Night
Night Nieuws 9 april 2021

Tim Cook licht tipje van sluier op over Apple Car

Apple CEO Tim Cook heeft in een onlangs gehouden interview enkele hints laten vallen over het langverwachte Apple Car-project van het bedrijf.

In een interview met de New York Times, afgelopen week, was Cook – zoals verwacht – erg voorzichtig in zijn uitlatingen toen hij werd gevraagd naar de plannen voor autonome voertuigen van Apple. Niettemin erkende hij het bestaan ​​van de in ontwikkeling zijnde zelfrijdende technologie.

Voor wat betreft het werk dat we doen op het gebied van autonome voertuigen, daar ben ik natuurlijk een beetje terughoudend in. De autonomie zelf is een core technologie … Ruw gezegd is de auto in veel opzichten een robot. Een zelfrijdende auto is dus een robot. Er zijn daarom veel dingen die je kunt doen met autonomie. Het is dus afwachten waarmee Apple komt.

 

Apple Car

Cook werd vervolgens gevraagd of de Apple Car – officieel bekend als Project Titan – een volwaardig voertuig of softwaregebaseerd project zou worden.

We houden ervan om hardware, software en services te integreren en de overlappingen daarvan te vinden, omdat we denken dat daar de magie in zit. Dat is wat we graag doen. We zijn dol op de primaire technologie die daar omheen draait.

 

Cook en Apple zijn nog altijd erg terughoudend al het erom gaat details te delen over de plannen voor autonome technologie. Toch wordt er niet ontkend dat het project zich zal concentreren op een eigen, zelfrijdende auto. Dat suggereert dat Apple nog steeds het vooruitzicht heeft om een ​complete ​auto te produceren. Eerder werd gesuggereerd dat het bedrijf alleen nog aan een besturingssysteem voor in de auto aan het werken was, dat door bestaande autofabrikanten zou kunnen worden gebruikt.

Cook merkte verder op dat Apple zoveel dingen intern onderzoekt. Velen ervan zullen nooit het daglicht zien. Maar de Apple topman zegt daarna ook dat het in het geval van Project Titan niet het geval is. Het is dus duidelijk dat er iets aan het borrelen is bij Apple – we weten alleen nog niet precies wat.

AppleCar

De auto-industrie

Ironisch genoeg wijst de suggestie van Cook dat Apple er dol op is om primaire technologie te ontwikkelen ook gelijk op een groot probleem waarmee het bedrijf te maken. Dat zijn de mislukte pogingen om samen te werken met een autofabrikant voor het voertuig-project.

Ondanks dat Apple wordt beschouwd als het meest succesvolle bedrijf ter wereld, ligt de expertise van Apple op het gebied van technische ontwikkeling, niet op het maken van auto’s. Dat betekent dat het hulp nodig heeft van een andere organisatie om een auto te kunnen bouwen. Het lijkt er echter op dat de grote automerken niet stonden te springen om een leverancier van onderdelen te worden, zoals Foxconn dat is voor Tesla. Zeker niet als het eindproduct uiteindelijk de naam Apple zal gaan dragen.

Dit lijkt de reden te zijn waarom de partnerschaps-gesprekken van Apple met onder meer Hyundai, Kia en Nissan op niets uitliepen. Wat het laatste betreft, suggereert een recent rapport van de Financial Times dat “het contact kort was en de discussies niet doorgingen naar hogere managementniveaus na verdeeldheid over branding” . Datz egt eigenlijk genoeg over het twistpunt tussen zowel Apple als de fabrikanten waarmee het bedrijf hoopte samen te werken.

Apple Car concept
‘Apple Car’ concept, door Menithings (freelancer)

Voorlopig nog niet

De laatste opmerkingen van Tim Cook – hoewel ongetwijfeld belangrijk gezien de relatieve stilte rond het project tot nu toe – suggereren in ieder geval nog steeds niet dat de Apple Car op korte termijn werkelijkheid zal worden. Bedrijfsanalist en Apple specialist Ming-Chi Kuo beweerde onlangs nog dat de Apple Car mogelijk pas in 2028 of later op de markt komt, vanwege de aanhoudende impasse in de onderhandelingen. Verwacht dus zeker niet morgen al een Apple Car op de weg te zien.

En Kia? Die gaat dan hoogstwaarschijnlijk niet de autonome Apple Car maken, maar misschien wel een Apple-scooter ?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook licht tipje van sluier op over Apple Car
Sluiten