Mark Hofman
Mark Hofman Apple Inc. 30 april 2021 0reacties

EU beschuldigt Apple van machtsmisbruik: ‘oneerlijk voordeel tegenover concurrentie’

Bedrijven als Spotify roepen al jaren dat Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Het bedrijf zou de App Store namelijk inzetten om eigen diensten als Apple Music een streepje voor te geven. Iets waar de Europese Commissie, na een groot onderzoek, het mee eens lijkt te zijn.

Vanmiddag schoot de Europese Commissie dan eindelijk de kogel door de kerk. Het resultaat van het grote onderzoek naar de machtsmisbruik van Apple werd naar buiten gebracht en de conclusie is duidelijk. Het Amerikaanse bedrijf kan zich opmaken voor een grote strijd met de EU.

Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik

De uitkomst van het huidige onderzoek is het resultaat van een klacht die Spotify in 2019 indiende. Het bedrijf heeft het gevoel dat Apple zijn App Store misbruikt om eigen diensten als Apple Music voordeel te geven. Iets waar Spotify zichzelf, als directe concurrent, slachtoffer van ziet. De Europese Commissie deed vervolgens onderzoek en komt vandaag, ruim twee jaar na de klacht, met een conclusie. “Ons voorlopig standpunt is dat Apple de markt uit zijn verband trok en de dominante positie van de App Store inzette om het de concurrentie moeilijk te maken.” Zo is te lezen in het statement dat vandaag is verschenen. Volgens de EU lapt Apple hiermee de Europese regels aan de laars en daarvoor kan het bedrijf een boete krijgen.

Voor het zover is krijgt Apple eerst de kans om zichzelf te verdedigen. Wanneer het bedrijf in Brussel dan alsnog schuldig wordt bevonden zal het hoogstwaarschijnlijk zijn verdienmodel aan moeten passen.

Spotify Podcasts
De streamingdienst op je iPhone! (Afbeelding: Hayoung Jeon / EPA)

Antwoord uit Cupertino

Tegenover AppleInsider heeft Apple zich uitgelaten over de situatie. Het bedrijf lijkt vooral betreurd te zijn over het feit dat de EU geen rekening heeft gehouden met wat de App Store voor de concurrentie kan betekenen. “Spotify is uitgegroeid tot één van de grootste streamingdiensten ter wereld”, laat een woordvoerder van Apple weten. “We zijn er dan ook ontzettend trots op dat we daar een rol in hebben mogen spelen.” Wat dat betreft ziet het bedrijf de beschuldiging van de EU juist als oneerlijke competitie:

“Spotify wil wederom gebruikmaken van de voordelen van de App Store, maar denken dat ze daar niets voor hoeven te betalen”

Apple laat in dezelfde reactie weten dat Spotify maar een heel klein deel van zijn abonnees ook daadwerkelijk uit de App Store haalt. Volgens het bedrijf betaalt het bedrijf voor 99% van zijn gebruikers geen commissie en hoeft het slechts 15% af te dragen voor het kleine percentage waarvoor dat wel nodig is. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat er een hele interessante strijd aan zit te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
EU beschuldigt Apple van machtsmisbruik: ‘oneerlijk voordeel tegenover concurrentie’
Sluiten