Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 16 maart 2021

Samsung laat Apple achter zich op gebied van 5G, maar wat zeg het?

OpenSignal, een onafhankelijk bedrijf voor mobiele analyse, laat weten dat Android-smartphones met 5G sneller zijn dan iPhones met 5G aan boord. Zestig procent van de 25 snelste smartphones komen uit de stal van Samsung. De Samsung Galaxy S21 5G heeft gemiddeld genomen de snelste 5G-downloadsnelheid in de VS.

Wel is het zo dat iPhone-gebruikers vaak de grootste toename in de downloadsnelheid opmerken wanneer ze overstappen van 4G naar 5G. In de meeste gevallen neemt de snelheid dan met een factor 2,3 toe.

Samsung, OnePlus en Google

Ter vergelijking: toestellen van LG laten een gemiddelde snelheidstoename zien van 1,7x en bij Samsung is dat 1,6x. OnePlus en Google komen niet verder dan een factor 1,4 en delen de vierde plek. In alle gevallen hadden gebruikers 4G, voordat ze een 5G-abonnement kregen.

De grote toename voor iPhone-gebruikers heeft onder meer te maken met de modems in de toestellen. Voorheen nam Apple z’n 4G-modem af bij Intel en nu heeft het bedrijf uit Cupertino een deal met Qualcomm, voor zijn 5G-modems. Dat is zo sinds het begin van 2020.

iPhone 12 Pro Max
Triple-camerasysteem

Daarom is het verschil tussen de downloadsnelheid tussen Apple- en Samsung-toestellen tegenwoordig minder groot: Samsung biedt nu nog achttien procent snellere downloads aan. De iPhone 13 krijgt waarschijnlijk het X60-modem van Qualcomm, maar uiteindelijk wil Apple een eigen chip gaan gebruiken.

iPad Pro met 5G

OpenSignal verwacht dat Apple voor de nieuwe iPad Pro ook een versie met een 5G-modem gaat aanbieden. Het verschil in downloadsnelheid tussen de iPhone 12 Pro en de meest recente iPad Pro is namelijk 38 procent. Het is duidelijk dat daar dus nog flink wat winst te behalen valt voor Apple.

De strijd voor de hoogste 5G-snelheid is in elk geval nog niet gestreden. In de Verenigde Staten komt er binnenkort een nieuw spectrum vrij, terwijl we hier in Europa ook steeds meer 5G tegenkomen. Hoe meer de markt zich ontwikkelt, hoe sneller onze smartphones uiteindelijk gaan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samsung laat Apple achter zich op gebied van 5G, maar wat zeg het?
Sluiten