Met een M1 Mac kun je bij defecte SSD niet meer van een externe disk opstarten

Door: Night - 8 reacties
Apple new M1 chip
(Afbeelding: Apple)

Als de SSD van je M1 Mac het begeeft, kun je niet meer opstarten vanaf een externe schijf. Dat is wel even wat anders met hoe je gewend was te werken de afgelopen decennia. Dat kan een groot probleem zijn, maar er zijn methoden om het risico te beheersen.

Alle opslagmedia zullen het vroeg of laat een keertje laten afweten. De vraag is alleen: wanneer? Voor al je kritische data hanteer je vast het acroniem LOCKSS;  “Lots Of Copies Keeps Stuff Safe”. Ik heb zelf een bedrijf en heb dan ook, naast een Time Machine én een cloud back-up, een dagelijkse bootable backup. Vooral op die laatste vertrouw ik, als de opslag van mijn Mac onverhoopt de geest mag geven. Opstarten met de optie-toets ingedrukt gehouden, en ik kan weer verder. Hooguit een paar uurtjes werk kwijt, maar geen stilstand. Eventueel missende bestanden haal ik dan wel terug uit Time Machine.

Maar in de nieuwe M1 Macs is die optie geëlimineerd. De SSD in de M1 Mac is namelijk een “Single Point of Failure” (SPOF).

Vroegâh

Met back-up software zoals SuperDuper! of Carbon Copy Cloner, kun je eenvoudig en volledig geautomatiseerd een dagelijkse back-up maken. Die omvat niet alleen alle gegevens van de systeemschijf, maar je kan er ook je Mac mee opstarten als de systeemschijf uitvalt. Je zou een paar uur werk kunnen verliezen, maar wel bijna onmiddellijk weer aan het werk zijn. Als er daarnaast een back-up van je recente documenten is gemaakt met een cloudservice of in Time Machine, verlies je hooguit een paar minuten werk.

Die combinatie heeft me al een paar keer uit benarde situaties gered, die uiteraard altijd samenvielen met een strakke deadline. Eén van de redenen waarom ik ooit voor de Mac gekozen heb, was het gemak waarmee ik dit kon. Maar dat is nu ten einde gekomen. De M1 Mac start mogelijk helemaal niet op als de systeemschijf de geest heeft gegeven, of je nu een bootable backup hebt of niet. Want, zoals ik eerder opmerkte, is geen enkele disk meer toegankelijk.

Vergrendeld boot proces

Om malware op Apple Silicon macOS (en iOS) te weren, heeft Apple het macOS-opstartproces compleet afgegrendeld van de rest van het systeem. Het opstarten van een M1 Mac vereist een werkende SSD om macOS op te starten. Die SSD bevat een systeemvolume dat cryptografisch is versleuteld door Apple. In een notendop: zonder sleutel geen opstartbaar systeem.

Dus als de interne schijf van je M1 Mac volledig uitvalt, zal je zelfs vanaf een externe bootable schijf niet kunnen opstarten. Ja, je M1 Mac is dichtgemetseld. Het is alsof de verborgen volumes deel uitmaken van de firmware, behalve dat ze niet in de firmware zitten.

Elke Mac kan om verschillende redenen uitvallen, waarvan een falende SSD slechts één van die redenen is. De vraag is dan ook: hoe waarschijnlijk is het dat je SSD er volledig mee ophoudt?

Hoe betrouwbaar zijn SSD’s?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar falende SSD’s. Een aantal heb ik hieronder opgesomd:

Die studies zijn weliswaar grotendeels gericht enterprise- en cloudsystemen, maar ze vertellen wel een consistent verhaal. De belangrijkste oorzaak van gegevensverlies is een fout in de NAND flash ‘die’. De meeste flash-chips bestaan ​​uit twee matrijzen die samen zijn verpakt, en als er storingen optreden, is het meestal een enkele ‘die’ die defect raakt. Hoewel individuele NAND flashcellen een beperkt aantal schrijfbewerkingen hebben, zorgen de technieken in moderne SSD-controllers ervoor dat die limieten zelden worden bereikt.

In een huidige SSD van 256 GB kunnen tot 16 ‘dies’ op ieder van de 8 geheugenchip zitten. Als er een ‘die’ kapot gaat, verlies je dus gelijk zo’n 16 GB aan gegevens. Dat is al beter dan een crash van de schijfkop die de hele harde schijf vernield, maar nog steeds niet optimaal.

Apple-technici zijn zich bewust van het ‘SPOF’-probleem, zoals blijkt uit hun beslissing om niet één maar twee herstelvolumes op de SSD te maken. Misschien zijn ze zelfs slim genoeg geweest om ervoor te zorgen dat die volumes in afzonderlijke chips over verschillende matrijzen zijn verdeeld.

