Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 18 maart 2021

Google haalt unieke feature eindelijk naar Google Chrome

De Google Chrome browser kan voortaan ad hoc ondertiteling toevoegen aan audio- en videobestanden op het web. Die functie was voorheen exclusief weggelegd voor de Pixel en Samsung-smartphones. De functie moet de toegankelijkheid van het web vergroten.

Google brengt zijn real-time captionfunctie, genaamd Live Captions, voor directe ondertiteling, nu dus naar meer platformen. Iedereen die de Chrome browser gebruikt kan nu audio en video van ondertiteling voorzien, zo spotte XDA Developers als eerste. De functie maakt gebruik van machine learning.

Google biedt ondertiteling

De functionaliteit zorgt ervoor dat er ondertiteling aan audio en bestanden toegevoegd, wordt waar voorheen geen ondertiteling beschikbaar was. Daarmee wordt het web wederom een stukje toegankelijker, aangezien doven en slechthorenden nu meer kunnen meekrijgen. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Live ondertiteling
Live ondertiteling Google Chrome

Wanneer je de functie activeert, dan komt er automatisch een verplaatsbaar venster in beeld te staan met daarin de tekst van de audio of video. De functie heeft wel een beetje vertraging en heeft ook moeite met snelle praters of stotteraars. Maar over het algemeen is het nog steeds een indrukwekkende functie.

Je kunt Live Captions ook gebruiken wanneer je het geluid niet aan wil of kunt zetten, terwijl je wel een video bekijkt of podcast luistert. Zo kun je toch meekrijgen wat er gezegd wordt, zonder dat er iemand last heeft van de audio die afgespeeld wordt (wanneer je geen headset hebt, bijvoorbeeld).

Live Captions

Vooralsnog werkt Live Captions alleen voor de Engelse taal. Het is momenteel nog niet bekend of en wanneer Google ook andere talen gaat ondersteunen. Mocht je de functie willen uitproberen, dan heb je de meest recente versie van Google Chrome nodig. Je vindt Live ondertiteling dan onder Instellingen → Geavanceerd → Toegankelijkheid.

Live Captions werd voor het eerst geïntroduceerd in de bèta van Android 10 en kwam daarna exclusief naar de Pixel- en Galaxy-smartphones. Nu de functionaliteit beschikbaar is in Google Chrome, krijgt een veel groter publiek toegang tot deze handige toegankelijkheids-optie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google haalt unieke feature eindelijk naar Google Chrome
Sluiten