Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 27 april 2021 2reacties

App Tracking Transparency: zo werkt de nieuwe iOS 14.5 feature

App Tracking Transparency, de veelbesproken functionaliteit, verschijnt in de meest recente versie van iOS. Dankzij de toevoeging is het mogelijk om tracking tegen te gaan, waardoor je online dus minder gevolgd wordt. Alleen hoe werkt het?

Privacy wordt een steeds groter goed en ook voor gebruikers steeds belangrijker. Het is niet gek dat veel techbedrijven daar de laatste maanden op inspelen. Google, Amazon en Apple hebben allerlei functies uitgerold voor stemassistenten bijvoorbeeld en nu biedt iOS 14.5 een extra beschermlaag aan voor gebruikers.

Nieuw in iOS 14.5: Songteksten delen en meer gemak in de Muziek-app

iOS 14.5 en App Tracking Transparency

De nieuwe functionaliteit wordt App Tracking Transparency genoemd. Heel veel apps leggen namelijk niet alleen vast wat je binnen een app doet, ze willen je ook buiten de app om volgen en je bezigheden registreren. Ze kunnen derhalve zien wat je doet op het moment dat je de app even laat voor wat die is.

iOS 14.5
iOS 14.5 Afbeelding: MacRumors

Vraag jij je dus al tijden af hoe Facebook precies advertenties laat zien van producten waar jij interesse in hebt? Dan heb je dat product waarschijnlijk recent nog op een andere website opgezocht en heeft het platform je stappen gevolgd. Niet alleen irritant, maar het geeft ook zeker een onveilig gevoel.

App Tracking Transparency is niet een compleet nieuwe functie. Voor de release van iOS 14.5 was het al mogelijk het volgen uit te schakelen via Instellingen > Privacy > Tracking, waar je kunt uitschakelen dat apps je mogen volgen. De nieuwe versie van het iOS maakt die functionaliteit echter wel toegankelijker.

App Tracking Transparency gebruiken

Met iOS 14.5 kun je veel specifieker te werk gaan. Wanneer je in het vervolg een nieuwe app installeert, dan hoef je niets te doen. Er komt namelijk automatisch een pop-up in beeld die vraagt of je wil dat de app je mag volgen of niet. Vervolgens kun je die toestemming verlenen — of je doet dat gewoon lekker niet.

Apple wil tracking tegengaan met nieuwe iOS-functie tijdens Data Privacy Day

Mocht je willen zien welke apps de toestemming hebben of wil je een instelling aanpassen, dan ga je wederom naar de Trackinginstellingen van je iPhone of iPad. Daar vind je een menulink naar een lijst met apps die je mogen volgen. Dit is de plek waar je alle toestemmingen ook weer terug kunt trekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 2

Aladdin
Aladdin

Sorry, gevonden!

ahenket
ahenket

Nieuwe apps installeren doe ik heel weinig. Moet dit ook nog iets doen voor bestaande apps of wordt daar toestemming/weigering gewoon verondersteld? Na installatie van deze nieuwe iOS heb ik nergens een vraag gekregen maar ik zie ook dat de standaardinstelling “Nee” is van “Sta trackingverzoeken van apps toe”

Reageer op artikel:
App Tracking Transparency: zo werkt de nieuwe iOS 14.5 feature
Sluiten