Mark Hofman
Mark Hofman Hardware 20 april 2021 15reacties
Leestijd: 3 minuten

iMac krijgt langverwachte upgrade: Apple Silicon, strakker ontwerp en meer

Apple heeft vanavond, tijdens het Spring Loaded evenement, voor veel mensen een einde gemaakt aan het lange wachten. Het bedrijf introduceert niet alleen een nieuwe Apple TV en de AirTag, maar komt ook met een vernieuwde iMac.

De nieuwe iMac is voorzien van Apple Silicon, heeft een vernieuwd ontwerp en draagt nog heel veel andere nieuwe dingen met zich mee. We zetten het voor je op een rij!

Apple’s Spring Loaded: alle aankondigingen op een rij

Apple Silicon in gloednieuwe iMac

De nieuwe M1 iMac is officieel een feit en ziet er een stuk frissen uit. Althans, dat is de eerste indruk die we van het product hebben. De nieuwe iMac is ontzettend dun en is gemaakt uit één stuk glas. Dat minimalistische wordt doorgezet in de platte randen van het scherm en de platte achterkant van de computer. Het apparaat sluit wat dat betreft uitstekend aan op de iPad Air die eind vorig jaar het daglicht zag.

iMac kleuren
Dunner dan ooit (Afbeelding: Apple / Screenshot)

Helaas heeft Apple er overigens wel voor gekozen om de dikke rand aan de onderkant van het scherm aan te houden, maar lijken de schermranden wel iets dunner te zijn. En over het scherm gesproken: we hebben dit keer te maken met een 24-inch 4K retina scherm. Deze beschikt over een resolutie van 44480 x 2520 en biedt een helderheid van 500 nits.

De gloednieuwe iMac is dus ook voorzien van Apple Silicon, waardoor hij een stuk krachtiger is dan zijn voorganger. De CPU is zo’n 85% sneller, waar de GPU twee keer sneller is en de Machine Learning tot wel drie keer beter is. Het zijn indrukwekkende cijfers die we vorig jaar, dankzij de M1 MacBook Pro, al konden bevestigingen.

Door de toevoeging van Apple Silicon is het overigens ook mogelijk om iPhone en iPad-apps op de nieuwe iMac te draaien.

M1 iMac Spring Loaded
De nieuwe iMac in een notendop. (Afbeelding: Apple / Screenshot)

Beter voor videobellen

Door de pandemie moeten we vaker videobellen dan ooit tevoren. Daarom is het vrij logisch dat Apple ook op dit gebied wijzigingen doorvoert. De nieuwe M1 iMac is namelijk voorzien van een verbeterde 1080 FaceTime HD camera. Deze moet het beeld tot twee keer scherper maken, wat heerlijk is voor in deze tijd.

Daarbij voert Apple ook op audiogebied een aantal wijzigingen door. Zo is de M1 iMac voorzien van drie microfoons voor optimale geluidsopname en beschikt de computer over zes verschillende speakers.

Prijzen, beschikbaarheid en accessoires

Naast de komst van de computer zelf zijn er natuurlijk ook een aantal accessoires beschikbaar. De meest opvallende wat dat betreft zijn de drie nieuwe toetsenborden. Hierdoor brengt Apple Touch ID voor de eerste keer ooit naar de iMac. Daarbij is er ook een toetsenbord te kiezen met een speciale knop voor Emoji en is het mogelijk om een versie met een Numeric Keypad te nemen.

Magic Keyboard met Touch ID
Magic Keyboard met Touch ID. (Afbeelding: Apple / Screenshot)

De nieuwe iMac is beschikbaar is zeven verschillende kleuren, maar zijn niet allemaal in iedere prijscategorie te kiezen. Het eerste model, met een 8-core CPU en 7-core GPU, is beschikbaar voor €1449. Deze is beschikbaar in de kleuren groen, roze, zilver en blauw. Het tweede model is voorzien van zowel een 8-core CPU als een 8-core GPU en kost €1669. Dit model is beschikbaar in de kleuren groen, geel, oranje, roze, paars, blauw en zilver.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 15

bassbug
bassbug

Vind het netjes. Anders zonder de herkenbare vormfactor helemaal te verlaten. Zo blijft de oude iMacs nog steeds van waarde op de 2e hands markt.

Helaas moet mijn 2017 iMac nog zeker 8 a 10 jaar mee voordat ik aan een nieuwe toe ben

wbreeman
wbreeman

Wel een desillusie: Alleen een 24 inch model! Benieuwd of er nog een 27 inch gaat komen of dat dat bewaard wordt voor de duurdere MacPro. Na zo’n lange tijd wachten op iets nieuws alleen een 24 inch model: Daarmee laat Apple wel een hoop gebruikers in de kou staan (alhoewel dat voor desktop gebruikers de laatste jaren niet echt niet nieuw is).

fabian
fabian

Niet echt revolutionair maar strak, een grote iPhone,een mooi design maar je kunt echt niet veel veranderen aan een scherm en een staander.Spijtig niet in hoogte regelbaar.Ik wacht op grotere schermen die later komt, eigenlijk hoop ik op een 32 inch.Wel geslaagd de kleurenkeuze die je kunt maken, geef me de groene maar.

zwah
zwah

Het is toch nooit goed of het deugd niet. Wel eens aan gedacht dat de bredere balk onder wellicht noodzakelijk kan zijn voor de stevigheid?

