Wesley Akkerman
Wesley Akkerman iPhone 28 april 2021 1reactie
Leestijd: 2 minuten

Apple en Adobe kregen het voor elkaar: Flash op iOS (maar…)

Apple heeft in het verleden samen met Adobe gewerkt aan iOS-ondersteuning voor het programma Flash. De samenwerking was redelijk succesvol, aangezien Flash werkte op het mobiele besturingssysteem van het bedrijf uit Cupertino. Echter, de prestaties waren niets om over naar huis te schrijven. Dus daar werd toen niets mee gedaan.

Steve Jobs heeft zich vroeger vaak uitgesproken tegen het programma Flash. Jobs had er echt een hekel aan en dat schoof hij niet onder stoelen of banken. Sommige mensen claimen dat de iPhone verantwoordelijk is voor de ondergang van het programma. Maar ooit leek het een andere kant op te gaan.

Apple en Adobe werkten samen

Nu blijkt namelijk dat Apple en Adobe, de platformhouder van Flash, in het verleden samengewerkt hebben om het programma ook naar iOS te brengen. Dat is onthuld door voormalig Apple-executive Scott Forstall, die tot en met 2012 verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de iPhone, iPad en iOS.

iPhone 12 mini
OMT op de 12 mini (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Het lukte beide teams Flash-ondersteuning voor iOS te realiseren, maar uiteindelijk is daar niets mee gedaan. De prestaties waren namelijk flink ondermaats en niets om over naar huis te schrijven. Apple dacht destijds daarom dat het programma helemaal niet van toegevoegde waarde voor consumenten is.

Flash op iOS

Het hielp ook niet dat de Flashplayer op dat moment al jarenlang goed was voor verschillende virussen op Windows. Ook Macgebruikers ontkwamen daar niet aan. Dus ook al werd er een verwoede poging gedaan Flash naar iOS te brengen, uiteindelijk was het een hoop moeite voor helemaal niets.

Steve Jobs had veel kritiek op Flash. De prestaties en beveiligjng waren ondermaats, er waren geen touch controls, het kostte heel veel van de accu en er waren slechte developer tools beschikbaar, om maar wat voorbeelden te geven. Destijds geloofde Jobs, achteraf gezien terecht, meer in de HTML5-standaard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

9to5Mac

Reacties: 1

TheBigZ
TheBigZ

En zo is het. Goede conclusie.

Reageer op artikel:
Apple en Adobe kregen het voor elkaar: Flash op iOS (maar…)
Sluiten