Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 11 april 2021

Microsoft in overname-gesprek met Siri ontwikkelaar Nuance

Nuance Communications is naar verluidt in gesprek met Microsoft over een mogelijke overname. Nuance is een spraakherkenningsbedrijf, dat de technologie achter de spraakanalyse van Apple’s Siri. Met de mogelijke overname zou een bedrag gemoeid zijn van ongeveer 16 miljard dollar.

De besprekingen tussen de twee bedrijven zijn nog aan de gang, maar volgens insiders kan de deal de komende week al rond zijn. De prijs voor Nuance zou ongeveer 56 dollar per aandeel bedragen, een bonus van 23% op de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Gevolgen voor Apple?

De gesprekken kunnen grote gevolgen hebben voor Apple, vanwege de betrokkenheid van Nuance bij Siri. Apple gebruikt de stemherkennings-engine van Nuance om Siri in staat te stellen de vragen van gebruikers te horen en te begrijpen.

Zowel Microsoft als Nuance hebben nog geen commentaar gegeven op het nieuws

Nuance Communications
Nuance Communications

Als de deal tussen Microsoft en Nuance doorgaat, is het onduidelijk hoe dit in de nabije toekomst van invloed zou zijn op Apple en Siri. In 2013 bevestigde Nuance dat zijn technologie “het fundament van spraakherkenning voor Apple” was. Het is echter niet bekend hoe de relatie tussen de twee bedrijven vandaag de dag is, met betrekking tot Siri.

Een overname van Nuance kan Apple er mogelijk toe aanzetten meer te investeren in eigen onderzoek naar spraakherkenning. Daardoor zou Siri kunnen werken zonder enige afhankelijkheid van externe serviceproviders.

Het is overigens niet de eerste keer dat Nuance een verkoop overwoog. In 2014 was het bedrijf ook al in gesprek met Samsung over een mogelijke overname, waarbij het Zuid-Koreaanse bedrijf uiteindelijk afhaakte.

Apple had zelf een kans op overname

In 2013 stelden investeerders al voor dat Apple, vanwege de afhankelijkheid van Nuance, het bedrijf zou overnemen. Men gokte destijds dat de kosten van een mogelijke overname op ongeveer 7 miljard dollar zouden uitkomen. Dat is minder dan de helft van de huidige, verwachte aankoopprijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Microsoft in overname-gesprek met Siri ontwikkelaar Nuance
Sluiten