Night
Night Nieuws 16 maart 2021

‘Huawei van plan om royalty’s voor 5G patenten te vragen aan o.a. Apple’

Huawei is van plan om grote smartphone-makers zoals Apple maar ook Android-leveranciers zoals Samsung royalty’s in rekening te brengen. Deze zouden zijn voor het gebruik van de verschillende 5G-gerelateerde patenten die het Chinese bedrijf in handen heeft.

Huawei lijdt flink onder de maatregelen van de Amerikaanse regering. Die heeft het Chinese technologiebedrijf sancties opgelegd. Hierdoor zijn mogelijkheden om producten op de Amerikaanse markt te verkopen drastisch ingeperkt. De Amerikaanse regering zegt dat dit gedaan is omdat er bezorgdheid is over de nationale veiligheid.

Dit kost Huawei enorm veel geld en het bedrijf zoekt daarom naar alternatieve methoden om geld binnen te halen. Eén van die middelen is het vragen van royalty’s voor het gebruik van 5G technologie, waarvan het bedrijf de patenten heeft.

Huawei-vs-Apple

Apple moet flink in de buidel tasten

Apple zou tot 2,50 dollar per verkochte smartphone moeten gaan betalen. Huawei beloofde dat het het bedrag hierop zou houden en de tarieven bewust lager te houden dan concurrenten zoals Qualcomm of Nokia. Nokia hanteert bijvoorbeeld een licentietarief van ongeveer 3,58 dollar per eenheid. Voor de consument zal dit bedrag bij de verkoopprijs totaal in het niet vallen, maar als Apple deze royalty’s voor alle verkochte iPhone 12 modellen in één keer moet ophoesten, zal dit toch op een flink bedrag uitkomen.

Huawei verwacht met deze stap over de periode 2019 tot en met 2021 een bedrag van zo’n 1,2 tot 1,3 miljard dollar aan totale vergoedingen binnen te harken. Dat bedrag omvat overigens meer dan alleen de 5G-royalty’s. Een onderzoeksbureau op het gebied van intellectueel eigendom, GreyB, wordt hierin door CNBC aangehaald. Dat bedrijf stelt dat Huawei met 3007 patenten het grootste aantal vastgelegde 5G-patenten heeft van welk bedrijf ter wereld dan ook. Van die enorme lijst aan patenten is 18,3 procent ook daadwerkelijk in gebruik.

Apple zal samen met Samsung de grootste bron worden van Huawei’s 5G-octrooi-inkomsten. Voor Apple zal dit pas met de komst van de iPhone 12 serie van toepassing zijn, aangezien dit de eerste 5G telefoons zijn van het bedrijf.

VS sancties nopen Huawei tot stappen

Vóór de Amerikaanse sancties en andere ontwikkelingen was Huawei de tweede plaats op de smartphone markt, na Samsung. Maar tegen het einde van 2020 viel Huawei terug naar de derde plaats en nam Apple zijn plaats in. Dat dit een enorme hap uit de inkomsten van Huawei nam, zal voor niemand een verrassing zijn. Vandaar dat het bedrijf op zoek ging naar alternatieve manieren om dit gemis op te vangen.

De uitrol van 5G is nog steeds in opkomst in het overgrote deel van de wereld. De huidige 5G-smartphones hebben hierin overigens wel een groot nadeel, want 5G zorgt op dit moment voor een relatief slechte batterijduur. Toch zijn brancheanalisten het er algemeen over eens dat 5G de komende jaren één van de belangrijkste technologieën zal zijn voor de verkoop, inkomsten en acceptatie binnen de technische industrie. Om die reden wordt verwacht dat 5G-patenten in de toekomst behoorlijk waardevol zullen zijn.

Eigen Apple 5G modem sluit patent-kosten niet uit

Zowel Apple als Samsung gebruiken momenteel 5G-modems van Qualcomm. Desondanks zijn de patenten van Huawei daarnaast gewoon geldig. Apple is van plan om zijn eigen modems te ontwikkelen voor zijn toekomstige iPhones. Dan is het bedrijf daarvoor niet meer afhankelijk van Qualcomm. Toch is het zeer waarschijnlijk dat Apple dan nog steeds afhankelijk zal blijven van patenten van bedrijven als Huawei en Qualcomm om 5G-connectiviteit te kunnen leveren.

Reageer op artikel:
‘Huawei van plan om royalty’s voor 5G patenten te vragen aan o.a. Apple’
Sluiten