Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 6 april 2021

iOS 14.5 komt dichterbij: Apple waarschuwt ontwikkelaars voor feature

Het duurt nu niet lang meer voordat iOS 14.5 gelanceerd wordt en dat er nieuwe regels gaan gelden met betrekking tot het volgen van gebruikers. Dat is de boodschap die Apple deze week de wereld in slingert voor ontwikkelaars. Ook komen er natuurlijk nieuwe versies van iPadOS en tvOS aan.

Met de release van de aankomende software-updates wordt het voor een scala aan applicaties een stuk lastiger om hun werk te doen. Het volgen van gebruikers wordt namelijk aan banden gelegd. Ook waarschuwt Apple er nog eens voor dat het verboden is om een omzeiling van de regels te implementeren.

iOS 14.5 en ATT

De nieuwe regels komen in de vorm van App Tracking Transparency (ATT). Met de release van iOS 14.5, iPadOS 14.5 en tvOS 14.5 is het zo dat gebruikers zelf moeten aangeven of ze gevolgd willen worden of niet. Wil je gepersonaliseerde advertenties? Dan kun je je goedkeuring achterlaten bij apps en diensten.

iOS 14.5
iOS 14.5

Maar wanneer je dat niet wil, dan geef je simpelweg aan niet gevolgd te willen worden. Dan kun je ook niet gevolgd worden op je iPhone, iPad of Apple TV. Mocht een bedrijf de regels willen omzeilen, dan hangt hen consequenties boven het hoofd. Dat is namelijk tegen de regels van de App Store in.

Regels, regels, regels

Desondanks hebben sommige advertentienetwerken en bedrijven die hun omzet uit advertenties halen, de afgelopen tijd onderzocht hoe er binnen de nieuwe regels toch heel veel gegevens verzameld kunnen worden. Zo kan er mogelijk een vingerafdruk ontstaan door alle geanonimiseerde data van één iPhone of iPad te verzamelen. Denk dan aan gegevens als de versie van het besturingssysteem, de ingestelde taal, de tijdzone, et cetera. Maar ook dat mag niet.

Mochten apps en diensten toch betrapt worden op activiteiten die tegen de regels ingaan, dan worden ze zonder pardon uit de App Store gegooid.

Reageer op artikel:
iOS 14.5 komt dichterbij: Apple waarschuwt ontwikkelaars voor feature
Sluiten