Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 9 maart 2021

Jim Reekes: de grote man achter Apples meest iconische geluiden

Er is een grote kans dat je nog nooit van Jim Reekes gehoord hebt, maar je bent waarschijnlijk wel heel bekend met de digitale geluiden die hij voorgebracht heeft. De bekende Apple-geluiden komen namelijk uit zijn koker. CNBC zocht hem onlangs op en dat leverde een aantal mooie verhalen op.

Jim Reekes is namelijk het onderwerp van een nieuwe aflevering van CNBC Make It. In de video, die we hieronder overgenomen hebben, wordt er gesproken over de geluiden die Reekes de afgelopen jaren gemaakt heeft voor Apple-producten. Het gaat dan over de Mac, maar ook over de iPhone.

The Beatles

Zo vertelt Reeks onder andere over hoe Apple ooit werd aangeklaagd door advocaten van The Beatles. Nadat het bedrijf de muziekindustrie binnenstapte, moest het enkele geluiden op de Mac aanpassen. Zodoende konden verdere claims voorkomen worden. Zo werd het geluid genaamd Sosumi gemaakt dankzij één van die rechtszaken.

Ik wilde hem eigenlijk ‘let it beep’ noemen. Uiteraard is dit niet iets wat je zomaar kan doen. Ik dacht toen echt “So Sue Me”. En toen dacht ik, dat is eigenlijk wel een goede naam. Ik moest het alleen even wat grappiger spellen. Dus ik spelde het als s-o-s-u-m-i en zei dat het een Japans woord was. Het heeft dus helemaal geen muzikale betekenis. En dat is hoe sosumi ontstaan is. Het was dus eigenlijk een grap richting de advocaten.

Reekes is daarnaast verantwoordelijk voor het opstartgeluid van de Mac. De audiodesigner geeft in de video toe dat hij dat deuntje op het laatste moment toevoegde, zodat er eigenlijk geen tijd meer was om het er nog uit te halen. Het idee achter het geluid was ook om mensen rustig te krijgen, nadat ze mogelijk wat werk waren verloren. Vroeger crashte Apple-computers namelijk nog wel eens.

De waarheid was dat computers best vaak crashten. Iedere keer als je dit geluid hoorde was dat waarschijnlijk omdat je de computer opnieuw moest opstarten na een crash. Dus ik dacht: ‘hoe kan ik deze mensen een soort zen moment of pallet cleanser geven zodat ze even vergeten dat ze zojuist een berg werk zijn kwijtgeraakt?’ Er werd gedacht dat je dit geluid niet kon aanpassen, maar ik kende de mensen die de roms hadden. Ik maakte het geluid en gaf het aan ze om het toe te voegen. Ik deed dit bewust helemaal aan het einde van het project zodat ze het niet meer helemaal konden checken. Ik heb ‘em er dus tussendoor geduwd. Dat is hoe hij erin gekomen is.

Het opstartgeluid van de Mac was een tijdje afwezig. Maar sinds de release van macOS Big Sur is het terug van weggeweest.

Geluid van de iPhonecamera

Jim Reekes heeft tevens het geluid van de iPhonecamera bedacht. Dat is die overduidelijke klik die je hoort wanneer je een foto maakt. Dat geluid is gebaseerd op een oude Canoncamera die Reekes vroeger had. Tot op de dag van vandaag denkt de designer dat iemand er met zijn camera vandoor gaat wanneer hij iemand een foto hoort maken met zijn of haar iPhone.

Wanneer je een foto maakt, dan hoor je mijn camera. Het geluid is afkomstig van mijn Canon AE1 die ik al heb sinds de middelbare school en nu dus ook terugkomt op de iPhone. Dus iedere keer als je een foto maakt, dan hoor je mijn camera. Ik schrik daar nog steeds vaak van. Wanneer ik iemand een foto hoor maken met zijn iPhone, kijk ik meteen rond om te zijn wie mijn camera gestolen heeft.

Check de video

De video van de aflevering van CNBC Make It kun je hieronder bekijken.

Reageer op artikel:
Jim Reekes: de grote man achter Apples meest iconische geluiden
Sluiten