Afweging

Er is een afweging die je moet maken tussen systeembeveiliging en de beschikbaarheid van gegevens. Je mag rustig weten dat ik niet blij ben, dat Apple de mogelijkheid van het opstarten van een externe schijf heeft verwijderd als er de interne SSD-schijf ermee ophoudt. Aan de andere kant kan het zijn dat malware een grotere bedreiging vormt voor je data dan de kans op een volledige uitval van de SSD.

Voor power-users zoals ik, is het – zoals eerder gezegd – mogelijk om een ​​bootable back-up disk te maken. Die werkt prima als de interne SSD nog niet volledig is uitgevallen. Er gaat niets boven een lokale backup, met de aanvulling van regelmatige back-ups naar een cloud-dienst en Time Machine. Zowel Carbon Copy Cloner als Superduper! zijn prima geschikt voor het maken van zo’n lokale backup.

Voor de ‘gewone’ gebruikers is de combinatie Time Machine en iCloud de makkelijkste optie. Apple is niet de goedkoopste met zijn cloud-opslag, maar het is daarentegen wel gemakkelijk in gebruik.

Data zal ik niet snel kwijtraken. Maar mocht het onverhoopt echt mis gaan met m’n M1 Mac mini, zal het wel wat langer duren voordat ik weer aan de gang kan. Dat moet ik dus wel even in m’n achterhoofd houden. Gelukkig heb ik meer Macs, dus met wat knutselwerk zal ik vast wel door kunnen werken, maar dat is niet een luxe die iedereen heeft.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Maverick2001

  ICloud gebruik ik voor foto’s maar voor bestanden voelt het nog steeds niet als een volwassen product. Het delen / deels synchroniseren is nog steeds een beetje half half. Het is net als met AppleTV ze beginnen heel enthousiast maar vervolgens lijkt de aandacht heel snel te verslappen. Hadden ze in het verleden Dropbox maar gekocht. Ik zit nu alsnog vast aan diensten van derden die het beter voor elkaar hebben.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik moet zeggen dat ik Apple’s niet langer durf te zien als een duurzaam merk. Je kunt van alles roepen en vinden, maar er is weinig groen aan Apple’s producten op lange termijn. Dit omdat ze slecht repareerbaar zijn en basis onderdelen niet vervangbaar.

  En met alle respect, bij een wat diepere analyse is gebleken dat, bij Windows machines er ook een “pairing” kan plaatsvinden door middel van hardware componenten, waarbij ook daar niet zomaar een HDD vervangen kan worden. MAAR het verschil is dat ik nog steeds in de meeste machines een SSD kan vervangen en – met de instructies van leverancier – deze nieuwe schijf in de firmware (“BIOS”) kan pairen en de HW-sleutels kan aanmerken als zijnde veilig. Ook kan ik in vele nieuwe machines de ingebouwde cryptografische voorzieningen inschakelen.

  Zelfde mechanisme, maar toch meer vriendelijk met het oog op de toekomst.

  Nu iedereen zo ongeveer overgaat op NVMe is het vervangen van SSD’s vaak niet anders dan het vervangen (“vroegah”) van een geheugen module. Eenvoudig als wat.

  Ook in PC-land zijn er uitzonderingen, maar het is een Godspe om een groen hoofdkantoor te bouwen (eigen leefomgeving reddend) en ondertussen de wereld te vervuilen dankzij dergelijke rare beslissingen die de kans dat een computer eindigd als onderzetter/aquarium/”paper weight”alleenmaar vergroten.

  Kijk eens naar de problemen van afgelopen 7 jaar met computers bij Apple. En dan ook vooral naar de aangedragen oplossingen. “Oh, Flex Cable” toch wat kort? Sja, vervangen kan niet echt, maar je kunt wel het hele scherm vervangen als module. Bijzonder ecologische oplossingen.

  Als Apple niet oppast gaat het zich heel hard tegen hun keren … Straks komt er nog een generatie die weinig van Apple moet weten: “Apple: , de lifestyle van van oogkleppen, arrogantie, decadentie en verspilling”. Afgerekend op ons heden (en tegen die tijd het verleden).

 • Profielfoto
  Nikita

  Ben blij dat ik toch nog maar een 2019 model iMac heb gekocht recent. Expliciet vanwege het kunnen vervangen de de SSD, geheugen en zelfs de CPU. Tuurlijk is ‘ie niet zo razendsnel als de M1’s, maar dat boeit me ook in het geheel niet. Voor wat ik ermee doe, zou zelfs een oudje nog volstaan 🤓

 • Profielfoto
  Balen zeg

  Me found this:

  Testing indicates that the following are required to start up from an external volume:

  A Thunderbolt 3 drive. That’s not just one that uses the USB-C connector, but is a native USB 3.1 or 3.2 drive. Nor can you use a Type A adapter for a USB 3.0 or later drive. Success appears to require a native Thunderbolt 3 drive.
  Erasing the drive completely, then formatting it as APFS.
  Obtaining a Big Sur installer, and then installing Big Sur from your M1 Mac directly onto the external drive. (This will allow only an M1 Mac to boot from the drive; Intel Macs will be unable to start up from your M1-prepared external drive.)

