Night
Night App Store 11 april 2021

iOS 14 scoort opnieuw hoog in installatie-percentage meting

Een belangrijk voordeel dat iOS heeft ten opzichte van Android is, dat Apple maar één besturingssysteem nodig heeft voor alle iPhones en iPads. Het is natuurlijk eenvoudig om iOS-updates uit te rollen voor de smartphones en tablets die het bedrijf zelf maakt. De laatste statistieken hebben aangetoond dat het installatie-percentage van iOS 14 dat van Android 11 wederom ver achter zich heeft gelaten.

Uit een rapportage van Mixpanel blijkt dat iOS 14 een installatie-percentage van een indrukwekkende 90% heeft sinds de release op 16 september vorig jaar. Daarnaast was het opvallend dat het slechts zes weken na de lancering al bijna 50% bedroeg. Vergelijk dat maar eens met het percentage van Android gebruikers, dat gebruik maakt van Android 11 sinds de release op 8 september. Dat staat momenteel op slechts 20%.

Dit zijn weliswaar geen officiële cijfers van Apple, maar ze laten niettemin het grote verschil in ecosystemen zien. De iOS-implementaties van Apple zitten ieder jaar weer vol verbeteringen en zijn daarnaast eenvoudig te installeren. Hoewel er bij zich de lancering altijd wel een paar vervelende bugs voordoen, worden deze over het algemeen vrij snel gladgestreken. Daarnaast is ook vrij moeilijk om je iPhone terug te draaien naar een eerdere versie van de software, omdat Apple dit vrij snel onmogelijk maakt. Hoewel… hetzelfde kan worden gezegd over Android-updates.

Adoptie-percentages van iOS

Achilleshiel van Android

Google heeft het wat moeilijker dan Apple. De enorme diversiteit aan smartphones en fabrikanten is vast geweldig voor mensen die op zoek zijn naar de beste Android-telefoon, maar is tegelijkertijd een achilleshiel van het OS. Android-gebruikers moeten vaak maanden wachten tot de fabrikant van hun smartphone de nieuwste software-updates aanbiedt, tenzij ze natuurlijk één van Google’s eigen Pixel-telefoons bezitten.

Het is dan ook niet verrassend dat Google-apparaten zoals de Pixel 5 en Pixel 4a 5G staan ​​bovenaan de lijst als het gaat om de adoptie van Android OS-updates. Smartphone van andere fabrikanten moeten hier echter een eeuwigheid op wachten.

Apple heeft voor zijn gebruikers daarnaast nog een ander voordeel. Het bedrijf ondersteund zijn oudere apparaten langer dan de meeste Android producenten. Dat is erg fijn als je rekening houdt met de gestegen smartphone-prijzen en het feit dat mensen tegenwoordig – mede door die hoge prijzen – de neiging hebben om langer met hun telefoons te doen.

Vertraagde uitrol van het besturingssysteem, gebrek aan ondersteuning na een bepaald aantal jaren en het feit dat gebruikers hun telefoons niet zo vaak upgraden als vroeger, zijn hier ongetwijfeld debet aan.

Het grote verschil qua installatie-percentage van iOS 14 versus dat van Android 11, is voor Apple vast een aardig speerpunt om Android-gebruikers te overtuigen om voor een iPhone te kiezen.

Het grote belang van updates

We benadrukken altijd het belang van die regelmatige updates van het besturingssysteem voor je iPhone, iPad, of eigenlijk elk mobiel apparaat. Natuurlijk zijn nieuwe functies en bugfixes erg fijn, maar heden ten dage is je eigen veiligheid nog veel urgenter. Het belangrijkste component van updates is dan ook vaak namelijk een verbetering in de beveiliging of een fix die hiermee samenhangt. Het is vanzelfsprekend van het grootste belang dat deze zo snel mogelijk na uitkomen, worden geïnstalleerd. En dat gaat bij Apple klaarblijkelijk net iets sneller en makkelijker.

Reageer op artikel:
iOS 14 scoort opnieuw hoog in installatie-percentage meting
Sluiten