dat je eerst in moet loggen op je Apple Account.
 3. Scrol indien nodig iets omlaag en tik op iCloud.

Op de overzichtspagina van iCloud zie je een staafdiagram dat aangeeft hoeveel van je iCloud-opslagruimte in gebruik is. Om erachter te komen hoeveel er nog over is, trekt u de gebruikte hoeveelheid af van de totale beschikbare ruimte.

In dit voorbeeld hebben we 5 GB totaal en 1,9 GB in gebruik. 5 – 1,9 = 3,1, we hebben dus nog 3,1 GB beschikbaar in ons iCloud-account.

Aan de kleuren kan je zien welk gedeelte van alle data gebruikt wordt voor de opslag van bijvoorbeeld foto’s, reservekopiëen en documenten. Daarnaast kan je hier zien welke apps allemaal gebruik maken van je iCloud opslag. Als je meer informatie wilt over hoeveel iCloud-ruimte die apps in beslag nemen, tik je op Beheer opslag, net onder de grafiek.

Zo controleer je je iCloud opslagruimte (klik/tap voor groter).

Op je Mac

Ook op je Mac kun je je iCloud-opslagruimte eenvoudig controleren.

 1. Klik op het  linksboven in de menubalk
 2. Klik op Systeemvoorkeuren
 3. Klik op Apple ID. Als je macOS Mojave of lager gebruikt, hoef je niet op Apple ID te klikken.
 4. Selecteer iCloud.
 5. Log – indien nodig – in met je Apple ID.

Je ziet nu de beschikbare opslagruimte in een staafdiagram onder de lijst met apps, die gebruik maken van iCloud. Om meer informatie te krijgen over hoeveel ruimte elk van die apps gebruiken, klik je op de knop Beheren naast het opslag-diagram.

Je iCloud opslag controleren op een Mac (klik/tap voor groter).

Op een Windows PC

 1. Log in bij iCloud.com.
 2. Klik op Werk bij naar iCloud Drive als je wordt gevraagd om te upgraden.
 3. Klik op Accountinstellingen.
Ook hier zie je nu een staafdiagram met je huidige iCloud opslag en hoeveel je nog over hebt. Als je met je muis over één van de door een kleurtje aangegeven categorieën gaat, kun je precies zien hoeveel iCloud opslag deze data in beslag neemt.
Je iCloud opslag bekijken op een Windows PC
Je iCloud opslag bekijken op een Windows PC (klik/tap voor groter).

Wat kan je doen als de iCloud ruimte bijna vol is

Als je beschikbare ruimte op iCloud opraakt, kunt je ervoor kiezen te upgraden naar een iCloud opslagabonnement. Hieraan zijn wel maandelijkse kosten verbonden.

 • tot 5GB is standaard en kost je niets.
 • 50 GB kost € 0,99 per maand.
 • 200 GB kost € 2,99 per maand.
 • 2 TB (2000 GB) kost € 9,99 per maand.

Om je opslagruimte op een iPhone of iPad te vergroten die je het volgende:

 1. Tik op de Instellingen app
 2. Tik op je avatar of naam van jouw Apple-account. Het kan nodig zijn dat je eerst in moet loggen op je Apple Account.
 3. Scrol indien nodig iets omlaag en tik op iCloud.
 4. Tik op Beheer opslag.
 5. Tik op Wijzig opslagabonnement (hierachter staat de totale hoeveelheid opslagcapaciteit je op dit moment hebt).
 6. Kies voor een van de geboden upgrade opties.
 7. Klik rechtsboven op Koop en volg de stappen om je iCloud abonnement te upgrade en af te rekenen.

Open op een Mac Systeemvoorkeuren:

 1. Klik op het  linksboven in de menubalk
 2. Klik op Systeemvoorkeuren
 3. Klik op Apple ID. Als je macOS Mojave of lager gebruikt, hoef je niet op Apple ID te klikken.
 4. Selecteer iCloud.
 5. Log – indien nodig – in met je Apple ID.
 6. Klik op Beheer naast het staafdiagram
 7. Klik op Koop meer opslagruimte
 8. Kies voor een van de geboden upgrade opties.
 9. Klik op Volgende en volg de stappen om je iCloud abonnement te upgrade en af te rekenen.

Je hoeft natuurlijk niet gelijk je opslag te vergroten. Er zijn diverse mogelijkheden om iCloud opslagruimte vrij te maken.

iCloud-opslagruimte vrijmaken

Wanneer je iCloud-opslag vol zit, worden er geen reservekopieën meer gemaakt. Ook worden je gemaakte foto’s en video’s bijvoorbeeld niet meer in iCloud opgeslagen. Wil je niet gelijk opslagruimte bijkopen, kun je er ook voor kiezen om wat iCloud-opslagruimte vrij te maken. Hoe je dat kan doen laten we je hieronder zien.

