Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 5 maart 2021

‘EU gaat Apple formeel beschuldigen van concurrentievervalsing’

Zoals het er nu naar uitziet gaat de Europese Commissie Apple formeel beschuldigen van concurrentievervalsing bij muziekstreamingdiensten. Dat meldt de Britse krant de Financial Times, die zijn nieuws baseert op bronnen die bekend zijn met de plannen. Daarmee kan Apple verder onder druk gezet worden.

De Europese Commissie is van mening dat Apple concurrerende muziekstreamingdiensten in de App Store niet de tools geeft om gebruikers te informeren over de lagere abonnementsprijzen die bestaan buiten de App Store om. Wanneer je een abonnement afsluit binnen de verkoopomgeving van Apple, dan moet je een percentage van de omzet afdragen aan Apple. Sommige diensten rekenen dat extra bedrag daarom door aan klanten.

Apple beperkt concurrentie

Daarmee beperkt Apple als het ware andere muziekstreamingdiensten, terwijl zijn eigen streamingdienst voor muziek, Apple Music, geen last heeft van dezelfde regels. De nadelige positie voor concurrenten kan schadelijk zijn en daarom besluit de Europese Commissie dus mogelijk om op te treden.

Apple Music
Music

Mocht dit gaan gebeuren, dan is het de eerste keer dat de Commissie zo’n stap onderneemt tegen Apple. Dit is allemaal onderdeel van de nieuwe plannen aangaande internetregulering binnen de Europese Unie.

Onder de loep

Daarnaast gaat de Britse marktwaakhond CMA apart onderzoeken of Apple al dan niet zijn dominante marktpositie misbruikt met zijn eigen App Store. De downloadwinkel van het bedrijf uit Cupertino is namelijk de enige manier waarop derden hun apps kunnen aanbieden voor mensen met een iPhone of iPad. Ze worden dan wel verplicht dertig procent van hun inkomsten af te geven aan de iPhonemaker.

Apple ligt dus onder de loep van Groot-Brittannië en de Europese Commissie, maar wordt ook al een tijdje onderzocht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Naar verluidt heeft die zijn onderzoek naar de situatie bijna afgerond. Daar horen we op een later moment dus meer over.

Ook bedrijven keren zich tegen Apple

Eerder lag Apple al onder vuur vanwege dezelfde redenen, maar toen kwamen de klachten vanuit bedrijven als Spotify en Epic Games.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘EU gaat Apple formeel beschuldigen van concurrentievervalsing’
Sluiten