Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 9 april 2021 0reacties

RAM en SSD opslag van M1 MacBook toch te upgraden

Het blijkt een riskante onderneming, maar het is nu aangetoond dat het technisch wel degelijk mogelijk is om het geheugen en de opslag van een M1 MacBook Air te upgraden.

Apple heeft het ons in de loop der tijd steeds moeilijker gemaakt om zelf Macs te repareren en te upgraden. Vijftien jaar geleden was het mogelijk om eenvoudig zowel het RAM als de opslag in alle Macs te vervangen of te upgraden. Tegenwoordig is dit officieel alleen nog maar mogelijk in de Mac Pro en in de 27-inch iMac alleen voor wat betreft het RAM geheugen.

Al langere tijd worden de SSD-circuits bij de verschillende MacBook-modellen op het moederbord gesoldeerd. Met de lancering van de M1 Macs ging Apple nog een stap verder en plaatste het geheugen op hetzelfde bord als de processor. Het leek daarom onmogelijk is om één ​​van beide componenten te vervangen, hetzij om te upgraden, hetzij om reparaties uit te voeren.

Maar op Chinese media en op Twitter wordt nu het nieuws gedeeld dat Yang Changshun in Guangzhou erin is geslaagd om het RAM-geheugen in het basismodel van de M1 MacBook Air te upgraden van 8 GB naar 16 GB en de SSD-opslag te vergroten van 256 GB naar 1 TB.

De procedure is zeer gecompliceerd en vereist uiterste zorg, aangezien de geheugencircuits moeten worden verwijderd zonder de bracket, of de processor die zich er vlak naast bevindt, te beschadigen.

De RAM upgrade van de M1 MacBook Air.

Dit soort handelingen zijn natuurlijk nooit haalbaar voor de gemiddelde Mac-bezitter. Ook geloven we niet dat Apple ooit zelf upgrades of reparaties van deze individuele componenten zal aanbieden. Net als voorheen is de kans veel groter dat een complete vervanging van het moederbord wordt aangeboden als de opslag of het geheugen uitvalt.

Wel wordt er al gespeculeerd dat Chinese workshops dit soort upgrades aan M1 Macs zullen gaan aanbieden. De kans van slagen achten wij best groot, gezien de exorbitant hoge bedragen die Apple vraagt voor geheugen- en opslag-upgrades. Wel vermoeden we dat zo’n toekomstige Chinese upgrade ten koste zal gaan van je garantie.

De SSD upgrade van de M1 MacBook Air.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
RAM en SSD opslag van M1 MacBook toch te upgraden
Sluiten