Mark Hofman
Mark Hofman Diensten 21 april 2021 0reacties
Leestijd: 2 minuten

Zoveel gaat Apple vangen voor de abonnementen in de vernieuwde Podcasts-apps

Podcasts zijn anno 2021 populairder dan ooit tevoren en daar gaat Apple, na jaren, gebruik van maken. Het bedrijf van CEO Tim Cook kondigde gisteren namelijk aan dat de Podcasts-app voorzien zal worden van verschillende abonnementen.

Tijdens Spring Loaded werd alleen niet helemaal duidelijk hoe de nieuwe constructie er precies uit zou komen te zien. Zo hadden we geen idee hoeveel het ons als gebruiker kost, wat de makers van de podcasts ermee kunnen en hoeveel Apple zelf wil vangen. Vandaag maakt het bedrijf dat tegenover deze website bekend.

Apple’s Spring Loaded: alle aankondigingen op een rij

Apple Podcasts werkt binnenkort met abonnementen

Met ingang van volgende maand duiken er abonnementen op in Apple Podcasts. De app wordt dus duidelijk niet alleen vernieuwd op gebied van indeling en uiterlijk, maar dus ook op manier van werken. Op dit moment is Apple Podcasts namelijk volledig gratis te gebruiken en is er geen mogelijkheid voor makers om betaalde content aan te bieden. Iets dat de nieuwe plannen wel mogelijk gaan maken.

Apple Podcasts gaat de mogelijkheid bieden aan makers om geld te vragen voor bepaalde content. Hiermee wilt het bedrijf geen Apple-only content aanjagen, maar wilt het voornamelijk dat er niet naar een ander platform gegrepen wordt om rond te komen van de content. Op dit moment zijn er veel podcasters die naar platformen als Patreon gaan om exclusieve content aan te bieden aan hun fans. Dat kan binnenkort dus ook gewoon in de app van Apple.

Apple podcasts
De vernieuwde Podcasts-app (Afbeelding: Apple / screenshot)

Hoeveel gaat het kosten?

Het mooie van deze opstelling is dat de maker van de content zelf bepaalt hoeveel geld hij vraagt voor de content. Het enige wat Apple wil is dat er niet minder dan 49 Amerikaanse dollarcent gevraagd wordt per maand. Dat klinkt als een goede deal, mocht het niet zo zijn dat Apple wel een percentage wil hebben.

Wie als maker zijn exclusieve content in Apple Podcasts achter een betaalmuur wil zetten, moet 30% afdragen aan het bedrijf. Een percentage dat bijvoorbeeld ook gehanteerd werd in de App Store. Het leverde veel kritiek op, waardoor het bedrijf ervoor koos om dit percentage voor kleine bedrijven naar beneden te halen. Alleen lijkt Apple die regel voor Apple Podcasts achterwegen te laten. Het eerste jaar wil het bedrijf namelijk de volle 30% hebben en in het tweede jaar krijgt het nog maar 15%. Een opvallende constructie als je het ons vraagt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Zoveel gaat Apple vangen voor de abonnementen in de vernieuwde Podcasts-apps
Sluiten