Mark Hofman
Mark Hofman Diensten 6 april 2021

Apple TV duikt op in beta tvOS 14.5 en toont opvallende functionaliteit

Het geluid van een nieuwe Apple TV horen we al jaren, maar het lijkt in 2021 toch steeds meer werkelijkheid te worden. Waar we eerder al verschillende bronnen hoorden over de komst van het apparaat, duikt hij nu ook op in de betaversie van tvOS 14.5.

Naast het feit dat de komst van een nieuwe Apple TV in de code naar voren komt, duikt er ook een opvallende functionaliteit op. Het gaat hierbij om de ondersteuning van een verversingssnelheid van 120Hz in combinatie met een 4K-resolutie.

Apple TV met 4K 120Hz-ondersteuning

De 120Hz ondersteuning werd dus gespot in de code van de tvOS 14.5 beta en voor het eerst naar buiten gebracht door de website 9to5Mac. De ontdekking werd gedaan in PineBoard wat Apple’s benaming is voor de interface van de Apple TV. Daar werden verschillende codes als 120Hz en support120Hz gevonden. Een verwijzing naar de hogere verversingssnelheid die veel smartphones vandaag de dag hebben en waar ook de iPad Pro (2020) gebruik van maakt. Dit is bijvoorbeeld zeer voordelig voor het spelen van games! De huidige generatie Apple TV ondersteunt alleen een verversingssnelheid van 60Hz.

Door de mogelijke ondersteuning van 120Hz kan er ook vanuit gegaan worden dat de nieuwe Apple TV niet alleen HDMI 2.1, maar ook HDMI 2.0 zal gebruiken. Die eerste is namelijk in de mogelijkheid om die hogere verversingssnelheid in combinatie met een 4K-resolutie te ondersteunen. De kabel wordt op dit moment overigens nog niet door heel veel apparaten gebruikt. We zijn de nieuwe consoles, de Xbox Series X en PlayStation 5, wel voorzien van zowel de kabel als de ondersteuning.

Apple TV
Apple TV

Komt hij er echt aan?

Wanneer de volgende generatie Apple TV precies het daglicht ziet is niet bekend. Maar aan de berichtgeving te zien van de laatste tijd, en de ontdekkingen die gedaan worden, kunnen we er wel voorzichtig vanuit gaan dat we hem in 2021 gaan zien. In 2020 was het overigens ook al het geval het product verwacht werd, maar waren de berichten minder concreet. Daarbij werd er destijds ook veel minder gemeld.

Naast het feit dat we verwachten dat de nieuwe Apple TV in 2021 verschijnt, hopen we er eigenlijk het meest op. De meest recente variant van het product dateert alweer uit 2017 en is inmiddels echt aan vernieuwing toe.

Reageer op artikel:
Apple TV duikt op in beta tvOS 14.5 en toont opvallende functionaliteit
Sluiten