Night
Night Apple Inc. 27 april 2021 0reacties

Ransomware aanval heeft grote gevolgen: geheime gegevens Apple op straat

Apple heeft zijn beveiliging goed op orde, maar dat het geen 100% zekerheid biedt mag duidelijk zijn. Ondanks de maatregelen liggen geheime technische gegevens toch op straat. Dat is het resultaat van een ransomware aanval op een toeleverancier van het bedrijf.

Eerder deze maand werd een toeleverancier van Apple, Quanta, het slachtoffer van een ransomware aanval. Deze werd uitgevoerd door de beruchte REvil Ransomware Gang. Die club eiste flink wat dollars van het Quanta, anders zouden zij gegevens van het bedrijf op een zogenaamde “lek-site” plaatsen. De groep dreigde daarnaast om technische tekeningen en schema’s van diverse Apple producten, die Quanta voor het bedrijf vervaardigt, openbaar te maken.

Hacker slaat toe: miljoenen wachtwoorden van Nederlanders op straat

Quanta heeft nog niets betaald

Quanta heeft tot op heden nog geen dubbeltje van de geëiste 50 miljoen dollar losgeld betaald. Daarop begon REvil een aantal dagen geleden met het plaatsen van technische data en schema’s van Macbooks op hun datalek-site.

REvil staat er niet om bekend medelevend te zijn of heel gemakkelijk op te geven. Het kwam vandaag dus als een complete verrassing toen de ransomware bende de Quanta-gegevens, inclusief Apple schema’s en tekeningen, van hun datalek-site heeft verwijderd.

Uit een nieuwe privé-chat tussen REvil en Quanta blijkt dat REvil de pagina met gegevens weer verborgen heeft en niet meer met de pers zou praten “om de onderhandelingen voort te zetten.” Hoewel er in de chat geen respons van Quanta te lezen was, verklaarde REvil wel het volgende:

Omdat u een dialoog met ons bent begonnen, kunt u rekenen op een korting.

Deze “korting” behelst een verlaging het losgeld van 50 miljoen naar 20 miljoen dollar. De deadline staat op 7 mei a.s., zoals te zien is in de onderstaande afbeelding.

De nieuwe REvil ransomware pagina voor Quanta
De nieuwe ransomware (Afbeelding: REvil)

REvil waarschuwt Apple: betalen of geheimen op straat

REvil heeft Quanta gewaarschuwd dat ze opnieuw data publiceren als Quanta besluit het losgeld niet te betalen. Het zou hierbij gaan om tekeningen van “de nieuwe iPad en “nieuwe Apple logo’s”

REvil chat
Een gedeelte uit de chat tussen REvil en Quanta (Afbeelding: REvil)

Het is niet bekend of Quanta in een andere chat met REvil communiceert of dat de onderhandelingen zijn vastgelopen. Maar of Quant overstag zal gaan, zullen we binnenkort weten. Dat zal blijken uit of REvil al dan niet opnieuw gegevens van onder andere geheime technische Apple data op hun lek-site plaatst. Wordt vervolgd dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Ransomware aanval heeft grote gevolgen: geheime gegevens Apple op straat
Sluiten