Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 22 maart 2021

Apple moet 308,5 miljoen dollar betalen wegens patentschending

Een jury heeft besloten dat Apple een bedrag van meer dan 308 miljoen dollar moet betalen aan een bedrijf dat een rechtszaak aangespannen had vanwege een vermeend patentinbreuk. Dat bedrijf is dus in het gelijk gesteld. De rechtszaak stamt oorspronkelijk helemaal uit 2015.

Apple moet een bedrag van 308,5 miljoen dollar (omgerekend iets meer dan 259 miljoen euro) betalen aan het bedrijf Personalized Media Communications (PMC). Dat is het besluit van een federale jury in de Verenigde Staten. Apple heeft namelijk inbreuk gemaakt op enkele patenten die het bedrijf in handen heeft.

Apple moet betalen

De redactie van Bloomberg schrijft dat het om patenten gaat die betrekking hebben op het beheren van digitale rechten, ook wel digital rights management genoemd. PMC sleepte Apple aanvankelijk in 2015 voor de rechter vanwege de FairPlay-technologie die de iPhone-maker jaren gebruikt heeft.

Apple Music iOS 14 muziek-app icon 16x9
De streamingdienst

Met de FairPlay technologie van de Amerikaanse fabrikant kon op een veilige manier content gedistribueerd worden vanuit grote en populaire online platformen als muziek- en filmwinkel iTunes, de inmiddels grote muziekstreamingdienst Apple Music en de alom bekende App Store, waar alle apps in staan.

PMC is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het licentiëren van patenten. De maker van de iPhone werd oorspronkelijk in 2015 al voor de rechter gesleept voor deze zaak, vanwege het idee dat er dus inbreuk gemaakt was op enkele patenten die het bedrijf in handen heeft. Het zou gaan om in totaal zeven patenten.

Andere oplossing

Heel even leek het erop dat Apple een andere oplossing voor het probleem gevonden had, waardoor er geen rechtszaak meer nodig was. Maar daar gingen PCM en uiteindelijk ook de rechtbank niet mee akkoord, waardoor de zaak alsnog voorkwam. Dat gebeurde in maart, en nu zijn we wederom een jaar verder.

Apple heeft in een reactie tegenover Bloomberg gezegd dat rechtszaken als deze innovatie in de weg zitten. “Cases like this, brought by companies that don’t make or sell any products, stifle innovation and ultimately harm consumers.” Ondertussen gaat de strijd tegen Epic Games rustig door…

Reageer op artikel:
Apple moet 308,5 miljoen dollar betalen wegens patentschending
Sluiten