Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 15 april 2021 0reacties

Hacker slaat toe: miljoenen wachtwoorden van Nederlanders op straat

Miljoenen wachtwoorden en privégegevens liggen op straat. Een hacker heeft toegeslagen bij Allekabels en die gegevens te koop aangeboden.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In totaal zijn de gegevens van zo’n 3,6 miljoen mensen gestolen die ooit iets hebben gekocht of een account hebben aangemaakt bij Allekabels. Eind januari is de gestolen data te koop aangeboden op een hackersforum. De hacker wilde minimaal 15.000 euro voor de gegevens ontvangen.

Het grootste datalek ooit in Nederland

De advertentie op het hackersforum is verwijderd. Dat betekent volgens RTL Nieuws dat de gegevens inmiddels verkocht zijn. In totaal gaat het om 2,6 miljoen unieke e-mailadressen die zijn gekoppeld aan namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en wachtwoorden. De overige miljoen e-mailadressen zijn afkomstig van klanten van Bol.com en Amazon die via die sites bij Allekabels hebben besteld.

Daar blijft het overigens niet bij. De hacker heeft ook zo’n 109.000 IBAN-nummers van klanten in handen.

Instagram fixt beveiligingsprobleem waardoor hackers smartphones konden overnemen

Allekabels claimt het niet eerder geweten te hebben

Allekabels wist vanaf februari van dit jaar dat de data van hun klanten te koop werd aangeboden. Volgens het bedrijf heeft een medewerker de gegevens van 5.000 mensen gestolen en is hij na ontdekking van het bedrijf ontslagen.

Hacker Chippy 1337 ontkent dit tegen RTL Nieuws. Hij zegt al in augustus 2020 een gat te hebben gevonden in de beveiliging en dat het is ontdekt door Allekabels. De hacker claimt het bedrijf meerdere keren te hebben gemaild met zijn bevindingen, maar hij heeft hier nooit antwoord op gekregen.

Allekabels zegt dat die informatie van hacker Chippy 1337 compleet nieuw voor hen is. Het bedrijf zegt nu onderzoek te gaan doen naar het datalek. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens gaat kijken naar het datalek. Het opzettelijk niet melden van een datalek is een ernstige overtreding en dus kan de organisatie daarop actie ondernemen.

Dit kun je doen

Heb je een account bij Allekabels in het verleden gehad? Dan moet je oppassen voor phishing. Wees extra alert, want de hackers weten dus jouw persoonlijke gegevens en in sommige gevallen zelfs een IBAN-nummer. Ook is het goed om je wachtwoord op andere sites te veranderen als deze hetzelfde is die je hebt gebruikt op Allekabels. Sowieso is het een goede tip om je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Dat kan ook door een passwordmanager te gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Hacker slaat toe: miljoenen wachtwoorden van Nederlanders op straat
Sluiten