Night
Night Mac 22 april 2021 19reacties

De nieuwe M1 iMac: heeft Apple de plank een beetje misgeslagen?

Er is geen twijfel mogelijk: de nieuwe 24-inch M1 iMac is een prachtige machine, die snelheid combineert met een modern en een nieuw uiterlijk met een kleurtje voor ieders smaak. Daarnaast is de nieuwe M1 iMac ook nog eens erg energiezuinig.Toch heb ik nog wel een paar kanttekeningen.

iMac krijgt langverwachte upgrade: Apple Silicon, strakker ontwerp en meer

Apple’s nieuwe iMac heeft – zoals verwacht – nu een Apple Silicon M1 processor. Dat is dezelfde processor we die ook in de M1 MacBook Air, MacBook Pro, mac mini en nu ook de iPad Pro aantreffen. En zoals eerdere tests van deze chip al hebben laten zien, zijn de prestaties een flinke sprong voorwaarts. Maar is dat voldoende?

Is de Apple Silicon chip snel genoeg in een desktop als de M1 iMac?

Toegegeven, de allereerste iMac met een M1 processor is hoogst waarschijnlijk een instapmodel. Qua snelheid staat hij min of meer op gelijke tred met de nieuwe M1 MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini. Maar van een desktop verwacht ik iets meer. Het was mijns inzien misschien handiger geweest om iets langer te wachten met de introductie en dan te komen met een opvolger van de M1, die nét wat meer spierballen in de strijd kan gooien.

Onvoorstelbaar: Het display is niet verstelbaar

De kwaliteit van het beeldscherm van M1 iMac is zonder meer om je vingers bij af te likken. Maar als je langer achter zo’n scherm zit is het wel handig dat je deze op ergonomische wijze kan verstellen. Een veelgehoorde klacht van gebruikers van de vorige generatie iMacs, was al dat het display niet in hoogte te verstellen was. En  – ongelofelijk maar waar – net als bij de vorige generatie iMacs, kan je ook bij de M1 iMac het scherm alleen maar kantelen, en niet verhogen of verlagen. Die twee pakken kopieerpapier op het bureau, met daarop een iMac zullen we dus nog wel een tijdje blijven zien. En als we dan toch lekker mogen muggenziften: Ik vind de voet van de oude iMac een stuk stijlvoller dan die nieuwe M1 iMac. Kleurtjes of niet.

iMac kleuren
De M1 iMac. Dun en kleurrijk. Maar niet in hoogte verstelbaar! (Afbeelding: Apple / Screenshot)

Ontwerpmissers in de M1 iMac

Maar er zijn meer missers. Wanneer je de nieuwe M1 iMac voor het eerst ziet, valt hij zeker op. De flitsende kleuren, de dunne behuizing en schermranden, het minimalisme, allemaal prachtig. Maar als je daar doorheen kijkt, blijkt het model helemaal niet zoveel veranderd. Zo is de ‘kin’ nog steeds prominent aanwezig. Dat moest volgens Apple ook wel, want als je een iMac zó dun maakt, waar laat je dan het moederbord? Juist. Onder het beeldscherm. Maar toch is er iets veranderd, want waar is het Apple-logo gebleven?

Apple heeft in al zijn wijsheid kennelijk besloten dat de achterkant meer bekeken wordt dan de voorkant van de M1 iMac. Want daar is het logo nu terug te vinden. Dat zal ook wel de gedachte zijn geweest bij het maken van een netsnoer in dezelfde kleur. Bij mijn iMac is daar niets van terug te zien. Die staat namelijk gewoon op een bureau tegen de muur. En als we dan tóch bezig zijn, waarom koos Apple in hemelsnaam voor witte schermranden in plaats van zwarte? Ik vind het persoonlijk erg storend en afleiden van het beeld.

De Poorten…waar zijn m’n poorten?

Alles moet tegenwoordig USB-C zijn, dus moet de M1 iMac er klaarblijkelijk ook aan geloven. Maar het is wel een stap terug als je dit vergelijkt met de vier Thunderbolt 3 (USB-C) -poorten, vier USB-A-poorten, een gigabit Ethernet aansluiting en een SDXC-kaartsleuf van zijn voorganger. De M1 iMac moet het stellen met het karige aantal van twee of vier USB-C (USB-4) poorten. Als je dan bedenkt dat veel gebruikers een aparte Time Machine backup schijf hebben en een disk voor de opslag van foto en videomateriaal, dan zit je al snel aan de max. Liever een bedraad toetsenbord dat je niet steeds hoeft op te laden? Dan ben je al snel door je aansluitmogelijkheden heen.

M1 iMac aansluitmogelijkheden
M1 iMac aansluitmogelijkheden (Afbeelding: Apple Inc.)

