Night
Night Nieuws 4 april 2021

Jouw Facebook gegevens liggen misschien ook op straat

Was je misschien al klaar met Facebook omwille van je Privacy, maar twijfelde je nog om je account de deur uit te doen? Er is nu nog een reden bijgekomen om Facebook de rug toe te keren.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de gegevens van ruim 530 miljoen Facebook-gebruikers op straat liggen. De enorme stapel data werd ontdekt op een website voor hackers, waar deze vrijelijk verkrijgbaar was.

De informatie lijkt enkele jaren oud te zijn, maar het is een wederom een voorbeeld van de enorme hoeveelheid informatie die wordt verzameld door Facebook en andere sociale mediasites. Ook moet je je gaan afvragen hoe veilig die informatie is.

De beschikbaarheid van de Facebook data werd ontdekt en publiek gemaakt door Business Insider. Volgens die publicatie bevat het informatie uit 106 landen, waaronder ook die van Nederlandse gebruikers. De data bevatte onder meer telefoonnummers, Facebook-ID’s, volledige namen, locaties, geboortedata en e-mailadressen van de Facebook gebruikers.

Het is het zoveelste voorbeeld van het feit, dat je online gegevens lang niet zo veilig zijn als je wellicht denkt. Ook is er waarschijnlijk veel meer over je bekend, dan je eigenlijk zou willen.

Gegevensbeveiliging van Facebook niet optimaal

Facebook worstelt al jaren met problemen met gegevensbeveiliging. Pas in 2018 schakelde de socialemediagigant een functie uit waarmee gebruikers elkaar konden zoeken via telefoonnummers. Dat gebeurde na de ontdekking dat de politieke firma Cambridge Analytica zonder medeweten of toestemming van Facebook gebruikers toegang had tot informatie van zo’n 87 miljoen gebruikers.

In december 2019 meldde een Oekraïense beveiligingsonderzoeker dat hij op het open internet een database had gevonden met de namen, telefoonnummers en unieke gebruikers-ID’s van meer dan 267 miljoen Facebook-gebruikers. Deze kwamen bijna allemaal uit de VS. Het is onduidelijk of de de data die afgelopen vrijdag werd ontdekt, ook betrekking heeft op deze database.

Facebook reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. In een verklaring zei het bedrijf eenvoudig dat het lek oud was en voortkwam uit een probleem dat in 2019 was verholpen.

Facebook F8 2018 zuckerberg 16x9
Facebook CEO Mark Zuckerman is al vaker op het matje geroepen over zijn gegevensverzameling en de veiligheid ervan.

En nu?

Doordat de data die Facebook van je bijhoudt, zo uitgebreid is, bestaat de realistische kans dat je last gaat krijgen zeer betrouwbaar ogende phishing mails of zelfs telefonisch benaderd gaat worden. Er wordt vaak getracht je nog meer informatie afhandig te maken of zelfs op slinkse wijze toegang te krijgen tot jouw geld. Het is dus zaak om goed op te letten bij telefoontjes of mails waarbij gevraagd wordt om – om wat voor reden dan ook – ergens in te loggen en/of je wachtwoord of andere persoonlijke gegevens te geven.

Heb je al meer dan drie jaar een Facebook account, dan is het zaak om in ieder geval je inloggegevens aan te passen. Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts bij bijvoorbeeld andere sites of webshops, dan kun je deze het beste ook direct veranderen.

Het is vandaag de dag sowieso niet erg verstandig om hetzelfde wachtwoord overal te gebruiken. Safari biedt je standaard de suggestie voor een uniek wachtwoord te kiezen bij een aanmaken van een account. Deze kan je dan opslaan in je eigen beveiligde macOS/iOS/iCloud sleutelhanger. Ook zijn er diverse prima apps om je wachtwoorden in op te slaan, zodat je ze niet hoeft te onthouden. Na het zoveelste datalek toch iets om te overwegen, nietwaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jouw Facebook gegevens liggen misschien ook op straat
Sluiten