Mac OS X bestaat vandaag twintig jaar: een blik op het verleden

0 reacties
Mac OS X
(Afbeelding: AFP / Toshifumi Kitamura)

Op 24 maart 2001 konden consumenten voor het eerste Mac OS X aanschaffen. De eerste versie van dit systeem, genaamd Cheetah, heeft het kenmerkende Aquadesign, dat je overal in terugziet. Die interface heeft invloed op alles in het systeem: van simpele knoppen tot complete vensters.

Het besturingssysteem bestaat nu twintig jaar en heeft ondertussen heel wat veranderingen doorgemaakt. Het systeem werd geïntroduceerd in januari 2000 tijdens Macworld Expo. Steve Jobs zei destijds dat het OS simpel in gebruik te nemen is, maar ondertussen ook krachtig genoeg is voor mensen die meer verwachten.

Aqua-interface van Mac OS X

Jobs voegde daar destijds aan toe dat dit de belangrijkste release voor het bedrijf is sinds de introductie van het Macintosh-systeem uit 1984. De Aqua-interface is onder meer verantwoordelijk voor het dock dat je nu nog steeds onderin beeld ziet staan van Apple-computers en -laptops.

Dat dock biedt al jaren ruimte voor allerlei applicaties en documenten, evenals de toen vernieuwde bestandsbeheerder. Daarnaast is Aqua verantwoordelijk voor de iconische look van het besturingssysteem, zoals de doorzichtige scrolbalken aan de zijkant en de inmiddels alom bekende knoppen.

Nieuwe functies

Maar er waren ook andere functies, zoals:

  • dynamisch energiebeheer, zodat iBooks en PowerBooks meteen geopend konden worden;
  • dynamisch geheugenbeheer;
  • Quartz 2D (grafische engine) voor mooie graphics;
  • bredere ondersteuning voor lettertypen;
  • QuickTime Movie 5, iMovie 2, iTunes en AppleWorks (dat is de productiviteitssoftware van weleer).

De nieuwe software had destijds ondersteuning voor veel Mac OS-applicaties, maar ontwikkelaars moesten nog wel ondersteuning inbouwen. Daarom rolde Apple het nieuwe besturingssysteem uiteindelijk uit over een periode van twaalf maanden, in een lange b├Ętaperiode.

Verschillende versies

Destijds moesten consumenten ook nog betalen voor dergelijke upgrades. Mettertijd zijn die updates steeds goedkoper geworden; nu zijn we op het punt aangekomen dat we er helemaal niet meer voor hoeven te betalen. Dat punt werd in 2013 bereikt.

Er waren echter wel wat problemen met de software, waardoor er updates nodig waren.

  • Zes maanden later verscheen Mac OS X 10.1 Puma.
  • In 2012 werd het systeem omgedoopt tot OS X met de release van Mountain Lion. De nadruk lag op het simpelere design.
  • In 2013 verscheen OS X Mavericks, de eerste versie die niet naar een poema vernoemd werd.
  • In 2016 introduceerde Apple macOS 10.12 Sierra. De X werd laten vallen, zodat het systeem in naam beter aansloot bij iOS.
  • Uiteindelijk zijn we aangekomen bij macOS Big Sur, die de grootste designupdate tot op heden doorvoert.

Wil je meer lezen over Big Sur, dan kun je terecht in dit artikel.