Heb je nog oudere accessoires – en daar zal ik echt de enige niet in zijn – dan ben je min of meer verplicht om een hub te gebruiken. Op zijn minst heb je adapters nodig om ​​je oudere disks en andere electronica aan te kunnen sluiten op de M1 iMac. Misschien zijn die twee (of vier) poorten het genoeg voor de meeste gebruikers, maar ik ga zéker aansluitmogelijkheden missen. De ethernet aansluiting niet, want die is er nog gewoon, maar heeft een nieuw plekje gekregen in de voedingsadapter.

Veilig, veiliger, veiligst

Tijdens het Springloaded event presenteerde Apple Touch ID op het Magic Keyboard van de M1 iMac. Na de primeur op de MacBook was dat wel een klein beetje te verwachten.  Het maakt de M1 iMac weer een stukje veiliger. Laten we hopen dat Apple deze toetsenborden binnenkort ook apart gaat verkopen. Maar als de camera eenheid toch aan verbetering toe was, waarom dan niet dat ene stapje extra zetten en gaan voor een TrueDepth-camera. Dan zou je je M1 iMac kunnen ontgrendelen met Face ID. Dat zou pas echt een stap voorwaarts geweest zijn.

Oh, en dan nóg iets: waar is het toetsenbord gebleven met het numerieke gedeelte ernaast? Ik gebruik dat dagelijks en zou het echt niet kunnen missen. Oh, die zijn er ook 🙂

Touch ID-toetsenborden M1 iMac ook op andere producten te gebruiken

Magic Keyboard met Touch ID
Magic Keyboard met Touch ID. (Afbeelding: Apple / Screenshot)

De M1 iMac: Nog moeilijker te repareren

Apple gaat er prat op een ‘groen’ bedrijf te zijn. Er wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en grondstoffen. Allemaal mooi en prachtig en verdient zeker alle respect. Maar in hoeverre geldt dat groene label voor de M1 iMac? Natuurlijk zijn de componenten zo ecologisch verantwoord mogelijk vervaardigd, maar… wat vroeger losse componenten waren, is nóg compacter gemaakt en bij elkaar geplaatst. De voorgangers van de M1 iMac waren al niet makkelijk te repareren, en konden niet zonder gebruiksaanwijzingen op MacFixIt.com. Apple maakt het met de nieuwste iMac zo mogelijk nóg moeilijker.

Door het extreem dunne ontwerp zijn nog meer onderdelen niet meer los te vervangen. Ook neemt door de toenemende compactheid van de verschillende onderdelen de kans op secundaire schade bij reparatie toe. De iMac is dus in toenemende mate tot wegwerpproduct verworden. Ook de mogelijkheid tot upgrades is hierdoor verregaand afgenomen, waardoor het aannemelijk is dat deze iMacs eerder afgeschreven zullen worden dan de voorgaande modellen. En dat vind ik niet echt een ‘groene’ gedachte.

Tot slot

Tot slot: De M1 iMac is een geweldige computer en een echte vooruitgang te opzichte van zijn 21,5-inch voorganger. Dat staat als een paal boven water. Maar hij doet niet echt iets dat het vorige model niet deed. Het magnetische netsnoer met ingebouwde ethernet-aansluiting is een leuke gimmick, maar het voegt niet echt iets toe. Ik had graag een wow-factor gehad – een draadloos oplaadstation ingebouwd in de voet, een handvat om hem makkelijk te kunnen dragen, zoals die oude bondi iMac G3 had (het gewicht laat dit zeker toe)… gewoon… iéts wat hem apart maakt. Maar nee. De nieuwe M1 iMac is zeker een mooie, superslanke, razendsnelle machine in prachtige kleuren, maar het is en blijft ‘gewoon’ een iMac. Niets meer, niets minder.

En jij? Mis jij zaken aan de nieuwe M1 iMac of is het voor jou dé droommachine? Laat het maar weten in de reacties!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Naar een idee van Michael Simon van MacWorld

Reacties: 19

milez
milez

Het is opvallend hoe Apple vragen of klachten van gebruikers blijft negeren. Bijvoorbeeld het scherm dat opnieuw niet in de hoogte versteld kan worden. Ook de muis die nog steeds dezelfde is (maar dan in kleurtjes). En dan het lef om over de muis iets te zeggen als “de muis waar zovele gebruikers van houden”. Ik denk niet dat ik al ooit iemand positief over de Apple-muis heb horen spreken.

fabian
fabian

Wat als het toetsenbord defect is en de touch ID niet meer werkt?Hoe geraak je dan nog binnen?
Kun je dan nog een verbinding maken met een nieuw bord?

Tuvix
Tuvix

Dan verbind je toch gewoon een ander toetsenbord en geef je je wachtwoord in?

