Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 3 maart 2021
Leestijd: 2 minuten

macOS 11.3 omvat mogelijk geen ondersteuning meer voor Rosetta 2 op M1 Macs

Het lijkt erop dat Apple voornemens is om Rosetta 2 ondersteuning te verwijderen van Mac-computers met de M1-chip aan boord. Mogelijk gebeurt dit met de release van macOS 11.3, zo blijkt uit ontdekte code in de meest recente bètaversie van het besturingssysteem.

Dat blijkt uit tweets van een Macrumors-redacteur. De codereeks werd ontdekt in de derde bèta van macOS 11.3. Deze werd afgelopen donderdag uitgerold naar verschillende ontwikkelaars. Uit die codereeks blijkt dat Rosetta 2 verwijderd wordt wanneer je de gloednieuwe update installeert.

Geen Rosetta 2 meer?

Een andere codereeks is wat specifieker. Daarin staat “Rosetta is no longer available in your region. Applications requiring Rosetta will no longer run”. Het kan dus zijn dat Apple de ondersteuning uit bepaalde regio’s haalt, maar vooralsnog is het niet duidelijk om welke regio’s het dan precies gaat.

Rosetta 2 is een soort vertalingstool waarmee Macs die zijn voorzien van de Apple M1-processor toch applicaties kunnen draaien die oorspronkelijk ontwikkeld zijn voor Intels x86-architectuur. Met de tool wordt de overgang voor ontwikkelaars en gebruikers van Intel- naar M1-chips eenvoudiger.

De transitie werd in 2020 gestart en zou eigenlijk minstens twee jaar moeten duren. Het is op moment van schrijven niet duidelijk waarom Apple voornemens is de Rosetta 2-laag te verwijderen in sommige regio’s. Het gros van de macOS-applicaties heeft die extra softwarelaag namelijk nog nodig.

De ondersteuning

Bijna de helft van alle populaire macOS-applicaties maken gebruik van deze softwarelaag. Zo bleek uit onderzoek in februari. De codereeks voorspelt weinig goeds, maar aan de andere kant staat er ook niet dat ondersteuning in het algemeen compleet verdwijnt. Wellicht heeft Apple een andere oplossing.

Verder zijn er in de codereeksen verwijzingen gevonden naar andere, mogelijk aankomende functies. Zo is ontdekt dat je bijvoorbeeld meer opties gaat krijgen voor de lay-out van je toetsenbord. En zo zijn er nog een aantal kleinere functies gevonden waar Apple tot nu toe niets over bekendgemaakt heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
macOS 11.3 omvat mogelijk geen ondersteuning meer voor Rosetta 2 op M1 Macs
Sluiten