Night
Night HomePod 22 maart 2021

De HomePod mini heeft een nieuw ontdekte sensor, maar waar is die voor?

Via Bloomberg onthulde Mark Gurman dat hij in de HomePod mini een kleine sensor heeft ontdekt. Deze zou bedoeld zijn om de temperatuur en vochtigheid te meten. Maar waarom doet die niets? Waarom zit-ie daar? En waarom is hij niet ingeschakeld? Zal hij ooit gaan werken? Met een bedrijf dat zo geheimzinnig is als Apple, zullen we dat wellicht ook nooit te weten komen.

De HomePod mini heeft een U1-chip en ondersteunt het nieuwe Thread-protocol*. Toch zijn dat, naar nu blijkt, niet de enige specificaties. De HomePod mini heeft blijkbaar ook een kleine temperatuur- en vochtigheidssensor, die verstopt zit in de behuizing. Het bestaan ​​ervan werd onlangs gemeld door Mark Gurman van Bloomberg. Hij vroeg de experts van iFixit of zij die sensor ook konden vinden. En ja hoor. Ook de mensen van iFixIt vonden de sensor, weggestopt in de behuizing, ver weg van alle interne elektronica. De plaatsing is zodanig dat deze sensor duidelijk niet is bedoeld is om de temperatuur van interne componenten te meten, maar eerder van de omgeving.

De verborgen temperatuur- en vochtigheidssensor, verstopt in de behuizing (klik/tap voor groter).

HomePod mini temperatuursensor

Maar nu het opvallende: de sensor doet (momenteel) helemaal niets. Er zijn veel HomeKit-compatibele gadgets die temperatuur en vochtigheid kunnen doorgeven aan de Home-app. Zo kunnen Phillips Hue bewegingssensoren bijvoorbeeld de temperatuur doorgeven. De HomePod mini komt echter niet op dat lijstje voor. Het zou zeker nuttig kunnen zijn. Op die manier zou je bijvoorbeeld kunnen automatiseringen om de verwarming aan te zetten wanneer de temperatuur in een bepaalde kamer onder een bepaalde temperatuur daalt. Huizen worden immers nooit gelijkmatig verwarmd.

Concurrerende apparaten van Amazon en Google hebben wel al (werkende) sensoren om de temperatuur in de kamer te meten. Ook veel fabrikanten van smart home accessoires van derden verkopen sensoren die in huis kunnen worden geplaatst. De HomePod mini biedt die mogelijkheid jammer genoeg niet.

Het is niet echter geheel ongebruikelijk dat producten worden geleverd met niet-genoemde, ongebruikte hardware functies. Die zouden dan ingeschakeld kunnen worden met toekomstige software-updates. Aan de andere kant wordt een hardware-onderdeel soms nooit gebruikt of zelfs verwijderd tijdens volgende productie-rondes.

Op dit moment weten gewoon niet of de HomePod mini ooit de temperatuur en vochtigheid zal kunnen meten of niet, maar we hopen natuurlijk van wel.

*) Thread is een IP-gebaseerde netwerktechnologie voor het koppelen van Internet of Things (IoT)-apparaten. Het verbruikt weinig energie en levert een goed beveiligd mesh-gebaseerd systeem op voor smart home-apparaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De HomePod mini heeft een nieuw ontdekte sensor, maar waar is die voor?
Sluiten