Jeroen Kraak
Jeroen Kraak App Store 16 maart 2021
Leestijd: 2 minuten

DuckDuckGo vergelijkt verschillen in privacy met Google

DuckDuckGo is niet de populairste zoekmachine, maar heeft privacy wel hoog in het vaandel. Het laat nu de verschillen zien met Google.

Wij brengen steeds meer tijd door op het internet. Het is daarom ook belangrijk om je gegevens goed te beschermen. Je zit dan ook niet te wachten op advertenties die speciaal op jouw zoekgeschiedenis worden aangeboden. Gegevens waarvan je niet hebt gekozen om ze te delen. Natuurlijk zijn er allerlei manieren om te zorgen dat je niet getrackt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een VPN-verbinding of het gebruiken van een add-on in je browser om cookies en trackers te weren.

Nieuwe labels in de App Store

Een andere manier is het gebruiken van een zoekmachine gebruiken die privacy hoog in het vaandel heeft staan. Natuurlijk kennen we DuckDuckGo al langer en weten we dat je daar al goed zit als het gaat om het beschermen van je gegevens.

Een handige manier om te zien hoe je privacy beschermd wordt is in de App Store. Tegenwoordig moeten apps privacy labels tonen in de appwinkel van Apple. Hierin is makkelijk te zien welke gegevens van je worden gebruikt. Google is vanzelfsprekend niet zo happig op deze functie.

DuckDuckGo vs Google

Als je een app van Google opent in de App Store zie je de enorme hoeveelheid gegevens die Google van je gebruikt. Meer dan dat het daadwerkelijk nodig heeft voor een goedlopende app. Kijk maar eens welke gegevens de Gmail-app allemaal verzamelt. Dat valt helemaal op in de gewone app van de zoekmachine. Deze gebruikt zelfs je contactgegevens.

Open daarna maar eens de app van DuckDuckGo. De zoekmachine gebruikt helemaal geen gegevens en is daarmee een wereld van verschil. Het is daarom ook verleidelijk voor DuckDuckGo om de verschillen op een rijtje te zetten. Dat doet het dan ook in een Tweet.

Ruw vertaald staat er: “Na maanden van treuzelen heeft Google eindelijk onthuld hoeveel persoonlijke data het verzamelt in Chrome en de Google app. Geen wonder dat ze dat wilden verbergen. Gebruikers bespioneren heeft niets te maken met het bouwen van een goede browser of zoekmachine. Wij kunnen het weten want onze app is beiden in één.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
DuckDuckGo vergelijkt verschillen in privacy met Google
Sluiten