Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Digital 15 april 2021 0reacties

Google rolt nieuwe Android-feature uit die wel heel bekend voorkomt

Google heeft, tijdens het ontwikkelen van een nieuwe Android-feature, goed naar Apple gekeken. Deze nieuwe functie zal iOS-gebruikers namelijk wel heel bekend voorkomen.

Android 12 is onderweg en moet later dit jaar talloze smartphones voorzien van het besturingssysteem. Een systeem dat, logischerwijs, voorzien zal zijn van een hoop nieuwe functionaliteiten. Traditiegetrouw zit daar ook een feature tussen die Apple al even in gebruik heeft voor iOS.

Kopiëren en plakken door Android

XDA Developers is erachter gekomen dat Google werkt aan een nieuw soort notificatie. Deze geeft aan wanneer een bepaalde applicatie gebruikmaakt van het klembord. Erg handig natuurlijk, maar iOS-gebruikers kunnen al even met een soortgelijke functionaliteit aan de slag.

Apple voegde de functie toe om meer transparantie te tonen aan de gebruiker. Daarmee kan jij precies zien welke app toegang tot het klemboord vraagt. Dit moet vooral helpen qua privacy om te zien welke informatie apps gebruiken. Apple zet hoog in op privacy en daarom moeten apps in de App Store tegenwoordig ook melden welke informatie ze gebruiken voor welke doeleinden. Dat zie je in een speciaal vakje. Google wil met Android dus niet achterblijven.

Android iOS feature
De nieuwe functionaliteit (Afbeelding: XDA Developers)

Meer inzicht in privacy

Toch zit er wel een verschil in de functie op Android in vergelijking met iOS. De nieuwe functie in Android 12 is optioneel, terwijl dat bij iOS niet zo is. Google zegt dat wanneer de nieuwe feature is ingeschakeld het informatie geeft wanneer een app toegang vraagt tot tekst, afbeelding of andere content die je hebt gekopieerd.

iOS 14 scoort opnieuw hoog in installatie-percentage meting

De klembord-notificatie van iOS zorgt dat de gebruikers extra waakzaam zijn op het gebruik van hun data. Zo kwamen veel van de iOS-bezitters erachter dat veel populaire apps toegang vragen tot het klembord, terwijl ze de informatie eigenlijk niet nodig hebben. Zo kregen apps als TikTok en Reddit stiekem toegang. App-makers zelf zeiden van geen kwaad bewust te zijn, en hebben hun eigen diensten inmiddels gepatcht zodat ze geen toegang meer vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Google rolt nieuwe Android-feature uit die wel heel bekend voorkomt
Sluiten