Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 26 maart 2021

Siri steeds slimmer: Apple kocht meer AI bedrijven dan wie dan ook

Apple heeft naar verluidt de afgelopen vijf jaar de meeste bedrijven opgekocht die bezig zijn met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het doel van al die overnames: stemassistent Siri slimmer maken. Dat schrijft Globaldata, een marktonderzoeksbureau dat een lijst met bedrijfsaankopen gerelateerd aan kunstmatige intelligentie opgesteld heeft.

Apple voert de lijst dus aan, maar de iPhone-maker staat niet eenzaam aan de top. In dezelfde lijst, vlak achter het bedrijf uit Cupertino, staan namelijk andere grote techbedrijven van dit moment. Denk dan aan Microsoft en Google, maar ook Facebook heeft flink wat ondernemingen overgenomen.

Apple wil Siri verbeteren

Globaldata schrijft dat Apple tussen 2016 en 2020 25 bedrijven overgenomen heeft die zich bezig houden met kunstmatige intelligentie. De reden voor al die overnames is hetzelfde: Siri willen verbeteren. Met de overnames wil Apple ervoor zorgen dat ze net zo goed wordt als de Google Assistent en Amazon Alexa.

Siri icoon 16x9
Siri-icoon

Siri heeft namelijk nog een flinke inhaalslag te maken. Hoewel ze één van de eerste, grote persoonlijke assistenten op de markt was, legt ze het toch steeds af tegen Google Assistent en Amazon Alexa. Uit verschillende onderzoeken komt vaak naar voren dat Siri beduidend slechter presteert dan die assistenten.

Wellicht komt daar in de toekomst dus verandering in. Zo werd machine learning-startup Inductiv overgenomen voor het verbeteren van Siri’s data, werd Voysis uit Ierland overgenomen zodat het begrip voor natuurlijk taal verbeterd kon worden en zorgt PullString ervoor dat Siri toegankelijk wordt voor ontwikkelaars.

Wearables blijven ook belangrijk

Daarnaast staan veel overnames in het teken van wearables. Apple is momenteel marktleider met zijn Apple Watch en het is belangrijk dat het bedrijf die positie behoudt. Zo zorgt de overname van Xnor.ai dat de hardware minder afhankelijk is van de cloud, waardoor privacy beter gewaarborgd kan worden.

Dergelijke overnames zorgen doorgaans niet voor grote koppen, alhoewel ze wel degelijk in het nieuws verschijnen. Desondanks kan het toch voor veel mensen een grote verrassing zijn hoeveel bedrijven Apple daadwerkelijk overneemt. Apple, Google, Microsoft en Facebook namen samen zestig bedrijven over.

Reageer op artikel:
Siri steeds slimmer: Apple kocht meer AI bedrijven dan wie dan ook
Sluiten