Google Chrome dankzij update beter te gebruiken op je iMac of MacBook

Door: Jelle van Es - 2 reacties
Google chrome
(Afbeelding: Google)

Ondanks dat Safari een zeer fijne browser is, zijn er vele gebruikers van een iMac of een MacBook die Google Chrome prefereren. En ook dat is een heerlijke browser, maar vreet vaak wel het geheugen van je computer op. En dat kan er voor zorgen dat hij spontaan opnieuw opstart.

Dat is uiteraard vervelend. Gelukkig kun je dan wel vaak al je openstaande tabbladen op Google Chrome automatisch weer openen, mar liever heb je dat het gewoon werkt. Op dat gebied is het goed om te weten dat er een belangrijke update beschikbaar is.

Nieuwe Google Chrome update brengt verbeteringen

Het gaat om Google Chrome 89. Deze is naast de iMac en MacBook ook beschikbaar op andere platformen. Denk daarbij aan Windows en Linux. Op het blog van het bedrijf laat men weten dat er vooral gewerkt is met het beperken van de hoeveelheid RAM die de browser opvreet. En door dat te beperken, krijg je minder snel te maken met problemen. Op Windows is het verschil het grootste. Daar wordt maar liefst 22 procent aan geheugen beperkt wanneer de browser wordt gebruikt. Op macOS wordt een besparing van zo’n 8 procent gerealiseerd. En dat kan in sommige gevallen al een besparing van 1 GiB opleveren. En dat is toch wel fijn.

Google Chrome
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Pixabay/ Google, bewerking: OMT)

De mensen achter Google Chrome laat weten dat dit voornamelijk komt door gebruik te maken van een nieuwe tool genaamd PartitionAlloc. Daarmee wordt slimmer omgegaan met het geheugen. Zo worden tabbladen die niet gebruikt worden minder belastend, waardoor het geheugen minder zwaar moet werken. Ook heeft dit effect op de batterij van de MacBook. Die wordt minder zwaar belast, waardoor deze langer meegaat en vooral ook minder warm wordt. Dat maakt het werken in de browser fijner als je hem echt als laptop gebruikt en heb je minder te maken met ventilatoren die erg luid worden.

Update hem dus zelf

Als je Google Chrome gebruikt, is het dus aan te raden om de update door te voeren. Dat kan via een waarschuwing rechtsboven. Anders ga je naar de instelling van de browser en zie je daar wat de versie is waar je op werkt en of je hem kunt updaten.

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    Alexander Henket

    Wat ik ervan begrijp doet Edge op Chromium dit al en had die de problemen van Chrome niet. Klopt dat?

  • Profielfoto
    Tjaja

    @OMT Wat waren jullie bevindingen ervan? Hoe verliep te test en wat was het resultaat? Ben reuze benieuwd!