Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 9 april 2021

Apple: “iMessage komt er niet voor Android”

Er zijn twee iOS-apps die Android-gebruikers altijd al graag ook op het Google-platform wilden zien. De eerste is iTunes, dat uiteindelijk Apple Music werd. Die app kwam uiteindelijk inderdaad ook op Android terecht. Het iMessage berichtenplatform met Messages – in Nederland beter bekend als de Berichten app – echter, blijft een verre droom voor Android gebruikers. Het is altijd al mogelijk geweest om iMessage voor Android te brengen, maar uit een document, dat door Epic Games werd gebruikt in zijn Fortnite-gerelateerde rechtszaak tegen Apple, blijkt dat de leidinggevenden van de tech-gigant dat idee hebben laten varen uit angst om mensen aan Android te verliezen.

Epic Games en Apple maken zich op om volgende maand voor de rechtbank tegenover elkaar te staan. Inzet is de toevoeging van een functie in Fortnite, die het betalingssysteem van iOS omzeilde. De game-ontwikkelaar schildert Apple nu af als een bedrijf dat zijn dominante positie gebruikt om een ​​monopolie op zijn eigen platform te creëren. Epic gebruikt hiervoor onder andere verklaringen van Apple’s eigen leidinggevenden om dit te bewijzen.

iMessage komt – als het aan Apple ligt – nooit beschikbaar voor Android.

Eén van die verklaringen is een Senior VP van internetsoftware en -services Eddy Cue. Volgens Cue was Apple zeker in staat om een ​​Android-versie van de Berichten app te ontwikkelen, die samen zou kunnen werken met het ecosysteem van Apple. Dit dateert uit 2013, toen de rivaliserende mobiele platforms nog in de kinderschoenen stonden. Uit Cue’s verklaringt bleek dat er binnen het bedrijf wel degelijk enige interesse was om dat mogelijk te maken.

Er was echter ook doorslaggevend tegengas, met name van Senior VP van Software Engineering Craig Federighi en Senior VP van Worldwide Marketing Phil Schiller. Zij voerden aan dat Berichten voor Android het bedrijf meer zou schaden dan goed te doen. Het zou namelijk een reden kunnen zijn waardoor gezinnen, die iPhones gebruiken, hun kinderen dan liever goedkopere Android-telefoons zouden geven, in plaats van een iPhone. Dit standpunt om iMessage niet beschikbaar te maken voor Android werd door Epic aangehaald als voorbeeld van een serieuze ‘lock-in-factor’ van het Apple-ecosysteem.

Deze uitspraken zijn niet verwonderlijk aangezien je zelf al wel tot die conclusie gekomen zou zijn door een beetje logisch na te denken. Als juridische argument is het echter een extra stukje munitie voor Epic Games om zijn punt te maken in de rechtbank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple: “iMessage komt er niet voor Android”
Sluiten