AppleFan-BE
AppleFan-BE

Ik was best onder de indruk van de nieuwe iMac, zelfs de kleuren zijn tof en mooi.
Dus mijn geld zat al klaar om meteen te gaan bestellen (van zodra dit kan), doch ik bleef maar wachten op de grote versie…
Ik bleef verdwaasd achter toen mr. Cook geen ‘One More Thing’ uithaalde met de 32" iMac op het einde…

Ze kunnen toch echt niet verwachten dat ik (en alle 27" iMac gebruikers) na jaren op een 27" ga(an) downscalen naar een 24" ?
Hadden ze dan tenminste een 32" aangekondigd met bv levering oktober… had me allemaal goed geweest, nu weer de onzekerheid van komt er een grote of niet ?
Dus de euforie sloeg meteen over in diepe teleurstelling na het event en mijn geld… blijft proper op de bank staan.

zaphod_b
zaphod_b

Rustig maar mensen, die grotere iMac komt er echt wel, later dit jaar. Het is wellicht even vreemd dat die nu ontbreekt, maar eigenlijk is het erg logisch:

  • De M1 chip is voor de low-end Macs: de MacBook Air, Mac mini en instapmodellen MacBook Pro 13".
  • De opvolger, de M1X (?) zal zijn voor de “pro” modellen, de bovenkant van het segment: grotere en snellere iMac, MacBook Pro 14" en 16", wellicht zelfs een Mac Pro.
  • De opvolger wordt nu in het najaar verwacht, en ik vermoed dat we dan ook nieuwe machines gaan zien met meer “oomph” oftewel meer CPU- en GPU-power.

Kortom, nog even geduld.

Wel een mooi ontwerp voor de nieuwe iMac! Blijft jammer dat ook dit model na al die jaren nog steeds niet in hoogte verstelbaar is. Hoeveel mensen hebben niet weer extra geld uitgegeven voor een voet, of zetten het ding gewoon op een stapel boeken of twee pakken printerpapier… Niet mooi. Echt een gemiste kans.

Los daarvan een mooie machine, kekke kleurtjes, en voor de huis-tuin-en-keuken-user een meer dan goede machine. Als je niet-professioneel bezig bent of alleen kantoorwerk doet dan zijn deze machines meer dan snel genoeg (ik werk zelf, kantoorwerk, zeer tevreden op de M1 Mac mini) en kun je hiermee jaren plezier hebben. Ook de betaalbaarheid vind ik redelijk. Wel jammer dat het duurdere model gelijk onevenredig duurder is, alleen maar voor 2 extra USB-C poorten (die wil je dus) en wat extra kleurtjes en 1 extra CPU-core.

harley
harley

upgrade? Zit toch niemand op een 24" scherm te wachten!

polimo
polimo

Erg mooi en toch verrassend van Apple. Ook ik ben 27’ gebruiker maar je hoeft er niet aan te twijfelen dat die er (hopelijk niet te lang in de toekomst) komt. Overschakelen naar 24’… ik denk er niet aan, dus ik oefen nog wat geduld. Het gezeur over de hoogteverstelling die er niet is vind ik alleen aan uilskuikens besteed. Heb nooit begrepen wie daar last van kan hebben. Volgens mij is het zeurder-onwil!

Overigens proficiat met jullie nieuwe website en forum Onemorething! Ziet er fris uit, als u het mij vraagt!

Roosje
Roosje

Het nieuwe model met al zijn kleuren is voor mij net voldoende om mee te werken. Jammer dat je deze nu niet van 8 GB naar 16 GB kan uitbreiden. De 512 GB SSD opslag uitbreiden naar bijvoorbeeld 1 TB. Wacht even af wanneer dit mogelijk is. Zal dan mijn huidige iMac 2017 gaan vervangen.

Wim.F
Wim.F

@zaphod_b: *

"Blijft jammer dat ook dit model na al die jaren nog steeds niet in hoogte verstelbaar is. Hoeveel mensen hebben niet weer extra geld uitgegeven voor een voet, of zetten het ding gewoon op een stapel boeken of twee pakken printerpapier… "

Volgens de ARBO-normering staat het beeldscherm op de juiste hoogte wanneer de bovenrand van het scherm ‘ooghoogte’ is. Op die manier voorkom je een constante spanning op je nekspieren door het steeds een beetje ‘omhoog kijken’.
Dus iets er onder leggen/zetten is meestal niet goed …

alexlaba
alexlaba

Mooie update. Zou je deze iMac 24 inch kunnen gebruiken als extra scherm voor je m1 MacBook Pro?

zaphod_b
zaphod_b

Nooit geweten, van die Arbo. Maar, niet iedereen is even lang. Ik ben 1.88m lang en de iMac is echt te laag voor mij. En ja, ik heb bureau en stoel op de goede hoogte.

zaphod_b
zaphod_b

Nee, dat kan niet. (iMac als target display)

TheBigZ
TheBigZ

Waarom zou je het geheugen niet naar 16GB kunnen uitbreiden? Dat kan bij alle M1 Macs.

Roosje
Roosje

TheBigZ,
Helemaal mee eens. Ook ik wacht even. Zie mijn eerdere reactie.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iMac krijgt langverwachte upgrade: Apple Silicon, strakker ontwerp en meer
Sluiten