TheBigZ
TheBigZ

Dat is er nog steeds.

dna75
dna75

Ik vind het ook allemaal net niet… Is er dan niemand bij Apple die de baard een slecht idee vond? 2cm dikker en je had gewoon de hele baar weg kunnen halen. En waar ik ook steeds aan denk zijn de resellers… die kunnen toch nooit alles op voorraad houden? Er zijn nog genoeg klanten die naar een fysieke winkel gaan. Maar je kaan nooit alles aanbieden / op voorraad houden met al die kleuren iMacs en accessoires. Het zelfde met de Apple Watch bandjes in 10 verschillende maten. Het lijkt net alsof ze de resellers eruit willen werken.

puchelaar
puchelaar

Wat Apple al jaren verkeerd doet (imo) is kleiner/platter/etc. als enige doel lijkt te hebben. Een bedrijf met zoveel invloed zou ook repareer-/vervangbaarheid hoog in het vaandel moeten hebben. En in beide een voorbeeld zijn.
En ja, dan graag zoals het artikel vraagt met een bijzonderheid die de aaibaarheid en eeuwigheidswaarde bijdraagt. Zoals bijvoorbeeld dat handvat vroeger op de bondi…

dna75
dna75

Zeker bij een iMac maakt de dikte ook niet heel veel uit. Je ziet het toch niet. Dacht met het vertrek van Jonathan Ive dat het plat / platter / platst wel afgelopen zou zijn. Ze slaan echt door. Net zoals met die powerkabel in de kleur van je Mac… super leuke gimmick maar wat een onzin. Dat zie je ook niet.

Roosje
Roosje

Het gaat om de functionaliteit van het product. Wat wil de gebruiker? Wat zijn de wensen? Kan/wil ik dit honoreren? In dit artikel staan terecht een aantal vragen. Ben benieuwd of Apple dit ook serieus neemt. De tijd zal het leren.

TheBigZ
TheBigZ

Apple neemt vooral de “net income” per kwartaal serieus. :slight_smile:

Night
Night

Ik zag het ja. Ten tijde van het schrijven kon ik 'm zo 1-2-3 niet vinden op de Apple site.

morwatz
morwatz

Mij kan die baard of alle andere klachten niets schelen. Ik ga binnenkort afscheid nemen van mijn ruim 13 jaar oude iMac. YIPPEEEEEE!!!

Roosje
Roosje

TheBigZ,
Dat is zo. Ik geloof dat je het op den duur toch gaat verliezen. Staat er een geduchte concurrent op. Ziet een gat in de markt. Wie kent of gebruikt nu nog bijvoorbeeld QuarkXPress of Pagemaker? Dit geldt trouwens voor de hele markt. Vroom & Dreesmann? Dixon?

Roosje
Roosje

morwatz,
Wat komt er voor in de plaats?

hydrae
hydrae

Het is een bijzonder ontwerp moet ik zeggen, leuk al die kleurtjes, lekker dun en ziet er fris uit. Doordat de achterkant er eerlijk gezegd aantrekkelijker uitziet, is het echt iets voor in de kantoortuin of tienerkamer. Een iPad op een stokkie las ik als kritiek, terecht, want technisch en qua uiterlijk zie ik het verschil niet. Maar voor mensen die een fruitige en dunne desktopcomputer wensen is het leuk speelgoed.

PS. een draadloos oplaadstation in de voet is echt géniaal.

kwak
kwak

De Screen Target Display mode had er ook (terug) moeten inzitten. Dan had je terug een prima Apple dislay. Thunderbolt3 poorten zijn immers standaard aanwezig.

Night
Night

Ja, en dat is nu net niet (meer) mogelijk met de M1’s. Zou ook leuk geweest zijn i.c.m. de M1 Mac mini. Maar helaas, dan moet je teruggrijpen op tools als Luna ($80)…

fabian
fabian

Uiterlijk kun je echt niet veel veranderen hé.Een scherm en een voet voilà.Dikker dunner.Knap om te kiezen tussen kleuren, geeft een persoonlijke tint voor je desk.Hoogte regeling zal wellicht nooit van komen te duur?
Nu maar wachten voor mij op grotere schermen en sterkere M1(2)processors.

DokterBibber
DokterBibber

Nu hadden ze het eindelijk ‘anders’ kunnen doen en nu laten ze het liggen.

De nieuwe iMac had natuurlijk een kopie moeten zijn van de Microsoft Surface.
Een verstelbaar scherm en tegelijkertijd een vervanger voor een Wacom Intuos.

Dit is gewoon één grote misser.

macimackees
macimackees

nou plank misgeslagen… Het is wat je er in je hoofd mee doet. Wat ik wel een minpunt vind is dat de repareerbaarheid (anders dan door Apple zelf) weer een stuk moeilijker lijkt geworden.

Reacties 0
Reageer op artikel:
De nieuwe M1 iMac: heeft Apple de plank een beetje misgeslagen?
Sluiten