Mark Hofman
Mark Hofman Hardware 20 april 2021 11reacties

Apple zoekt officieel de concurrentie met Tile en introduceert de AirTag

We praten er al jaren over, maar vanavond werd het dan eindelijk realiteit: de AirTag! Waar we eerder deze week de belofte deden om er niet meer over te praten bij afwezigheid, kunnen we ze binnenkort daadwerkelijk testen.

Tijdens het Spring Loaded evenement werden een hoop nieuwe producten aangekondigd, waaronder een gloednieuwe Apple TV. Alle aankondigingen zijn overigens via de onderstaande link te bekijken.

Apple’s Spring Loaded: alle aankondigingen op een rij

Apple AirTag eindelijk een feit

De Apple AirTag heeft ons het afgelopen halfjaar flink wat hoofdpijn bezorgd, maar heeft nu eindelijk het daglicht gezien. De tracker werd tijdens het Spring Loaded evenement onthuld en doet exact wat je ervan zou verwachten. Apple gaat via deze weg de strijd aan met het uiterst populaire Tile, maar pakt bepaalde zaken wel anders aan.

Apple Air Tag Spring Loaded
De Air Tag. (Afbeelding: Apple)

De AirTag maakt gebruik van de U1 chip van Apple en profiteert dus van Ultra Wideband technologie om zijn locatie zo nauwkeurig mogelijk vast te kunnen leggen. Het minimalistische ontwerp en de compactheid van de tracker zorgen ervoor dat ze zich ideaal leent voor het vinden van belangrijke spullen. De AirTag is bijvoorbeeld aan je sleutelbos te hangen, in je portemonnee te stoppen of is te gebruiken om je rugzak terug te vinden. De locatie van de AirTag wordt gedeeld via de Vind Mij-app op je iPhone, iPad of Mac.

Deze technologie zorgt er dus voor dat jij je spullen altijd en overal terug kunt vinden. Zelfs wanneer de Bluetooth-verbinding met je apparaat verloren is gegaan.

Apple AirTags overview
Apple AirTags overview. (Afbeelding: Apple / Screenshot)

Prijzen en beschikbaarheid

De AirTag is vanaf aanstaande vrijdag al te bestellen en zal vanaf vrijdag 30 april leverbaar zijn. Consumenten kunnen ervoor kiezen om een enkele tracker aan te schaffen, maar kunnen er ook voor kiezen om een setje van vier te kopen.

Wie een enkele AirTag op de kop wil tikken zal €35 moeten betalen. Wil je liever aan de slag gaan met vier trackers tik je €119 af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 11

frimo
frimo

Ook geschikt voor het tracken van je auto, boot, (motor)fiets en dat soort dingen?

pim939
pim939

Ik lees op de website van Apple dat er een batterij in zit die je kunt verwisselen, maar vind het ontwerp er zo uit zien alsof er een Apple Watch adapter aan geklikt kan worden om hem op te laden. Gemiste kans dit…

rtaal
rtaal

Dat zou het productieproces lastiger maken en de airtags onnodig duurder en dikker. Ze zijn al een stukje duurder dan Tile. Batterij gaat meer dan een jaar mee stond gisteren in de keynote. Keer een nieuwe knoopcel erin en je kunt er weer tegenaan. Doe dat liever dan dat ding telkens laden. En niet iedereen heeft een apple watch lader natuurlijk.

ahenket
ahenket

Je moet wel heel erg vaak je shizzle kwijt zijn wil je er 39 euro aan besteden om dat risico te willen indammen. Ik ben geen doelgroep duidelijk

eagerb0bnerd
eagerb0bnerd

39 euro is best pittig inderdaad. Eén zo’n airtag heb je niet veel aan, handiger is gelijk een handvol aan te schaffen. Het gaat niet alleen om dingen kwijt raken, je kan ze ook gebruiken om bijvoorbeeld je fiets terug e vinden als die gestolen is. Moet je de airtag wel onzichtbaar plaatsen.

Wat in het artikel een beetje ontbreekt is de vrij geniale manier waarop het werkt. De airtag maakt gebruik van iPhones van anderen die in de buurt zijn om zijn locatie door te geven. Wat dat betreft is Tile geen echte concurrent voor Apple, met de miljoenen iPhones die overal ter wereld rondlopen.

Bijzonder is wel dat Apple het systeem ook ter beschikking stelt aan derden, zoals van Moof en de nieuwe Chipolo spot. De bestaande Chipolo’s (dus nog zonder de Apple “find My” ondersteuning) zijn 65 euro voor 4 stuks. Als de nieuwe Spot kwa prijs in de buurt daarvan komt is het een aantrekkelijk alternatief.

https://chipolo.net/en

[Apple Rolls out ‘Find My’ to Bicycles and More: Sports Tech Thoughts | DC Rainmaker]

pasoos
pasoos

Daar vrees ik voor. De anti-stalking privacy setting belet dat. Dieven kunnen de airtag dus direct uitschakelen. Hij beept zelf als hij iemand trackt die niet-eigenaar is.

tomc
tomc

Ik wil niet zeiken maar af en toe eens stevig nadenken waar je iets gelegd hebt is goed voor je brein. Zeker op lange termijn

ton_adam
ton_adam

Airtag kost 35 euro. Maar als je die dan aan je sleutelbos wilt hangen, komt daar nog een Leren AirTag-sleutelhanger bij van 39 euro.

Of de Belkin sleutelhanger van 13,95. Zit je toch op minimaal 50 euro.

eagerb0bnerd
eagerb0bnerd

klopt, maar dat duurt drie dagen. genoeg tijd om je bagage, kind of fiets op te sporen.

The timeout period for when an AirTag will play a sound if separated from its owner is currently three days

alaska
alaska

Als ik kinderen zou hebben die ik nog te jong zou vinden voor een mobiele telefoon zou ik ergens een AirTag in een kledingstuk van ze verbergen (waar ze het niet kunnen verwijderen - precieze plek zou lastig zijn geef ik toe), zodat ik ze kan vinden als ik ze kwijtraak.
Dan zou ik het wel 35 euro waard vinden.

Met een dure fiets zou ik het ook overwegen. Met mijn huidige brakke fiets neem ik de gok, zonder AirTag.

zulu
zulu

Ik had ooit de Tiles, maar de batterij kon niet vervangen…dus weggooien. Opnieuw een batterij of opladen zou wel werkbaar kunnen zijn

Reageer op artikel:
Apple zoekt officieel de concurrentie met Tile en introduceert de AirTag
Sluiten