 1. Verwijder een iCloud-reservekopie
  Waarschijnlijk zijn de iCloud-reservekopieën voor een groot deel verantwoordelijk voor je beperkte iCloud-opslag. Dit zijn de backups van je iPhone en/of iPad. Het is belangrijk om er een te hebben, want zo voorkom je dat je al je data verliest als je je iPhone of iPad onverhoopt kwijtraakt.Het kan echter goed zijn dat er nog reservekopieën in iCloud staan van oude apparaten, zoals die oude iPhone 6 die je allang hebt verkocht. Die kun je gerust verwijderen. Ga hiervoor naar de Instellingen app en tik op je naam. Kies voor iCloud → Beheer opslag → Reservekopieën. Hier vind je de verschillende back-ups die in jouw iCloud staan.Als je een back-up wilt verwijderen, tik je op het apparaat en vervolgens op de button Verwijder reservekopie. Bij het apparaat dat je in gebruik hebt, staat de tekst Deze iPhone of Deze iPad. Deze kun je beter niet verwijderen.
 2. Bepaal van welke apps er een reservekopie wordt gemaakt
  Onder het vorige punt kwam je in het venster Reservekopieën. Als je tikt op de naam van het apparaat dat je gebruikt, vind je een lijst met apps en diensten die ruimte innemen in je reservekopie Ook kan je zien hoeveel ruimte er door die app in beslag genomen wordt. Van sommige vind je het misschien niet zo belangrijk dat ze in iCloud worden bewaard. Tik dan op de naam van die app en kies vervolgens Schakel uit en verwijder. De mogelijkheid voor die app om een iCloud-reservekopie te maken wordt dan uitgeschakeld en de bewaarde iCloud-gegevens van die app worden verwijderd.
 3. Data verwijderen die apps opslaan in iCloud
  Wil je meer iCloud-opslagruimte vrijmaken? Bij Beheer opslag vind je onderaan een lijst met apps die iCloud-opslagruimte innemen. Achter de naam staat hoeveel bestandsruimte ze innemen. Tik op één van de apps en kies Verwijder gegevens.
 4. Toegang ontzeggen aan apps
  Op een iPhone of iPad open je de Instellingen-app, tik bovenaan op je naam en kies iCloud’. Je ziet hier alle apps die toegang hebben tot jouw iCloud. Door de schakelaar op grijs te zetten ontzeg je apps verdere toegang. Je moet dit echter op elk Apple-apparaat apart instellen. Heb je een Mac, dan ga je naar Systeemvoorkeuren → Apple ID → iCloud en zet je daar de vinkjes uit van de apps, waarvan je het niet nodig vindt, dat ze toegang hebben tot jouw iCloud opslag.Overigens verdwijnt er na het volgen van deze stap niets uit iCloud, dat doe je met stap 2 en 3. Maar het zorgt wel voor dat apps niet nóg meer van je iCloud-opslagruimte mogen gebruiken.
 5. Bestanden verwijderen uit iCloud Drive
  In je iCloud Drive kunnen nog allerlei nutteloze bestanden staan. Op je iPhone of iPad kom je in iCloud Drive door de Bestanden-app te openen. Selecteer de bestanden die je wil verwijderen en tik op het Prullenbak-icoon. Ze zijn nu echter nog niet definitief gewist, want deze bestanden worden nog 30 dagen bewaard in Recent verwijderd. Om ze ook hier te wissen, tik je op de sectie Bladeren en kies je voor Recent Verwijderd. Door ze ook hier te wissen, worden de bestanden meteen gewist op al je iCloud-apparaten. Let op: dit kun je niet meer ongedaan maken.Op je Mac ga je in de Finder naar de map iCloud Drive. Hier verplaats je de bestanden naar de prullenmand. Wil je de bestanden definitief verwijderen, open dan de Prullenmand en kies Verwijder onmiddellijk.

  Bestanden wissen uit je iCloud Drive (klik/tap voor groter)
 6. Je iCloud-foto’s naar je Mac verplaatsen
  Als je iCloud-foto’s gebruikt, dan nemen je foto’s en video’s waarschijnlijk de meeste ruimte in. Het liefst laat je deze voor altijd in iCloud staan, maar soms wordt het door ruimtegebrek onvermijdelijk om een deel te bewaren op je Mac of een externe harde schijf om ze in iCloud te kunnen wissen. Dat doe je zo:
  Open de Foto’s app op je Mac. Als je in het paneel links op Foto’s klikt, zie je alle beelden die in iCloud zijn opgeslagen.
  Scrol helemaal boven en maak een selectie van de foto’ en video’s die je alleen op je Mac wilt bewaren. Wil je in één keer een grote selectie wilt maken, klik dan eerst op de eerste foto, houdt de Shift-knop ingedrukt en klik dan op de laatste foto of video.
  Kies in het menu boven voor Archief, kies Exporteer en vervolgens Exporteer [aantal] foto’s. Klik op ‘Exporteer’ en kies een map waar je de foto’s en video’s wil bewaren.
  Control-klik of klik met je rechtermuisknop op de selectie en klik op Verwijder [aantal] foto’s. Als je nu op Verwijder klikt, worden de iCloud-foto’s en video’s op al je apparaten verwijderd.
 7. Een extra Apple ID aanmaken
  Tenslotte een mogelijkheid, die ons niet echt handig lijkt. Als je alle vorige stappen hebt doorlopen, je iCloud zit nog steeds ramvol én je wil geen cent extra besteden aan meer opslagruimte, kan het maken van een extra Apple ID misschien wel je de laatste uitweg zijn. Bij elke Apple ID krijg je immers 5 GB gratis. Deze kan je bijvoorbeeld aanmaken voor die iPad die je zelden gebruikt. Houd er echter wel rekening mee dat je gekochte apps, films en boeken dan niet op die iPad kunt gebruiken, tenzij je dit account toevoegt in Instellingen → Apple ID → Delen met gezin.

Zo. Dat was het. Alle tips over het vrijmaken van iCloud ruimte op een rijtje. We hopen dat het je nu lukt om die vervelende Je iCloud opslag is vol boodschap niet meer te zien te krijgen. Succes.

Heb jij nog verdere tips of trucs om iCloud opslagruimte vrij te maken? Deel ze dan gerust in de Reacties hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Tip: zo check je hoeveel iCloud opslag je nog hebt
Sluiten