Apple verkocht MacBooks met defectieve beeldschermen (en wist het)

Door: Wesley Akkerman - 4 reacties
MacBook Pro 16-inch 03
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Toen Apple in 2016 de nieuwste MacBook Pro uitbracht, had het bedrijf er vast niet op gerekend dat dit apparaat voor zoveel rechtszaken zou gaan zorgen. Na al het gedoe rondom het toetsenbord word het bedrijf nu wederom voor een probleem met de laptop aangeklaagd. Dit keer gaat het over de fragiele displaykabels die voor ‘flexgate‘ gezorgd hebben.

Eerder werd er al een class-action rechtszaak gestart vanwege de problemen met het butterflytoetsenbord van het bedrijf. In Nederland worden dergelijke rechtszaken ook wel groepsvordering genoemd, en kan bijvoorbeeld een grote groep mensen collectief een vordering bij de rechter inbrengen.

Apple voor de rechter

Nu komt er waarschijnlijk nog zo’n soort rechtszaak aan, vanwege de fragiele schermkabels van de MacBook Pro uit 2016. Rechter Edward Davila besloot dat de rechtszaak doorgang mag krijgen, omdat Apple beter had moeten weten. Het bedrijf wist van de problemen en bleef de modellen toch verkopen.

MacBook Pro
MacBook Pro (Afbeelding: Apple)

De rechtbank vindt dat Apple meer dan genoeg kennis over de zaak had. Dat wordt niet alleen gebaseerd op het feit dat er na de release veel klachten binnenkwamen vanuit consumenten. Maar Apple heeft de laptops zelfs getest, waardoor de vermeende fouten genoeg aandacht konden krijgen.

De problemen bij de MacBook Pro uit 2016 lopen soms uiteen. Sommige eigenaars kunnen het scherm niet meer gebruiken, terwijl bij andere juist een vreemd lichteffect optreedt. Er ontstaan donkere plekken langs de randen, die het effect geven van het soort licht dat in het toneel gebruikt wordt.

Imagoschade en problemen

Het heeft Apple flink wat problemen en imagoschade opgeleverd. Dit probleem werd in 2018 breed uitgemeten in de media, toen bleek dat het bedrijf stilletjes de displaykabels wat langer had gemaakt in de nieuwere MacBooks. Ook werd er pas een reparatieprogramma opgezet toen er 15.000 handtekeningen opgehaald waren.

Sindsdien is Apple wat vlotter als het gaat om het repareren van breed uitgemeten, maar soms ook minder vaak voorkomende problemen. Zo is er ook een gratis vervangingsprogramma voor de accu’s van MacBook Pro-laptops die in 2016 en 2017 uitgebracht werden.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  GrannySmith

  Defectief? Weer wat geleerd vandaag.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ik heb ook een MacBook Pro met touchbar uit 2016 maar gelukkig geen last van een defect beeldscherm. Niet eerder van dit euvel gehoord.

 • Profielfoto
  KR1275

  Het gaat niet om een defect scherm Yosemite, maar om een defectief scherm!

 • Profielfoto
  Papjes

  Apple lijkt Rutte wel!