Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 23 april 2021 2reacties

Apple plukt (per ongeluk) een boel podcast-apps kaal

Apple heeft grootse plannen met podcasts. Zo kunnen makers van podcasts binnenkort rechtstreeks in de ingebouwde podcasts-app van iOS om donaties vragen of abonnementen verkopen. De makers van externe podcast-apps hebben vandaag echter minder reden om blij te zijn.

Een boel podcasts die in Apple’s catalogus staan, zijn namelijk niet meer door deze apps te vinden. Dat meldt Marco Arment, de maker van de populaire app Overcast. Apple heeft het voor externe podcast-apps per ongeluk onmogelijk gemaakt om data van shows op te halen.

Podcast-apps afhankelijk van Apple

Dit klinkt misschien gek, maar een boel podcast-apps zijn op de achtergrond erg afhankelijk van de podcast-index die Apple heeft opgebouwd. Het zit zo: als je in de officiële podcasts app van Apple wil verschijnen, dien je een podcast bij Apple aan te melden. Apple stelt zijn catalogus ook via de iTunes API beschikbaar voor externe apps. Dat is een win-win, want de maker van shows hoeft zijn podcast maar één keer aan te melden om in alle apps te verschijnen. Voor de makers van externe podcast-apps is het gemakkelijk om data van Apple te krijgen en niet zelf een database bij te houden.

Uit de catalogus van Apple zijn plots echter een heleboel podcast verdwenen. Waarschijnlijk door een bug. Waardoor de zoekfunctie van apps zoals Overcast, Pocket Casts en Castro nu slecht werkt. Zij zochten op de achtergrond immers in Apple’s catalogus.

apple podcast index bug 001
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Vinkje uitgezet

De oorzaak is een nieuwe optie voor podcast-makers. Zij kunnen nu in de portal bij Apple aangeven of hun data publiek beschikbaar gemaakt mag worden voor externe apps. Standaard was alle data publiek beschikbaar, dat is al jaren zo. Apple lijkt het vinkje voor een boel bestaande shows per ongeluk uitgeschakeld te hebben. Daarmee heeft het bedrijf de index die andere apps gebruiken om zeep geholpen.

Het is op moment van schrijven onduidelijk of en wanneer deze bug opgelost is. Wij hebben bij een aantal podcasts kunnen verifiëren dat de optie om de data publiek te delen plots uitgeschakeld was. Apple heeft op moment van schrijven nog niet gereageerd op vragen over dit onderwerp, we zullen dit artikel updaten als dat wel het geval is. Tot die tijd doen podcasters en goed aan om de instellingen in Podcasts Connect eens na te lopen.

Reacties: 2

teun43
teun43

Hier was in de ATP Podcast een goeie discussie over die start op 3 minuten en 52s

ps super om sinds de nieuwe site de laatste tijd weer duidelijke strakke artikelen van Raymon te zien!!

ahenket
ahenket

Metadata voor zoeken en de data zelf zouden toch twee aparte dingen moeten zijn.

Reageer op artikel:
Apple plukt (per ongeluk) een boel podcast-apps kaal
Sluiten