Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 2 maart 2021
Leestijd: 2 minuten

NASA Rover gebruikt dezelfde processor als dit Apple apparaat uit de 90’s

Op 18 februari 2021 slaagde NASA erin om de Perseverance rover veilig te laten landen op Mars. Een indrukwekkende prestatie die laat zien hoe ver we technologisch gezien gekomen zijn. Je zou denken dat dit alleen mogelijk is met de meeste moderne middelen. Dat blijkt alleen niet helemaal het geval te zijn.

Volgens NewScientist draait de Perseverance rover op een processor die we enige tijd geleden al eens voorbij zagen komen. Het gaat het om de PowerPC 750. Bij fanatieke Apple-fans die eind jaren ‘90 een iMac hadden, komt deze naam misschien bekend voor. De PowerPC 750 was namelijk ook te vinden in de G3 iMac uit 1998. Je kent ‘em wel, de iconische desktop met de gekleurde achterkant.

Marsrover draait op processor uit de nineties

Uiteraard waren er wel een aantal aanpassingen nodig om deze processor geschikt te maken voor een Marsmissie. Temperatuur speelt daarin een belangrijke rol. De PowerPC 750 kan best wel wat hebben, maar is uiteraard niet opgewassen tegen de extreme temperaturen op de rode planeet. NASA heeft de processor daarom een upgrade gegeven zodat hij ook bij temperaturen van -55 tot 125 graden zijn werk kan doen.

Apple iMac G3 1998 NASA Perseverance
Steve Jobs met de iconische iMac.

Ondanks een aantal aanpassingen is de chip die in de Perseverance rover te vinden is, in de basis gelijk aan de processor die je G3 iMac uit 1998 draaiend hield. Dit laat wel zien hoe goed en betrouwbaar deze chip is. Vooral dat laatste is enorm belangrijk bij een ruimtemissie. Hoge prestaties zijn leuk, maar het belangrijkste is vooral dat de boel blijft draaien.

Achterhaalde Apple-chip

De PowerPC 750 is als je naar de huidige standaard kijkt alles behalve indrukwekkend. Deze 233MHz processor heeft slechts één core en bevat zes miljoen transistoren. Dat laatste klinkt misschien veel, maar dat is niets in vergelijking met de huidige standaard. Op een moderne chip vind je vandaag de dag als snel zestien miljard transistoren.

Toch was de Power PC 750 in 1998 een ongekende chip en speelde dan ook een rol in het succes van de iMac. Uiteindelijk bleef Apple tot 2005 trouw aan de chips van PowerPC. In dat jaar maakte het bedrijf de overstap naar Intel. Dat huwelijk duurde tot vorige jaar, toen Apple hun eerste Silicon Macs onthulde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
NASA Rover gebruikt dezelfde processor als dit Apple apparaat uit de 90’s
Sluiten