Mark Hofman
Mark Hofman Apple Inc. 23 april 2021 0reacties

Koop-knop iTunes ter discussie: Apple moet wederom naar de rechtbank

Apple moet zichzelf wederom gaan verdedigen in de rechtbank. Een Amerikaanse rechter heeft groen licht gegeven voor een rechtszaak over een bepaald knopje in iTunes.

Er zijn namelijk vragen over het ‘Koop’ knopje binnen de digitale winkel. Volgens de aanklager zou het bedrijf op deze wijze klanten proberen te misleiden.

Universal Pictures sluit nieuwe deal: films 17 dagen na bioscooprelease op iTunes

Groen licht voor rechtszaak tegen Apple

Het zou zomaar eens kunnen zijn dat Apple de manier waarop het content aanbiedt in iTunes moet veranderen. Dat is dan ook de reden dat het bedrijf de rechtszaak het liefst aan zich voorbij zou laten gaan, maar dat zit er definitief niet meer in. Volgens de aanklager moet Apple meer duidelijkheid geven over de aankopen die consumenten via iTunes doen.

Wanneer jij op dit moment een film koopt van Apple ben je in staat om deze te downloaden en te bekijken. Klinkt als een normale gang van zaken, mocht het niet zo zijn dat je als consument de film niet echt bezit. Wanneer je bijvoorbeeld een film van Disney koopt voor een bepaald bedrag krijg je de film eigenlijk te leen. Wanneer Apple de rechten van een dergelijke film namelijk verliest ben jij niet meer in staat om gebruik te maken van je aankoop.

iTunes opsplitsing
De digitale winkel (Afbeelding: Apple)

Volgens de aanklager zouden consumenten bepaalde bedragen misschien niet betalen als ze zouden weten dat ze hun aankoop in de toekomst kunnen verliezen.

Tegenwoord

Apple vecht de aanklacht logischerwijs aan, omdat het bedrijf een hele andere visie deelt. Zo kunnen consumenten er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om de content te bewaren op hun apparaten. Zelfs al zouden bepaalde rechten na verloop van tijd niet meer in handen zijn van het bedrijf, is het dus alsnog mogelijk om gebruik te maken van de content.

Apple gelooft er overigens ook niet in dat “iedere redelijke klant” gelooft dat films en series oneindig op het platform blijven staan. Zelfs niet wanneer deze daadwerkelijk gekocht is.

Spotify haalt hard uit naar Apple’s App Store beleid tijdens rechtszaak

Wat denken jullie? Heeft de aanklager een goed punt in deze of pakt Apple het op de juiste manier aan? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Koop-knop iTunes ter discussie: Apple moet wederom naar de rechtbank
Sluiten