Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 16 april 2021 1reactie

Facebook moet zijn plannen laten varen, Instagram for Kids onder vuur

Facebook werkt naar verluidt aan Instagram for Kids: een versie van de populaire dienst voor kinderen. Maar dat kan gevaarlijk zijn, aldus een organisatie die het voor kinderen opneemt. Campaign for a Commercial Free Childhood heeft in een open brief aan Mark Zuckerberg gevraagd of hij van de plannen wil afzien.

Instagram for Kids is een app die bedoeld is voor kinderen onder de dertien jaar, aangezien die nu officieel geen eigen account kunnen aanmaken op het platform. Campaign for a Commercial Free Childhood bestaat uit 35 organisaties en 64 individuele experts, die Zuckerberg op de gevaren willen wijzen van zo’n app.

Facebook gaat met Sparked op bijzondere wijze de strijd aan met Tinder

Mocht zo’n app er daadwerkelijk komen, dan is dat schadelijk op of vanwege meerdere aspecten:

  • privacy
  • schermtijd
  • mentale gezondheid
  • zelfverzekerdheid
  • commerciële druk

Facebook wordt op gevaren gewezen

Wanneer er daadwerkelijk een Instagram for Kids komt, dan kan zo’n app inbreuk maken op de privacy van kinderen. Ook bestaat er een hoger risico op iets als een depressie, evenals een grote verscheidenheid aan andere, potentiële gevaren. Althans, dat meldt de organisatie die het voor de kinderen wil opnemen.

Instagram
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Instagram)

Tieners zijn heel beïnvloedbaar. En als het om uiterlijk aankomt, kunnen ze al snel een negatief zelfbeeld ontwikkelen, zo staan in de brief beschreven. Een app als Instagram for Kids kan een grote nadruk leggen op die negatieve ontwikkelingen en jonge jongens en meisjes de verkeerde ideeën geven.

Instagram for Kids

Daarnaast worden er zorgen geuit over de schermtijd (kinderen spenderen tijdens de pandemie al meer tijd achter verscheidene displays). De organisatie maakt verder korte metten het het plan van Facebook. “Kinderen jong naar Instagram trekken is alleen goed voor het winstoogmerk voor het bedrijf.”

Jouw Facebook gegevens liggen misschien ook op straat

Facebook laat weten dat Instagram for Kids een goed idee is, omdat het kinderen van het hoofdplatform houdt en daardoor dus minder in aanraking zullen komen met potentieel schadelijke content. Het helpt het bedrijf echter niet dat er reeds veel jonge kids actief zijn op Instagram en ook persoonlijke gegevens delen.

Reacties: 1

zwah
zwah

Voor Zuckerberg is er maar 1 hoger doel, en dat is geld. Als het dan voor hem noodzakelijk is om kinderen zo vroeg mogelijk reclame te gaan voorschotelen, draait hij zijn hand daar niet voor om. Hij is overigens niet de enige die kinderen gebruikt om geld te verdienen want ook op onze eigen tv reclame is er haast geen spotje te zien waarin niet een kind het woord voert over het klimaat. (auto’s, Ikea, Vodafone enz.) Zieke maatschappij waarin we leven.

Reacties 0
Reageer op artikel:
Facebook moet zijn plannen laten varen, Instagram for Kids onder vuur
Sluiten