 • Profielfoto
  Night

  Het gaat er dus om dat de disk, waarvan je opstart en waarop BigSur voor M1 is geïnstalleerd, defect raakt. In jouw omschreven geval gaat het hier dan niet om de interne, maar een externe SSD. Het resultaat zal het zelfde zijn.

 • Profielfoto
  iep

  Nee waar het om gaat is dat dit artikel en jouw reactie pertinent onjuist zijn. Zowel jij als het artikel stellen dat je op een M1 Mac niet kunt booten van een externe schijf. Zoals het bericht boven je al laat zien is dat pertinent onjuist. Dit is ook terug te vinden op het forum van MacRumors waar diverse mensen met een Thunderbolt schijf gewoon macOS kunnen booten van die externe schijf die ze op hun M1 Mac hebben aangesloten. M.a.w. als je schijf defect raakt hoef je dus geen nieuw Mac aan te schaffen;)

  Wat betreft bootable backups is het verhaal aanzienlijk lastiger maar dat is het al een jaar of 4 en valt dus niet toe te wijzen aan de M1 chip (immers, die hebben we pas sinds november 2020, voor die datum was alles Intel). Kortom, het resultaat van een bootable backup is in al die tijd dus ook al niet anders.

  Tot slot is het goed om te weten dat dit ook geen Mac probleem is, dit zie je bij ieder OS. Bootable backups zijn derhalve dan ook een absolute afrader. Beste oplossing is zorgen dat je een Time Machine backup hebt of een andere soort backup van alleen je data. Dan kun je op een nieuwe Mac, oude Mac, externe schijf, enz. die data terugzetten en verder gaan. Je bent dan niet meer beperkt tot specifieke hardware of software versies.

 • Profielfoto
  Prof Dr Jan Onderwater

  doctor_apple op 9 april 2021 05:11
  Ik moet zeggen dat ik Apple’s niet langer durf te zien als een duurzaam merk. Je kunt van alles roepen en vinden, maar er is weinig groen aan Apple’s producten op lange termijn. Dit omdat ze slecht repareerbaar zijn en basis onderdelen niet vervangbaar.

  En met alle respect, bij een wat diepere analyse is gebleken dat, bij Windows machines er ook een “pairing” kan plaatsvinden door middel van hardware componenten, waarbij ook daar niet zomaar een HDD vervangen kan worden. MAAR het verschil is dat ik nog steeds in de meeste machines een SSD kan vervangen en – met de instructies van leverancier – deze nieuwe schijf in de firmware (“BIOS”) kan pairen en de HW-sleutels kan aanmerken als zijnde veilig. Ook kan ik in vele nieuwe machines de ingebouwde cryptografische voorzieningen inschakelen.

  Zelfde mechanisme, maar toch meer vriendelijk met het oog op de toekomst.

  Nu iedereen zo ongeveer overgaat op NVMe is het vervangen van SSD’s vaak niet anders dan het vervangen (“vroegah”) van een geheugen module. Eenvoudig als wat.

  Ook in PC-land zijn er uitzonderingen, maar het is een Godspe om een groen hoofdkantoor te bouwen (eigen leefomgeving reddend) en ondertussen de wereld te vervuilen dankzij dergelijke rare beslissingen die de kans dat een computer eindigd als onderzetter/aquarium/”paper weight”alleenmaar vergroten.

  Kijk eens naar de problemen van afgelopen 7 jaar met computers bij Apple. En dan ook vooral naar de aangedragen oplossingen. “Oh, Flex Cable” toch wat kort? Sja, vervangen kan niet echt, maar je kunt wel het hele scherm vervangen als module. Bijzonder ecologische oplossingen.

  Als Apple niet oppast gaat het zich heel hard tegen hun keren … Straks komt er nog een generatie die weinig van Apple moet weten: “Apple: , de lifestyle van van oogkleppen, arrogantie, decadentie en verspilling”. Afgerekend op ons heden (en tegen die tijd het verleden).

  Vertel, hoe vaak koop jij nieuwe hardware?

 • Profielfoto
  Animotion

  Dus wat deze video laat zien kan niet volgens jouw @Night?
  https://www.youtube.com/watch?v=JoXV065BgWo