Groepsgeding tegen Apple door rechter goedgekeurd

Door: Night - 0 reacties
MacBook Pro 16-inch 23 MacBook Air
(Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Wat Apple aan de ene kant verdiend, lijkt er aan de andere kant weer uit te vliegen aan rechtszaken. De volgende staat alweer voor de deur, want een Amerikaanse rechter heeft het groepsgeding tegen Apple betreffende het controversiële vlindertoetsenbord-ontwerp officieel goedgekeurd. Dit toetsenbord teisterde jarenlang de diverse MacBook modellen en de rechtszaak heeft dan ook betrekking op alle MacBook-modellen met een vlindertoetsenbord.

Het toetsenbord-ontwerp, dat Apple in 2018 introduceerde in de 12-inch MacBook, bleek een regelrechte ramp voor gebruikers. Later werd dit type ook toegepast in de MacBook Pro en MacBook Air. Diverse pogingen van het bedrijf om het gewraakte toetsenbord type te verbeteren leverde niet het gewenst resultaat. Het was in 2018 dan ook reden voor diverse consumentengroepen om hierover een rechtszaak aan te spannen tegen Apple. Een Amerikaanse rechter heeft deze rechtszaak nu gecertificeerd tot groepsgeding en zal nu dus verder gaan als een ‘certified class action rechtszaak’.

De rechtszaak werd in eerste instantie op 8 maart in Californië aangespannen, maar nu pas is de zaak definitief omgezet naar een groepsrechtszaak. De rechtszaak heeft nu betrekking op mensen met een 12-inch MacBook (gekocht tussen 2015 en 2017), een MacBook Pro (tussen 2016 en 2019) of een MacBook Air (tussen 2018 en 2019) met vlindertoetsenbord hebben gekocht in zeven staten: Californië, New York, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey en Washington.

Het vlindertoetsenbord dat voor zoveel problemen zorgde. Afbeelding: iFixIt

‘Apple wist dat het vlindertoetsenbord niet goed zou functioneren’

De aanklager stelt dat Apple wist dat het vlindertoetsenbord defect was, en citeert zelfs een interne communicatie tussen Apple-leidinggevenden. Daarbij zei iemand dat “het niet uitmaakt hoeveel lippenstift je op dit varken smeert, het nog steeds lelijk blijft”. Bij deze uitspraak werd verwezen naar het vlindertoetsenbord.

Apple had al eerder gevraagd of de allereerste rechtszaak als groepsgeding kon worden aangemerkt, omdat er meerdere varianten zijn van het vlindertoetsenbord-ontwerp. De eisers waren echter uiteindelijk succesvol in hun argument dat dezelfde fundamentele ontwerpproblemen van invloed zijn op alle varianten van het ontwerp van het vlindertoetsenbord.

Geen van de ontwerpverschillen waar Apple naar verwijst, veranderde de krappe ruimte tussen de toetsen, noch de kleine indruk-afstand van het ontwerp ”, luidt de eis. Apple zal later voor de rechtbank moeten aanvoeren dat deze basisfuncties het ontwerp niet echt onbetrouwbaar maakten – en dat het niet jarenlang bewust defecte toetsenborden heeft gemaakt.

Het advocatenkantoor achter de rechtszaak nodigt iedereen uit de hele Verenigde Staten uit om zich bij het groepsgeding aan te sluiten, hoewel ze nog niet echt op zoek zijn naar een certificering voor de rechtszaak voor geheel Amerika. Of er ook een soortgelijke groepsrechtszaken gaan komen voor consumenten uit andere landen, wist het artikel van The Verge niet te vertellen.

Meer over de problemen met het vlindertoetsenbord

The Verge

Reacties

0 reacties