Night
Night Nieuws 8 april 2021

Met een M1 Mac kun je bij defecte SSD niet meer van een externe disk opstarten

Als de SSD van je M1 Mac het begeeft, kun je niet meer opstarten vanaf een externe schijf. Dat is wel even wat anders met hoe je gewend was te werken de afgelopen decennia. Dat kan een groot probleem zijn, maar er zijn methoden om het risico te beheersen.

Alle opslagmedia zullen het vroeg of laat een keertje laten afweten. De vraag is alleen: wanneer? Voor al je kritische data hanteer je vast het acroniem LOCKSS;  “Lots Of Copies Keeps Stuff Safe”. Ik heb zelf een bedrijf en heb dan ook, naast een Time Machine én een cloud back-up, een dagelijkse bootable backup. Vooral op die laatste vertrouw ik, als de opslag van mijn Mac onverhoopt de geest mag geven. Opstarten met de optie-toets ingedrukt gehouden, en ik kan weer verder. Hooguit een paar uurtjes werk kwijt, maar geen stilstand. Eventueel missende bestanden haal ik dan wel terug uit Time Machine.

Maar in de nieuwe M1 Macs is die optie geëlimineerd. De SSD in de M1 Mac is namelijk een “Single Point of Failure” (SPOF).

Vroegâh

Met back-up software zoals SuperDuper! of Carbon Copy Cloner, kun je eenvoudig en volledig geautomatiseerd een dagelijkse back-up maken. Die omvat niet alleen alle gegevens van de systeemschijf, maar je kan er ook je Mac mee opstarten als de systeemschijf uitvalt. Je zou een paar uur werk kunnen verliezen, maar wel bijna onmiddellijk weer aan het werk zijn. Als er daarnaast een back-up van je recente documenten is gemaakt met een cloudservice of in Time Machine, verlies je hooguit een paar minuten werk.

Die combinatie heeft me al een paar keer uit benarde situaties gered, die uiteraard altijd samenvielen met een strakke deadline. Eén van de redenen waarom ik ooit voor de Mac gekozen heb, was het gemak waarmee ik dit kon. Maar dat is nu ten einde gekomen. De M1 Mac start mogelijk helemaal niet op als de systeemschijf de geest heeft gegeven, of je nu een bootable backup hebt of niet. Want, zoals ik eerder opmerkte, is geen enkele disk meer toegankelijk.

Vergrendeld boot proces

Om malware op Apple Silicon macOS (en iOS) te weren, heeft Apple het macOS-opstartproces compleet afgegrendeld van de rest van het systeem. Het opstarten van een M1 Mac vereist een werkende SSD om macOS op te starten. Die SSD bevat een systeemvolume dat cryptografisch is versleuteld door Apple. In een notendop: zonder sleutel geen opstartbaar systeem.

Dus als de interne schijf van je M1 Mac volledig uitvalt, zal je zelfs vanaf een externe bootable schijf niet kunnen opstarten. Ja, je M1 Mac is dichtgemetseld. Het is alsof de verborgen volumes deel uitmaken van de firmware, behalve dat ze niet in de firmware zitten.

Elke Mac kan om verschillende redenen uitvallen, waarvan een falende SSD slechts één van die redenen is. De vraag is dan ook: hoe waarschijnlijk is het dat je SSD er volledig mee ophoudt?

Hoe betrouwbaar zijn SSD’s?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar falende SSD’s. Een aantal heb ik hieronder opgesomd:

Die studies zijn weliswaar grotendeels gericht enterprise- en cloudsystemen, maar ze vertellen wel een consistent verhaal. De belangrijkste oorzaak van gegevensverlies is een fout in de NAND flash ‘die’. De meeste flash-chips bestaan ​​uit twee matrijzen die samen zijn verpakt, en als er storingen optreden, is het meestal een enkele ‘die’ die defect raakt. Hoewel individuele NAND flashcellen een beperkt aantal schrijfbewerkingen hebben, zorgen de technieken in moderne SSD-controllers ervoor dat die limieten zelden worden bereikt.

In een huidige SSD van 256 GB kunnen tot 16 ‘dies’ op ieder van de 8 geheugenchip zitten. Als er een ‘die’ kapot gaat, verlies je dus gelijk zo’n 16 GB aan gegevens. Dat is al beter dan een crash van de schijfkop die de hele harde schijf vernield, maar nog steeds niet optimaal.

Apple-technici zijn zich bewust van het ‘SPOF’-probleem, zoals blijkt uit hun beslissing om niet één maar twee herstelvolumes op de SSD te maken. Misschien zijn ze zelfs slim genoeg geweest om ervoor te zorgen dat die volumes in afzonderlijke chips over verschillende matrijzen zijn verdeeld.

Afweging

Er is een afweging die je moet maken tussen systeembeveiliging en de beschikbaarheid van gegevens. Je mag rustig weten dat ik niet blij ben, dat Apple de mogelijkheid van het opstarten van een externe schijf heeft verwijderd als er de interne SSD-schijf ermee ophoudt. Aan de andere kant kan het zijn dat malware een grotere bedreiging vormt voor je data dan de kans op een volledige uitval van de SSD.

Voor power-users zoals ik, is het – zoals eerder gezegd – mogelijk om een ​​bootable back-up disk te maken. Die werkt prima als de interne SSD nog niet volledig is uitgevallen. Er gaat niets boven een lokale backup, met de aanvulling van regelmatige back-ups naar een cloud-dienst en Time Machine. Zowel Carbon Copy Cloner als Superduper! zijn prima geschikt voor het maken van zo’n lokale backup.

Voor de ‘gewone’ gebruikers is de combinatie Time Machine en iCloud de makkelijkste optie. Apple is niet de goedkoopste met zijn cloud-opslag, maar het is daarentegen wel gemakkelijk in gebruik.

Data zal ik niet snel kwijtraken. Maar mocht het onverhoopt echt mis gaan met m’n M1 Mac mini, zal het wel wat langer duren voordat ik weer aan de gang kan. Dat moet ik dus wel even in m’n achterhoofd houden. Gelukkig heb ik meer Macs, dus met wat knutselwerk zal ik vast wel door kunnen werken, maar dat is niet een luxe die iedereen heeft.

Reageer op artikel:
Met een M1 Mac kun je bij defecte SSD niet meer van een externe disk opstarten
Sluiten