Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 april 2021 1reactie
Leestijd: 2 minuten

COVID-19 opsporen met Apple Watch en iPhone? Nieuw onderzoek start

Kunnen de Apple Watch en iPhone gebruikt worden om te detecteren of iemand COVID-19 heeft? Apple denkt dat de kans aanwezig is en start een uitgebreide studie. Het bedrijf uit Cupertino werkt samen met de Universiteit van Washington en wetenschappers van de Seattle Flu Study.

Het bedrijf zoekt deelnemers die willen meedoen aan het onderzoek dat een half jaar duurt. Zij moeten de Engelse taal beheersen, minimaal 22 jaar zijn en een iPhone 6s of nieuwer hebben en uit de buurt van Seattle komen. Nederlanders kunnen daarom niet deelnemen, maar dat maakt het onderzoek niet minder interessant.

Onderzoek met gratis Apple Watch

Apple vraagt gebruikers die deelnemen om iedere week een vragenlijst in te vullen. Die stelt het bedrijf beschikbaar via de Research-app op de iPhone (niet in Nederland beschikbaar). Daarnaast is het vereist om zowel overdag als ‘s nachts een Apple Watch te dragen. Leuk detail: die is geheel kosteloos voor deelnemers. Ten slotte worden alle deelnemers aan het begin van het onderzoek getest op COVID-19. Dat is ook het geval wanneer symptomen optreden.

De Universiteit van Washington verwacht over 6 maanden de eerste resultaten te presenteren. De onderzoekers willen bepalen of de Apple Watch en iPhone in staat zijn om vroege tekenen van luchtwegaandoeningen te detecteren. In die context noemen de wetenschappers ook COVID-19 expliciet.

Apple Watch Series 5 review 34
De Apple Watch Series 5. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Data van Apple Watch en iPhone

De Apple Watch is voorzien van een groot aantal sensoren. In het nieuwste model zit een zuurstofsaturatiesensor (3x woordwaarde!) die het zuurstofgehalte in het bloed meet. Daarnaast meet het slimme horloge de conditie en brengt het ook regelmatig de hartslag in kaart. Allemaal data die wel eens een voorspellende waarde kan hebben.

Volgende stap voor Apple Watch: detecteren (vroege) dementie

Wij hopen dat deze studie mislukt. Niet omdat we het een slecht idee vinden, maar vooral omdat COVID-19 over zes maanden de wereld wel uit mag zijn. Realistisch gezien is er waarschijnlijk genoeg tijd en dit heeft voor het opsporen van andere luchtwegaandoeningen natuurlijk ook een grote waarde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

ldezwartfreedom-nl
ldezwartfreedom-nl

Die laatste zin is wel heel erg optimistisch (misschien TE optimistisch). Ik denk dat het virus verantwoordelijk voor COVID-19 niet meer verdwijnt. Op zijn best zullen we goe mee leren leven, door de combi van goede vaccins en groepsimmuniteit.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.