Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 17 maart 2021

Apple haalt een miljoen neppe accessoires van Instagram en Facebook

Apple heeft de afgelopen tijd meer dan een miljoen neppe accessoires van Instagram en andere online plekken afgehaald. Het gaat dan vooral om neppe AirPods, iPhone-opladers, usb-adapters en nog veel meer. Dergelijke producten worden vaak voor een fractie van de eigenlijke prijs aangeboden.

Deze verkopers richten zich voornamelijk op klanten in de Verenigde Staten en Europa, zo schrijf Bloomberg. Het Ghost Data-team, onder leiding van Andrea Stroppa, monitorde 163 verkopers die neppe Apple-producten aanboden op Instagram tussen 8 februari en 8 maart 2021.

140.000 dollar per dag

De verkopers boden bijvoorbeeld AirPods Pro’s aan voor 25 dollar. Ook kon je er een MagSafe-oplader kopen, voor slechts 5,50 dollar. De partijen vroegen aan klanten om te betalen via bijvoorbeeld een creditcard of directe overschrijving. Soms werd er dagelijks zo’n 140.000 dollar omgezet.

AirPods Pro in case 001
Klik/tap voor groter.

Apple is volledig op de hoogte van bedrijven of personen die dergelijke zaken doen. Daarom is er een toegewijd team actief binnen het bedrijf die deze partijen opspoort en een halt toeroept. Daarvoor schakelt de iPhone-maker ook de politie voor in, zodat die in kan grijpen waar nodig.

Apple waarschuwt voor risico’s

Inmiddels heeft het bedrijf al zo’n miljoen neppe producten weten te verwijderen van Instagram, Facebook en andere online verkoopplekken. Apple doet dit omdat het de veiligheid van gebruikers hoog in het vaandel heeft staan, aldus een vertegenwoordiger. Dergelijke nep-producten kunnen flinke risico’s met zich meedragen.

Uiteraard loopt Apple ook veel geld mis wanneer er geen officiële accessoires of andere producten gekocht worden. Maar het is ook echt zo dat bepaalde opladers voor flink wat schade en andere problemen kunnen zorgen. Je telefoon kan kapotgaan en andere producten kunnen zomaar stoppen met werken.

De gevaren van nep producten

Stroppa begon zijn onderzoek nadat hij de oplader van een vriend leende. Deze ontplofte toen hij hem gebruikte met zijn iPhone. Reden genoeg om dit probleem dus nog eens onder de aandacht te brengen. Eerder stond bijvoorbeeld Amazon ook al vol met neppe Apple-producten, maar die zijn grotendeels verdwenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple haalt een miljoen neppe accessoires van Instagram en Facebook
Sluiten